Festivalului One World România va găzdui filmul doc. despre Snowden „Citizenfour”, premiat cu Oscar 2015


„Citizenfour”, documentarul premiat cu Oscar la gala Academiei de film americane care a avut loc duminică, va fi proiectat în premieră în România la cea de-a opta ediţie a Festivalului One World România, care se va desfăşura între 16 şi 22 martie, în Bucureşti.

„Citizenfour” este portretul lui Edward Snowden, fost analist al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA), care a publicat zeci de mii de documente secrete.

Filmul prezintă zilele tensionate pe care Snowden le-a trăit într-un hotel din Hong Kong, întâlnirile cu jurnaliştii care au publicat detalii despre NSA şi despre spionajul electronic efectuat de Statele Unite ale Americii, căruia i-ar fi căzut victime şi lideri politici ai lumii, precum preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, şi cancelarul german Angela Merkel, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

One-world-Romani fest-filmCitizenfour-captura film docLa One World România, „Citizenfour” face parte din secţiunea intitulată „Demo +/- Craţie”, alături de şase alte titluri: „Euromaidan. Rough Cut”, „Second Chance”, „Pixadores”, „The Term”, „Iranian” şi „Killswitch”.

Secţiunea „Demo +/- Craţie” ridică întrebarea „ce a mai rămas din democraţie?” şi demască guverne democrate doar în aparenţă, arată cetăţeni de rând care devin disidenţi şi acţiuni individuale transformate în mişcări de masă cu ajutorul noilor mijloace de comunicare. Selecţia de filme din această secţiune îşi propune să ofere un prilej de reflecţie care să pună mişcările de stradă din România într-un context global şi să ofere, poate, puncte de pornire strategice pentru viitor.

One World România Fest-AFISHDocumentarul „Virunga”, unul dintre contracandidaţii lui „Citizenfour” la Oscarurile de anul acesta, va fi şi el proiectat la cea de-a opta ediţie One World Romania. Filmul spune povestea incredibilă a unui grup de curajoşi care îşi riscă vieţile pentru a asigura un viitor mai bun unei părţi din Africa de care restul lumii a uitat. Parcul Naţional Virunga, situat în pădurile estice din Congo, este unul dintre cele mai diverse locuri din punct de vedere biologic şi căminul ultimelor gorile de munte din lume.

Descoperirea unor zăcaminte de petrol sub lacul Edward atrage sosirea companiei SOCO International, chiar dacă forarea în parc este ilegală. Acţiunile companiei se înscriu într-un spectru mai larg de agende conflictuale care se intersectează în jurul parcului Virunga: de la ilegalităţile comise de subcontractorii SOCO la violenţele braconierilor care ucid elefanţii şi gorilele parcului, la miliţiile rebele care vor procente din profitul realizat din exploatarea petrolului şi la pădurarii hotărâţi să protejeze cu orice preţ viaţa gorilelor.

„Virunga” va fi prezentat la One World România 2015 în secţiunea „Războaie contra naturii”, alături de alte două filme: „Unearthed” şi „Vitosha”.

În această secţiune, One World România prezintă un câmp de bătălie pentru viitor care se întinde pe întreaga planetă, inclusiv în ţara noastră: Vitosha e un parc protejat ameninţat de monstrul dezvoltării urbane, ca multe parcuri din România; spectrul fracturării hidraulice a trecut peste mări şi ape din Statele Unite ale Americii sau Africa de Sud şi a ajuns deja de mult în micile comunităţi din ţară.

 

Citizenfour Official Trailer 1 (2014) – Edward Snowden Documentary HD

 

 

 

 

Sursa material: Mediafax

Sursa foto: pagina One World România Festival

Sursa video: YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter