Familia Pallady-Bobeica pe prima pagina a presei din Franța, moldovenii fac opere de artă din biscuți


O familie din Republica Moldova, stabilită de 16 ani la Strasbourg, Franţa, cucereşte francezii cu biscuiţii pe care îi face. Conaţionalii noştri au apărut pe prima pagină a ziarului francez Dernières Nouvelles d’Alsace, în ediţia de Crăciun. Jurnaliştii publicaţiei au apreciat biscuiţii copţi de familia Pallady-Bobeica drept adevărate opere de artă.

Numele familiei Pallady-Bobeica a ajuns pe paginile ziarului francez pentru că excelează în prepararea unor biscuit, care fac parte din bucătăria tradițională alsaciană – springerle. Aceștia sunt comandați de clienți pentru ocazii speciale, cum ar fi căsătoriile și ceremoniile religioase, dar şi Crăciun.

Epoca de aur a acestor biscuiți a fost secolul XVI până la sfârşitul secolului al XIX și erau preparați nu doar în Franţa, dar şi în Austria şi Germania.

Reţeta, uitată de băştinaşi, a fost readusă în actualitate de moldovenii noştri. Fiica cuplului studiază simbolistica şi a descoperit formele pentru imprimarea biscuiţilor în muzeu. Acum copii ale acelor forme, cu sute de simboluri sculptate în lemn de păr, sunt atârnate pe pereţii din bucătăria familiei, fapt ce a fascinat jurnaliştii francezi.

„Aluatul îl facem din 500 grame de zahar, 220 grame de ou bătut 20 de minute, după care se adaugă 500 grame de făină fină și o lingură bună de anason prăjit ușor”, spune Svetlana Pallady-Bobeica.

Procesul de modelare a biscuiţilor e puţin mai complicat, spune în continuare gospodina. Foaia de aluat este întinsă între două rigle de un centimetru grosime. Apoi detaşează biscuitul cu o formă specială, care are imprimat un ornament fin.

Cuplul Pallady-Bobeica a emigrat în Franţa în 1999, împreună cu cei patru copii ai lor. Astăzi, pe lângă faptul că este pasionată de patiserie, Svetlana Pallady-Bobeica conduce Asociaţia franco-româna Neo-Dacii din Strasbourg, iar soţul ei, Gheorghe, jurnalist de profesie, administrează un site cu acelaşi nume, unde relatează despre activităţile moldovenilor din diasporă, dar şi despre activitatea instituţiilor europene.

 

 Moldova 1 TV

 

3-Familia Pallady Bobeica din Moldova in Franta-TVM-27 dec 2017

 

5-Familia Pallady Bobeica din Moldova in Franta-TVM-27 dec 2017

 

4-Familia Pallady Bobeica din Moldova in Franta-TVM-27 dec 2017

 

6-Familia Pallady Bobeica din Moldova in Franta-TVM-27 dec 2017

 

 

 

Sursa material: știri TRM.md

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter