Eugen Doga speră că-n 2017 va fi repus în scenă baletul „Luceafărul”, capodopera ce-l definește plenar


Eugen Doga, compozitorul cu cea mai largă recunoaștere internațională din tot spațiul românesc, își dorește de câteva decenii repunerea în scena Operei Naționale a baletului Luceafărul, lucrarea muzicală cea mai dragă inimii sale, considerată o capodoperă nu doar a genului, ci și a expresiei în muzică a geniului Poetului poeților Mihai Eminescu, pe care Eugen Doga îl consideră și un mare compozitor.

Îndrăgitul Artist a reamintit de acest vis al său chiar pe scena Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” din Chișinău, la sfârșitul spectacolului muzical Eugen Doga – 80 de primăveri, organizat de Ministerul Culturii la 7 mai 2017, eveniment ce se înscrie în suita de manifestări ale Guvernului R. Moldova prilejuite de Anul Eugen Doga – 2017.

Flacăra TV notează că maestrul Eugen Doga a scris muzica pentru baletul Luceafărul – versuri Mihai Eminescu, libret Emil Loteanu – de-a lungul a 12 ani, marcați de adânci frământări și căutări de sine: primele tablouri le-a creat începând cu anul 1971, reușind să-l finalizeze în 1983, după ce s-a reîntros din România, unde, împreună cu poetul Grigore Vieru și regizorul Ion Popescu-GOPO, realizaseră minunatul film de animație Maria, Mirabela, fiind încurajat, totodată, de alți doi prieteni ai săi, Alexandru Samoilă (dirijor) și Aurelian Dănilă (instrumentist), care era atunci director al Teatrului de Operă și Balet din Chișinău.

 

Eugen Doga dupa premiera baletului Luceafarul-Chjisinau-captura Flacara Film-6 iunie 21983

Compozitorul Eugen Doga pe scena Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău după premiera baletului „Luceafărul”, 6 iunie 1983

 

PREMIERA baletului Luceafărul a avut loc la Teatrul de Operă și Balet din Chișinău, în 6 iunie 1983, fiind cel mai mare eveniment muzical Național din Basarabia postbelică. Poate de aceea baletul a și fost interzis imediat, iar compozitorul Eugen Doga acuzat de naționalism.

Elita intelectuală din Moscova avea, însă, altă părere… și peste numai o săptămână îi organizează compozitorului Eugen Doga o PREMIERĂ internatională răsunătoare în renumitul Bolșoi Teatr (Teatrul Mare) din capitala URSS.

În documentarul Eugen Doga, realizat de Studioul Flacăra Film în 2013, puteți urmări fragmente din acest fascinant balet. De altfel, toate filmele noastre din serialul 100 de români celebri născuți în Moldova încep cu un fragment cosmic din Luceafărul compozitorului Național și Universal, Eugen Doga.

 

Eugen Doga la Manastirea Putna monumentul lui Mihai Eminescu-2005-700px

La steaua care a rasarit… Eugen Doga, cinstindu-l pe Mihai Eminescu la Putna, 2005

Eugen Doga La steaua Eminescu-Constanta-foto Viorica Doga-700px

La steaua care a rasarit… Eugen Doga, cinstindu-l pe Mihai Eminescu la Constanta, 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sperăm că autoritățile de la Chișinău au auzit doleanța Artistului cu renume mondial, Eugen Doga, și vor face tot posibilul ca Anul Eugen Doga – 2017 să culmineze – ca-n cele mai muzicale capitale ale lumii – cu o capodoperă pentru secole înainte: baletul Luceafărul de Eugen Doga, pe care l-am supranumit Orfeul Neamului românesc (vol. biografic „Eugen DOGA: Muzica este prima și ultima mea iubire”, Ed. PRUT, 2012).

 

Dumnezeu să binecuvânteze gândurile, vorbele și faptele mai marilor zilei!

Anul Eugen Doga – 2017!

 

 Eugen Doga – spectacol dedicat mamei Lisaveta, Opera Naţională, 7 mai 2017

Reportaj TV de Silvia Hodorogea

 

 

 

fotoCLIPe realizate de colega Eugenia Tofan la spectacolul muzical al maestrului Eugen Doga

de la Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu”, 7 mai 2017 

 

Previous Image
Next Image

info heading

info content


 

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: capturi din documentarul Flacăra Film / Viorica Doga / Eugenia Tofan

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Eugen Doga speră că-n 2017 va fi repus în scenă baletul „Luceafărul”, capodopera ce-l defin… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter