Eroii Mareşalului Antonescu au fost cinstiţi la Ţiganca, în Basarabia eliberată-n 1941


Angajamentul şi solidaritatea României faţă de Republica Moldova nu se măsoară doar în cuvinte şi promisiuni politice, dar uneori şi în vieţi omeneşti. Mii de ostaşi români şi-au pierdut viaţa în luptele din iunie-iulie 1941 din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Eroii căzuţi pe câmpurile de luptă au fost comemoraţi astăzi la Ţiganca. În memoria lor a fost oficiat un serviciu divin.

Mărioara Purice este nepoata unui erou. După decenii întregi de căutări, femeia cu greu a reuşit să găsească locul în care a fost înmormântat bunicul său pe care nu l-a văzut niciodată. Bărbatul avea puţin peste 20 de ani atunci când a ajuns pe front. Din păcate, nu a avut norocul să se întoarcă acasă, unde îl aştepta soţia şi cei trei copii.

„Am plâns prima dată când am venit pentru că îmi povestea bunica în special, dar şi tata, prin ce au trecut. Foarte greu. După ce-a murit bunica, eu l-am visat, că a venit la mine, dar eu nu ştiam cine este”, spune Mărioara Purice.

Familiile ostaşilor care nu s-au mai întors de pe front susţin că pentru ei, eroii nu mor niciodată.

„Bunicul soţiei a căzut la datorie pe aceste plaiuri. Acum se află cu faţa tot către ţara baştină. Au venit să elibereze, nu să cotropească. Încercăm să-i păstrăm memoria”, a declarat Daniel Constandache.

Un sobor de preoţi au oficiat o slujbă de pomenire în memoria celor care şi-au pierdut viaţa pe câmpul de luptă. Oficialii, dar şi oamenii simpli au depus flori la mormintele eroilor din cimitirul de la Ţiganca.

„Am venit pentru pomenirea eroilor care au luptat pentru noi. Mi-a rămas sufletul bucuros că sunt oameni pe care îi doare sufletul pentru cei care şi-au jertfit viaţa pentru noi, ca astăzi să fim fericiţi”, susțin persoanele prezente la eveniment.

În cimitirul de la Ţiganca sunt îngropați peste o mie de ostași români, căzuți în luptele din iunie-iulie 1941 din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Bătăliile au fost atât de crâncene, încât, apa Prutului a devenit roșie, iar pe râu se formau poduri din trupurile ostașilor.

În vara anului 1944 a început demolarea tuturor cimitirelor, iar în locul celui de la Ţiganca au fost ridicate anexele unei crescătorii agrozootehnice. Oamenii din regiune îşi amintesc cu groază de acele vremuri.

Cimitirul a fost reconstruit în 2006 de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor. 

Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca susţine că după 75 de ani de la izbucnirea luptelor, jertfa eroilor români este încă actuală.

Deşi sunt obiective istorice, multe dintre Cimitirele Eroilor din ţara noastră au fost date uitării de către autorităţi. Cel mai problematic rămâne a fi cel din Chişinău. Cu acordul guvernării comuniste, cele două hectare de teren au fost supuse privatizării, deşi Cimitirul Eroilor este inclus în registrul monumentelor de importanţă naţională.

Ziua Eroilor este marcată în fiecare an de Înălţarea Domnului.

 

Reportajul Televiziunii Nationale Moldova 1

 

 

Tiganca-comemorarea ostasilor romani cazuti in 1941-ostas-crucile-9 iunie 2016-600px

Tiganca-comemorarea ostasilor romani cazuti in 1941-preot-crucile-9 iunie 2016-600px
Tiganca-comemorarea ostasilor romani cazuti in 1941-Parastas-9 iunie 2016-600px

 

 

Sursa material: ştiri TRM

Sursa foto: Moldova.ORG

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (5)

  1. […] Eroii Mareşalului Antonescu au fost cinstiţi la Ţiganca, în Basarabia eliberată-n 1941 […]

  2. […] Eroii Mareşalului Antonescu au fost cinstiţi la Ţiganca, în Basarabia eliberată-n 1941 […]

  3. […] Eroii Mareşalului Antonescu au fost cinstiţi la Ţiganca, în Basarabia eliberată-n 1941 […]

  4. […] Eroii Mareşalului Antonescu au fost cinstiţi la Ţiganca, în Basarabia eliberată-n 1941 […]

  5. […] Eroii Mareşalului Antonescu au fost cinstiţi la Ţiganca, în Basarabia eliberată-n 1941 […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter