Eminescu şi urmaşii săi cinstiţi la Academie de savanţi şi ministrul Culturii// VIDEO şi FOTO


De ziua naşterii lui Mihai Eminescu, la cel mai important for ştiinţific al Republicii Moldova a fost dat startul lecturilor publice din 2016.

Şi pentru că evenimentul coincide cu Ziua Culturii Naţionale, prelegerea susţinută de ministrul în exerciţiu al Culturii, Monica Babuc, a avut genericul „Viziune integratoare asupra culturii din Republica Moldova: retrospectivă şi provocări”.

Cultura este piatra de temelie a societăţii umane, iar rolul său în consolidarea şi educaţia societăţii este enormă, a declarat Monica Babuc. Oficialul a accentuat că evenimentul este un bun prilej de a evoca nume notorii ale spiritualităţii noastre.

Monica Babuc s-a referit şi la problemele din domeniul culturii. „Aceste probleme ţin şi de subfinanţare şi de provocările care stau în faţa sistemului de educaţie artistică, care necesită să fie reformat. Vorbim aici şi despre modul în care oamenii de cultură, dar şi toată societatea, trebuie să se obişnuiască cu ideea că, cultura este un factor important de dezvoltare economică şi socială a unei societăţi”, a spus ea.

Ideea de a susţine prelegerea consacrată rolului culturii a venit din partea conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AȘM).

Prelegerea publică este prima din suita manifestaţiilor ce se vor desfăşura în 2016 sub semnul aniversării a 70-a de la apariţia institutelor ştiinţifice şi 55 de ani de la formarea AȘM.

 

Reportaj de la Academia de Ştiinţe a Moldovei, realizat de Silvia Hodorogea, Moldova 1 TV, 15 ianuarie 2016

 

 

 

Cuvântul acad. Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei, care a prefaţat manifestarea de cinstire a Poetului Naţional, Mihai Eminescu şi prelegere academică a dnei Monica Babuc, Ministrul Culturii

Stimați parlamentari, miniștri, membri ai Academiei, rectori ai universităților, directori ai institutelor de cercetare, președinți ai uniunilor de creație, cercetători, doctoranzi, masteranzi, studenți și liceeni.

Salut prezența Dumneavoastră la o nouă Lectură academică, aici, în forul științific al țării, care anul acesta este dedicată aniversării a 70-a de la crearea primelor instituții de cercetare ale Academiei de Ştiințe a Moldovei și aniversării a 55-a de la inaugurarea și fondarea Academiei de Științe a Moldovei.

Prelegerea de astăzi, susţinută de doamna ministru Monica BABUC, dă startul unei suite de evenimente științifice și manifestări culturale, care vor avea loc pe parcursul anului 2016.

O felicit pe doamna ministru pentru curajul de a accepta chemarea noastră de a prezenta Viziunea integratoare asupra culturii din Republica Moldova. Vom asculta opinia competentă a unei doamne, care a reușit – prin personalitatea și acțiunile sale – să ne reprezinte cu demnitate Cultura şi Arta atât în ţară, cât şi peste hotare ei.

Astăzi, 15 ianuarie, miez de ghenar, este o sărbătoare dublă pentru noi: ziua de naștere a Poetului poeţilor, Mihai Eminescu şi Ziua Națională a Culturii în Moldova şi România, – cea de-a doua sărbătoare fiind izvorâtă în mod firesc din prima, or, Eminescu este expresia plenară a Neamului nostru, a fiinţei noastre Naţionale.

Vă felicit călduros pe toți cu prilejul acestei date istorice şi sper, că prin faptele noastre demne, de zi cu zi, să-l cinstim de-a pururea pe Poetul nepereche, să-i citim înţeleapta-i operă, s-o valorificăm, s-o popularizăm Acasă şi-n Lume, să vorbim corect Limba noastră cea Română, la modernizarea căreia scrierile lui Mihai Eminescu au avut o contribuţie uriaşă.

Eminescu este un geniu al omenirii, iar un geniu nu înseamnă doar un om talentat, ci un proroc, cum se exprima Mateevici, un vizionar, – gândurile, ideile căruia străbat secole, fiind mereu actuale şi de învăţătură pentru noi.

Pe fondul neînţelegerilor ce macină-n prezent Republica Moldova şi al durerii pe care o trăieşte poporul nostru sărăcit şi derutat, doresc să închei anume cu o asemenea cugetare din Opera politică a lui Mihai Eminescu, care parcă-i o radiografiere a problemelor noastre din Moldova… Poate ne va fi de învăţătură:

„O țară unde toți poruncesc și nimeni n-ascultă, o țară unde antiteza între partide se preface în adevărată dușmănie, unde Domnitorul nu are puterea să-i împace… o asemenea țară e menită de a fi prada vecinilor ei.”

Să luăm aminte la cuvintele prorocului nostru şi să făptuim ca atare, vorbind mai puţin, ascultând cu răbdare şi acţionând cu înţelepciune în interes Naţional, or, tot Eminescu scria că „ceea ce se cere de la un patriot adevărat este o inimă foarte caldă şi o mintea foarte rece…”.

Astăzi, avem invitată la Academie anume o asemenea personalitate – doamna ministru al Culturii, Monica BABUC, pe care o invităm cu drag la microfon, pentru a ne vorbi despre Cultură, care-n viziunea lui Eminescu, este „educaţiunea minţii”.

 

Academician Gheorghe Duca,
Președintele Academiei de Științe a Moldovei

Chişinău, 15 ianuarie 2016

 

ASM-Eminescu-Ziua Culturii Nationle-sala-600px

ASM-Eminescu-Ziua Culturii Nationle-GRUP-liceeni-600px

 

 

Toată Galeria foto, realizată de colega Eugenia Tofan, poate fi văzută pe site-ul AŞM

 

Mai jos, puteţi urmări înregistrarea video a întregului eveniment, transmisiunea LIVE fiind asigurată de Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale (IDSI) al AŞM

 

 

 

Sursa material: AŞM / Moldova 1 TV / FlacăraTV

Sursa foto: AŞM / Eugenia Tofan

Sursa video: TVM / IDSI

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter