Elena Nandriș, primar din reg. Cernăuți, la Suceava: „Noi, ca să vorbim în limba noastră, luptăm!”


Elena Nandriș, primarul c. Mahala din regiunea Cernăuți, a fost prezentă la Suceava, în şedinţa solemnă organizată de Ziua Bucovinei, la invitaţia domnului Gheorghe Flutur, preşedintele CJ Suceava. În discursul său, dna primar le-a povestit fraţilor drama prin care trec românii cernăuţeni, care luptă din greu pentru a salva limba română în şcolile din Ucraina.

Primarul din Mahala, Elena Nandriș, comună situată în apropierea orașului Cernăuți, în care unde trăiesc peste 7000 de români a declarat, marți la Suceava, în ședința solemnă prilejuită de Ziua Bucovinei, că românii din nordul Bucovinei trăiesc acum o situație gravă, pentru că li se interzice să mai învețe în limba maternă, informează  NewsBucovina.

Primarul din Mahala, Elena Nandriş, a arătat că într-o sută de ani, cei din nordul Bucovinei au trăit sub patru ocupații: Austria, câțiva ani cu România, Rusia și Ucraina.

„O bunică spune: m-am născut la austrieci, am învățat la români, m-am căsătorit la ruși și am să mor în Ucraina”, a menționat dna Nandriș.

Ea a subliniat că în acești 100 de ani cei din nordul Bucovinei au trecut prin tragedii, execuții, deportări, dar au un cântec care spune: „Am trecut prin foc și chin, dar tot am rămas român”.

Nandriș a arătat că acum se află într-o „mare disperare” din cauza Legii Educației, prin care se elimină învățământul în limba maternă și că în urma protestelor au fost catalogați drept „naționaliști” sau „separatist”.

„Am ajuns să cerem ajutor de la Patria Mamă. Să nu ne lăsați, să ne ajutați!”, a spus Nandriș.

Primarul Elena Nandriş a subliniat că afli ce înseamnă patrie, ce înseamnă patriotism abia atunci când ți se interzice să vorbești în limba ta, să te rogi sau să îți cânți cântecele

„Noi suntem mai români ca voi. Nu vreau să vă supărați, dar voi ca să vorbiți, aveți totul. Noi, ca să vorbim în limba noastră, luptăm”, a spus dna Nandriș.

Ea a menționat că anul viitor se împlinesc zece ani de când a ridicat Tricolorul pe Primărie și pe toate instituțiile din comună și a precizat că localitatea Mahala a fost moșia lui Ștefan cel Mare, mai scrie sursa citată.

 

Elena Nadris la Suceava Ziua Bucovinei-28 nov 2017

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Noua Lege a Educației din Ucraina, discutată la o conferință a Academiei Române

Ion Popescu: Românii din Ucraina riscă să piardă școala în limba maternă (VIDEO)

Scrisoare de protest a eurodeputatului român Laurenţiu Rebega către Petro Poroşenko

Literatura artistică confiscată din şcolile româneşti din regiunea Cernăuţi a fost returnată…

Românii din Stăneştii Bucovinei au ridicat o cruce în memoria victimelor staliniste

 

 

Sursa material: Radio Cernăuți

Sursa foto: pagina fb Elena Nandriș

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (3)

  1. […] Elena Nandriș, primar din reg. Cernăuți, la Suceava: „Noi, ca să vorbim în limba noastră, lu… […]

  2. […] Românii din Mahala, reg. Cernăuţi, au ridicat o Troiţă în memoria consătenilor împuşcaţi şi deportaţi în 1941-1945 Cernăuţi// Troiţa martirilor de la Lunca a fost sfinţită şi de stareţul Mănăstirii Putna Cernăuţi// Pe Valea Plângerii de pe Prut au fost comemoraţi martirii Neamului împuşcaţi de sovietici în 1941 Elena Nandriș, primar din reg. Cernăuți, la Suceava: „Noi, ca să vorbim în limba noastră, lu… […]

  3. […] Elena Nandriș, primar din reg. Cernăuți, la Suceava: „Noi, ca să vorbim în limba noastră, lu… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter