După furtul drapelelor României și UE, românii din Cernăuți cer implicarea OSCE contra extremismului ucrainesc


Lipsa unei atitudini ferme față de faptele reprobabile ale naționaliștilor ucraineni împotriva minorității românești încurajează extremismul. A sosit momentul ca valorile europene, multilingvismul și multiculturalismul, să fie apărate”, se specifică în Apelul către Lamberto Zannier.

În data de 16 decembrie 2017, la ora trei de noapte, un grup de persoane necunoscute au furat drapelul Uniunii Europene şi drapelul naţional al României de pe edificiul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți – informează Agenția BucPress. Conducerea Centrului Cultural Român s-a adresat sâmbătă, 16 decembrie către organele de drept în legătură cu acest incident, punându-le la dispoziție înregistrările video în care sunt fixate detaliile acestui act de vandalism.

Vom reaminti că asemenea incidente nefericite își au explicația și prin lipsa unor luări de atitudine a autorităților ucrainene, cum au fost cazurile pichetării Centrului Cultural Român  „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți de către forțele naționaliste extremiste  ucrainene din 27 septembrie și 1 decembrie 2017, fără ca autoritățile să fi luat vreo atitudine față de aceste excese.

Președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române, a făcut o sesizare către Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Lamberto Zannier, pentru a interveni pe lângă autorităţile centrale şi locale ucrainene, astfel încât să fie oprite atacurile şi ameninţările, atât la adresa lui personală cât şi la adresa comunităţii româneşti din Ucraina.

Mă simt obligat să apelez la autoritatea Dumneavoastră pentru a interveni pe lângă autoritățile ucrainene în vederea apărării drepturilor și intereselor legitime ale comunității românești din Ucraina”, se specifică în apelul către Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale.

 

Cernauti extremistii iucraineni contra romanilor-NapocaNews-ro 2

 

Mai jos, publicăm textul integral al Apelului:

 

Înaltul Comisar OSCE pentru Minorități Naționale, Domnului Lamberto ZANNIER

Excelența Voastră,

Cernauti extremistii iucraineni contra romanilor-ZorileBucovinei-comSituația comunității românești din Ucraina se agravează pe zi ce trece. După incidentele regretabile din 27 septembrie, 17 octombrie, 1 decembrie 2017, un nou caz nefericit s-a produs în noaptea dinspre 15 spre 16 decembrie 2017.

Niște indivizi necunoscuți au smuls în miez de noapte drapelele Uniunii Europene și României de pe zidul de la intrarea în sediul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți. Drapelul ucrainean însă a fost lăsat neatins. Camerele de luat vederi au fixat momentul. Mesajul transmis Europei de către naționaliștii ucraineni, prin săvârșirea acestui act de vandalism politic, este cât se poate de evident.

Se pare că situația a intrat într-o fază cu totul deplorabilă, de intoleranță maximă față de românii din Ucraina. Toate acestea se produc pe fundalul unei stări de spirit antiromânești pe care au dezlănțuit-o forțele național-extremiste din Ucraina tolerate, iar uneori și încurajate de autorități.

Sloganul principal al forțelor extremiste cu care românii au fost huiduiți de fiecare data – Ia aminte străine, aici e stăpân ucraineanul! – prinde tot mai mult contur practic.

Este ușor de observat că atacurile extremiștilor naționaliști ucraineni, în frunte cu liderii lor, promotori ai violenței și acțiunilor de nimicire a tot ce nu e ucrainean în Ucraina, cu precădere în spațiile din proximitatea frontierei, indiferent de situarea geografică a acesteia, estică sau vestică, se înscriu într-o anumită logică specifică nu doar „protestatarilor” extremiști, ci și protectorilor acestora. Or „protestatarii” din Corpul național sau din alte structuri paramilitare nu sunt decât interfața autorităților.

Starea de spirit pe care au creat-o autoritățile și mass-media ucraineană încurajează tot mai mult asemenea acțiuni nesăbuite, prezentate, de regulă, ca fapte de patriotism. Iar faptele legale și legitime ale comunității românești de a-și proteja limba maternă și propria identitate sunt prezentate ca acțiuni separatiste.

Reprezentanții puterii nu iau nicio atitudine față de provocările sau amenințările directe ale forțelor extremist-naționaliste ucrainene la adresa românilor. Nu ne mai apără nici legile țării, nici tratatele internaționale. În Ucraina s-a instalat haosul. Națiocrația guvernează țara. Încercările de a ne reduce la tăcere și de a ne sili să acceptăm asimilarea forțată prin noua Lege a Educației sunt parte a politicii de stat ucrainene.

Nici măcar opinia Comisiei de la Veneția vizavi de art.7 nu este luată în seamă de autoritățile din Kiev. Atât președintele Radei Supreme cât și Ministrul Învățământului au declarat că Ucraina nu va modifica art.7. Mai nou, au început pregătirile pentru implementarea progresivă a acestui articol. Recent am fost invitat, împreună cu dna Aurica Bojescu, secretar responsabil al Uniunii interregionale „Comunitatea românească din Ucraina”, la Direcția Regională de Învățământ, unde șefa Direcției a încercat să ne convingă, cu cinismul cu care ne-au obișnuit guvernanții, de utilitatea trecerii la predarea materiilor în limba ucraineană. E de așteptat ca în perioada imediat următoare, inspectoratele școlare și alte organe ale puterii, să facă mari presiuni asupra directorilor de școli pentru a-i determina, sub diverse pretexte, să treacă, pas cu pas, la predarea tuturor materiilor în limba ucraineană.

În această situație, mă simt obligat să apelez la autoritatea Dumneavoastră pentru a interveni pe lângă autoritățile ucrainene în vederea apărării drepturilor și intereselor legitime ale comunității românești din Ucraina, precum și în vederea asigurării activității normale a Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” și protecției integrității fizice a persoanelor care își desfășoară activitatea în cadrul ONG-ului nostru.

Lipsa unei atitudini ferme față de faptele reprobabile ale naționaliștilor ucraineni împotriva minorității românești încurajează extremismul. A sosit momentul ca valorile europene, în special, multilingvismul și multiculturalismul, să fie apărate. Vă rugăm vă implicați cu toată fermitatea în apărarea acestor valori, manifestându-vă tranșant atitudinea europeană, pentru a stăvili ieșirile națiocratice ale extremismului ucrainean, cât încă nu e prea târziu.

 

Cu deosebită considerație,

Vasile TĂRÂȚEANU,

Președinte al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți,

Membru al Uniunii Scriitorilor din Ucraina, România și Republica Moldova,

Membru de onoare al Academiei Române

 

Înregistrarea furtului tricolorului de pa fațada Centrului Cultural Român din Cernăuți

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

S.O.S. Un nou atac asupra românilor din Cernăuți. Persoane necunoscute au furat Tricolorul și drapelul UE de pe unul din edificiile românilor din Cernăiți

Grigore Timiș solicită poliției și securității ucrainene pedepsirea imediată a persoanelor care au furat tricolorul de pe un edificiu al românilor din Cernăuți


Protestele românilor de la Cernăuți s-au desfășurat pașnic, chiar dacă ultranaționaliștii le-au ocupat tribuna

Comisia de la Veneția critică Legea Educației Ucrainei și recomandă „modificarea obligatorie a art. 7”

Rezoluția APCE privind noua Lege a Educației din Ucraina (text)

Parlamentele României și Ungariei condamnă decizia Kievului de închidere a școlilor minorităților etnice

 

La pichetarea Consulatului General al României la Cernăuţi de către naţionaliştii ucraineni a participat şi un român din Herţa, care „a fost în fundul Ucrainei”

Naţionaliştii ucraineni au luat cu asalt Centrul Cultural Român din Cernăuţi. Violenţe împotriva românilor bucovineni!

 

 

Sursa material: Radio Cernăuți și BucPress.eu

Sursa foto: Zorile Bucovinei și Napoca News

Sursa video: BucPress TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter