Dumitru Prunariu, primul şi singurul român, care a cucerit spaţiul cosmic, era 14 mai 1981 // INTERVIU


Dumitru Prunariu a devenit, la 14 mai 1981, primul şi singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic. Astronautul a participat la misiunea Soyuz 40 din cadrul programului spaţial „Intercosmos” şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.

Despre misiunea în spaţiul cosmic şi experienţa unică trăită în 1981, vorbeşte Dumitru Prunariu într-un interviu în exclusivitate realizat de Andreea Archip. Producător: Mihael Preda.

Cum arată Pământul de acolo, de sus?

„M-aş întoarce oricând în spaţiul cosmic, numai să admir Pământul, de acolo, de sus, de la înălţimi cosmice. Arată superb, arată ca o planetă vie, pe care se vede că se trăieşte, se vede mişcare, se văd oceanele, se văd munţii, se vede atmosfera cu toate fenomenele din interiorul ei. Îi simţi efectiv puterea în acest sistem planetar, spune  Dumitru Prunariu, singurul român, de altfel, care poate răspunde la această întrebare.

 

 

Deşi a trăit o experienţă uimitoare şi unică, astronautul spune că i s-a făcut dor de casă din prima zi în care a ajuns acolo, sus.

„Mă gândeam, că acolo, jos mă aştraptă copiii, mă aşteaptă soţia, mă aşteaptă familia şi mă aşteaptă prietenii dragi”.

Dumitru Prunariu povesteşte că primele zile de Cosmos i s-au părut foarte lungi.

Parcă nu se mai terminau. A doua jumătate a săptămânii, însă, când urma să ne întoarcem pe Pământ, mi s-a părut că trece foarte repede, iar ultima zi a trecut ca o clipită.

Dumitru Prunariu povesteşte despre zborul pe orbită şi despre cum se simte acceleraţia: 

„Este o senzaţie pe care, ca să o suporţi, trebuie să te antrenezi mult. Te antrenezi la centrifugă. La centrifugă am suportat suprasarcini de ordinul a 5 G – deci, aveam, practic, de 5 ori greutatea corpului nostru, pe direcţia cap-picioare şi 8 G pe direcţia piept – spate, pentru intervale scurte, însă, de timp: cam 30 de secunde. În schimb, în aceste intervale, organismul începe să reacţioneze, îşi dezvoltă anumite capacităţi de a rămâne în formă, de a rămâne conştient, de a acţiona în acele condiţii de suprasarcină„.

 

Cosmonauţii Leonid Popov şi Dumitru Prunariu

 

 

Lansarea nu a durat mult, spune astronautul:

Am fost lansaţi în exact 8 minute şi 50 de secunde. Plecând de la sol, de la viteză zero, până la 28 de mii de kilometri pe oră, am ajuns în 8 minute 50 de secunde. Vă daţi seama ce acceleraţie am putut să suportăm”.

Noi nu avem altă casă. Pământul este casa noastră, a tuturor”, spune Dumitru Prunariu, care subliniază că trebuie să avem grijă de planeta noastră aşa cum avem grijă şi cum păstrăm ordinea în casa noastră.

„Undeva, în Univers, trebuie să existe viaţă. Dacă nu o găsim în sistemul nostru solar, care ne este accesibil, am construit sonde care au depăşit limita sistemului nostru solar. Cu oameni am ajuns până pe Lună, care este la 380 de mii de kilometri. Planeta Marte este mai departe – o să trimitem oameni şi acolo. Dar a-i trimite mai departe ne trebuie tehnologie, ne trebuie concepte fizice noi pe care să le stăpânim, pentru a putea produce astfel de vehicule încât să zburăm în afara Sistemului Solar, spune Dumitru Prunariu.

Întâlniri de gradul 3 s-ar putea să avem în decursul acestui secol, pentru că nu numai noi ne propunem să investigăm Universul. Sunt convins că, dacă există viaţă inteligentă în altă parte, şi aceia doresc să cunoască Universul şi de ce n-ar ajunge şi în jurul planetei noastre?”, conchide astronautul.

 

 

Dumitru Prunariu: Undeva, în Univers, trebuie să existe viaţă

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Cadre video istorice cu Dumitru Doru Prunariu înainte de zborul în spațiul cosmic (14 mai 1981) și după…

Cosmonautul român Dumitru Prunariu este eroul unui serial documentar animat, Episodul I – „Sputnik & Gagarin”

Se împlinesc 35 de ani de la primul zbor al lui Dumitru Prunariu în spaţiu

 

 

Sursa material: TVR / Andreea Archip

Sursa foto: Antena 3 / Aviatia.ro / foto – Wikipedia

Sursa video: TVR

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter