Drumul spre Rai… „Toate actele căderii lui Adam sunt repetate în sens invers de Hristos”


Duminica Izgonirii lui Adam din Rai este ultima duminica inainte de inceputul Postului Sfintelor Pasti. Biserica a randuit prin aceasta duminica sa ne atraga atentia ca nepostirea lui Adam si a Evei a avut ca rezultat izgonirea lor din Rai. Ea ne pune inainte ceea ce au pierdut parintii neamului omenesc – Raiul. Dar ne descopera ca si noi putem ramane straini de Imparatia lui Dumnezeu daca nu implinim poruncile Sale. Ea ne vorbeste de Adam cel izgonit din Rai, pentru ca fiecare din noi il poarta in sine. Nu e doar o constatare a unei stari nefiresti in care s-a asezat Adam dupa calcarea poruncii de a nu manca din pomul cunostineti binelui si raului si in care ne aflam si noi prin pacatele savarsite. E si o chemare la tamaduire. Fiecare dintre noi poate urca prin Hristos catre Raiul din care am fost alungati.

Mantuitorul facandu-Se Om a dus firea omeneasca la o slava mai mare decat cea pe care a avut-o Adam inainte de cadere. Si acum ne cheama si pe noi sa parcurgem impreuna drumul spre Rai.

Despre drumul strabatut de Hristos, parintele Iosif Vatopedinul spune: „Toate actele caderii lui Adam sunt repetate in sens invers de Hristos. Si-a intins Eva mainile spre fructul oprit? Si-a intins si Iisus mainile pe Cruce! Adam a incalcat porunca si nu a ascultat de Dumnezeu? Iisus al nostru s-a facut ascultator de Dumnezeu pana la moarte! Lemn era pomul din care era fructul? Pe lemn a fost atarnat Mantuitorul nostru! Gradina si rai era acolo, unde Adam s-a facut vinovat si de unde a fost izgonit? Gradina era si in Ghetsimani unde Iisus al nostru S-a predat mortii! A fi egal cu Dumnezeu si slavit si-a inchipuit Adam ca va fi prin incalcarea poruncii? Necinste si scuipari a primit Domnul nostru! Spini si palamida a mostenit Adam dupa alungarea sa? Cu cununa de spini se incununeaza Iisus al nostru! ”Placuta gustare” din fructul oprit a simtit Adam? Otet si fiere gusta Iisus al nostru! Prin Eva, care a fost luata din coasta lui Adam, s-a petrecut ademenirea? Coasta lui Iisus al nostru a fost strapunsa cu sulita, ca sa curga din ea „sange si apa”, elementele curatirii sacramentale ale firii umane!”

Drumul spre Raiul pierdut este usor, pentru ca Hristos il parcurge cu fiecare dintre noi. Avand in vedere ca Biserica nu ne vrea oameni simpli, ci dumnezei prin har, parcurgerea acestui drum cere un progres duhovnicesc. Dupa cum Hristos nu a repetat ceea ce a facut Adam, tot astfel si noi suntem chemati sa lepadam chipul omului vechi si sa ne asezam intr-un alt mod de existenta. De exemplu, nu e de ajuns sa nu suparam pe cei care ne fac rau, ci trebuie sa-i iertam si sa ne rugam pentru ei. Nu suntem chemati doar sa ne oprim de la rau, ci suntem datori sa inmultim tot ceea ce este bun.

Retineti, unde e iubire, unde e dorinta de a odihni pe omul de langa noi, e semn ca suntem pe drumul spre Rai.
Adrian Cocosila

 

 

FlacăraTV recomandă şi:

Duminica iertarii anunta Postul Sfintelor Pasti

 

 

Sursa material: Creştin Ortodox

Sursa foto: Revista Ortodoxă

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (4)

  1. […] Drumul spre Rai… „Toate actele căderii lui Adam sunt repetate în sens invers de Hristos” […]

  2. […] Drumul spre Rai… „Toate actele căderii lui Adam sunt repetate în sens invers de Hristos” […]

  3. […] Postul Sfintelor Paști sau Postul Mare (scurt istoric și rânduială bisericească) Drumul spre Rai… „Toate actele căderii lui Adam sunt repetate în sens invers de Hristos” […]

  4. […] Drumul spre Rai… „Toate actele căderii lui Adam sunt repetate în sens invers de Hristos” […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter