Doliu la Cernăuți… S-a stins din viață scriitorul Ilie Luceac // Necrologul colegilor


Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți anunță cu profundă durere încetarea subită din viață a istoricului și criticului literar Ilie Luceac, membru al Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și al Societății Scriitorilor Bucovineni (Suceava), doctor în istorie, profesor la Institutul Teologic Ortodox din Cernăuți, catedra de Jurnalism și Traducere.

Cuvânt de adio pentru un confratele Ilie Luceac // Necrolog

Ilie Luceac s-a născut la 2 iulie 1950 în satul Sinăuții de Jos, (fostul Județ Dorohoi), raionul Hliboca, regiunea Cernăuți. După absolvirea școlii de opt ani din satul de baștină studiază la Liceul Pedagogic din Cernăuți (1965- 1969), iar în 1974 absolvește Facultatea de Filologie  (specialitatea Limba și Literatura Română) a Universității de stat din Cernăuți. În 1992 absolvește  a doua facultate, cea de Istorie a Universității cernăuțene.

După absolvirea Facultății de Filologie și satisfacerea serviciului militar în termen, ca ofițer, lucrează un timp profesor de Limba și Literatura română la Școala medie nr. 10 din Cernăuți. Mai apoi este angajat în calitate de redactor în Redacția Emisiuni în limba română a Radio Ucraina Internațional, iar mai târziu activează la Liceul Pedagogic din Cernăuți pe post de profesor de Limba și Literatura română. În ultimii ani a predat limba latină la Institutul Teologic Ortodox din Cernăuți.

Membru-fondator al Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți,  membru-fondator  al Editurii Alexandru cel Bun din Cernăuți, redactor-șef adjunct al  revistei Glasul Bucovinei, cercetător științific asociat la „Centrul Pentru Studierea problemelor Bucovinei”, astăzi Institutul Bucovina din Rădăuți. Autor de manuale pentru școlile cu limba română de predare din Ucraina. A colaborat, prin cu articole și studii, la mai multe publicații literare și științifice din Ucraina, România și Republica Moldova, dintre care amintim  revistele  „Magazin istoric”, „Curierul românesc”, „Glasul Bucovinei”, „Bucovina literară”, „Septentrion literar”, „Candela”, „Limba română”. În anul 2000 editează volumul Familia Hurmuzaki: între ideal și realizare (premiul „Eudoxiu Hurmuzaki” al Academiei Române), în 2007 publică  Discursurile lui Eudoxiu Hurmuzaki în Dieta Bucovinei (ediție bilingvă germană-română, trad. textelor din germană de Catrinel Pleșu), iar în 2015 scoate de sub tipar un nou volum de studii despre familia Hurmuzaki – monografia Eudoxiu (Doxaki) Hurmuzaki (1812 – 1874).

 

Ilie Luceac--Cernauti-foto Nicolae Hauca-nig foto

 

Prin trecerea din această lume a scriitorului Ilie Luceac, literatura și cultura română din Bucovina a suferit o pierdere irecuperabilă. Lipsa lui dintre noi se va face simțită nu numai în viața literară, ci și în cea publică și socială, unde discursul lui avea pondere și găsea o rezonanță vie, puternică în inimile și cugetele consângenilor.

În aceste clipe de suferință pentru cei care l-au cunoscut pe scriitorul și omul de știință Ilie Luceac, suntem alături de familia și rudele lui îndoliate, exprimându-le sincere condoleanțe și rugându-L pe Bunul Dumnezeu să-l ierte și să-l primească în Împărăția Sa.

 

Doina Bojescu, Vasile Bâcu,  Ștefan Broască,  Grigore Crigan, Marin Gherman, Simion Gociu, Mircea Lutic, Dumitru Mintencu, Vasile Tărâțeanu, Gheorghe Ungureanu,  Ilie T. Zegrea

 

 

Sursa material: Radio Cernăuți

Sursa foto: Nicolae Hauca

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter