Documentarul românesc „Valea Plângerii” selectat pentru participare la Festivalul de Film East by Southeast, Copenhaga


Este pentru a doua oară când un film românesc face parte din selecţia Festivalului East by Southeast (23 octombrie – 5 noiembrie 2014) din Copenhaga, festival iniţiat de Institutul Danez de Film. După proiectarea în 2012 a lungmetrajului „Morgen” de Marian Crişan, România este reprezentată de această dată de documentarul „Valea Plângerii”, regia Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu şi Andrei Crișan.

Filmul va fi difuzat pe 26 şi 30 octombrie la Cinemateca din Copenhaga, regizorul român Andrei Mihai Leaha fiind de asemenea prezent la proiecţii şi participând în cadrul Festivalului la discuţii despre cinematografia europeană contemporană. Participarea românească la Festival este susţinută de Institutul Cultural Român de la Stockholm şi Ambasada României în Regatul Danemarcei.

„Valea Plângerii” este un proiect cinematografic iniţiat de Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale şi are ca subiect central deportarea romilor în Transnistria între anii 1942 şi 1944, în timpul regimului Antonescu. După 70 de ani, puţinii supravieţuitori îşi reamintesc şi povestesc cu emoţie evenimentele teribile de atunci.

Festivalul East by Southeast prezintă publicului danez filme din Europa Centrală şi de Est, proiectând la fiecare ediţie filme considerate reprezentative pentru cinematografia europeană recentă. La ediţia din 2014 vor fi proiectate 9 filme din Cehia, Croația, Georgia, Lituania, Polonia, România şi Slovenia.

 

Sursa material: www.danemarca.dk

Sursa foto/video: Români în Danemarca

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter