DOC. // Testamentul Mariei Tănase: Ritualul înmormântării mele să nu formeze obiectul vreunei vulgare acţiuni…


Maria Tănase află că este bolnavă de cancer la plămîni în primăvara anului 1963, fiind într-un turneu la Hunedoara cu Taraful Gorjului.

Întrerupe turneul, rugînd-o pe Mia Braia s-o înlocuiască.

Pe 2 mai ajunge acasă, în București.

Se stinge din viață la Spitalul Fundeni, pe 22 iunie 1963, la ora 14:10.

Înainte de a muri și-a scris testamentul…

 

 

 

Maria Tanase-Expozitie Craiova

 

 

TESTAMENT-ul Mariei Tănase

 

Las toata averea mea mobila, ce se va gasi in patrimoniu la data decesului meu, surorii mele Aurica Tanase si sotului meu Clerah Sachelarie, cu acelasi domiciliu ca al subsemantei, pe care-i rog sa ia hotarari numai impreuna privind averea ramasa. Daca fratelui meu Stefan Francois Tanase ii va face placere vreun obiect indiferent de valoarea lui, rog pe sora mea si sotul meu sa i-l daruiasca spre calda si duioasa amintire.

Nepotilor mei, celor trei copiii ai fratelui meu si celor trei copii ai surorii mele, le las toata dragostea mea de mama. Pe baietii fratelui meu si sorei mele precum si pesotul Stefaniei ii implor cu cuvant de moarte sa nu fumeze de aci incolo si sa-l iubeasca pe nenea Clery cum m-au iubit pe mine si cum eu i-am iubit pe ei.

Las cu cea mai apriga dorinta a mea ca ritualul inmormantarii mele sa nu formeze obiectul vreunei vulgare actiuni, ci sa fie sobru.

Dupa moarte, corpul nescaldat, numai sters cu alcool sa fie la dispozitia medicilor daca vor considera ca este cazul sa se foloseasca de el la autopsie. Una din cele doua camasi albe de matase pe care le am in dulap sa fie puse pe sub rochia de pichet alba ce se gaseste la spital si care se butoneaza in spate. Pe cap sa-mi puna pichetul de coltar alb iar in picioare ciorapi albi scurti.

Cu limba de moarte ii rog sa nu aduca nimanui la cunostinta despre moartea mea, cu exceptia oficialitatilor si in orice caz inmormantarea sa fie anuntata cu o zi mai tarziu chiar celor ce m-au cunoscut. Nu vreau mascarada. Sa nu mi se faca parastas decat la sase saptamani. Sa-mi care apa cu cofa si sa se inchine cineva la cimitir in fiecare zi timp de sase saptamani.

Sa nu vina la slujba mea religioasa niciun popa afara de preotul si parintele Bejenaru Vasile din suburbia Caramidarii de Jos, raion Nicular Balcescu, caruia ii sarut mainile pentru ultima data ca atunci cand mamei si tatalui meu le era greu, s-a oferit sa-mi fie tata si mama. Ii multumesc in veci pentru tinuta lui curata si pentru omenia de care a dat dovada cum se cuvenea tot timpul vietii sale.

Daca se va putea si nu va fi greu as vrea ca pe un drum secetos si dornic de apa sa se faca o fanatana si in loc de acele parastase, pe care le interzic, din cand in cand sa fie ajutat cate un student si o studenta cu plata cantinei sau a posibilitatilor de masa si sa nu fie nimeni trist.

Le doresc viata lunga si sanatate tuturor acelora pe care i-am cunoscut, chiar daca unor le-am stat greu in drum si au considerat sa ma cunoasca dupa placul lor si nu dupa caracterul si firea mea.

Imbratisez pe toti si doresc sa le fie viata imbelsugata, linistita, sanatoasa si in voie buna!

 

 

 

Nota Flacăra TV:

Niciuna dintre dorinţele de ordin public ale Măiastrei cîntecului românesc, Maria Tănase, n-a fost îndeplinită…

 

 

  Testament Maria Tanase-1 fila 1963-500px

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

20 februarie 1938 – vocea Mariei Tănase se auzea în premieră la Radio Bucureşti

Vlad Pohilă despre Măiastra Maria Tănase: „Mi-e dragă de cînd am auzit-o prima data…”

 

DOC. video// Filmul documentar „Maria Tănase”, realizat de Laurenţiu Damian în 1986, interzis de regimul Ceauşescu

Povestea de iubire dintre Constantin Brâncuși şi Maria Tănase

Maria Tănase: „Mi-o zîs mama că mi-o da…”, cîntec cules de artistă în Transnistria (1941)

 

 

 

Sursa material: Expres magazin

Sursa foto: EVZ / Gorjeanul

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (3)

  1. […] DOC.// Testamentul Mariei Tănase: Ritualul înmormântării mele să nu formeze obiectul vreunei vu… […]

  2. […] DOC.// Testamentul Mariei Tănase: Ritualul înmormântării mele să nu formeze obiectul vreunei vu… […]

  3. […] DOC.// Testamentul Mariei Tănase: Ritualul înmormântării mele să nu formeze obiectul vreunei vu… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter