DOC.// Regele Mihai s-a retras din viaţa publică, Principesa Margareta moşteneşte Coroana


Casa Regală a României a anunţat că Regele Mihai se retrage din viaţa publică. Andrew Popper, membru în Consiliul Regal, a subliniat într-un mesaj video că Regele Mihai, în vârstă de 94 de ani, se retrage din viaţa publică pentru că este grav bolnav.

Regele a fost supus unei intervenţii chirurgicale. El suferă de carcinom epidermoid metastazant şi de leucemie cronică. De acum va fi reprezentat în activităţile publice de Principesa Margareta.

Andrew Popper: „Consiliul Regal a luat notă de starea de sănătate a Maiestăţii Sale, care a fost supus recent unei operaţii chirurgicale. Diagnosticele puse de echipa medicală sunt: carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică. Majestatea Sa urmează un tratament complex şi solicitant, care îl împiedică să apară în public şi va petrece de aici înainte o perioadă de refacere. Regele Mihai a decis să transmită următorul mesaj:

În ultimele săptămâni, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situaţie vine în anul în care Familia şi Ţara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei şi a Statului Român modern.

Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înţelepciunea şi forţa de a mă reprezenta şi de a duce la îndeplinire toate acţiunile mele publice.

Am cerut Consiliului Regal să-şi continue menirea şi să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei.

Mihai, Rege, 1 martie 2016.

 

Mesaj-regele-mihai-i-1martie2016-861x1200_23673500

 

Consiliul Regal a fost primit de Majestatea Sa, Regele, în dimineaţa de miercuri, 2 martie 2016. Conform normelor fundamentale ale Familiei Regale a României, Consiliul Regal rămâne la dispoziţia Custodelui Coroanei”.

Membrii Consiliului Regal sunt: Alteța Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta a României, Alteța Sa Regală Principele Radu al României, Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Lorenz al Austriei, Principe al Belgiei, domnul Andrew Popper, Şeful Casei Majestăţii Sale Regelui, maestrul Adrian Vasiliu, dr. Jonathan Eyal, domnul Guy Pochelon, domnul Anders Lindberg și dr. Anneli Ute Gabany. Secretarul Consiliului este, de la reînfiinţare, avocat dr. Ioan-Luca Vlad, Consilier Privat onorific al Familiei Regale a României.

Despre Regele Mihai I al României

Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. Este fiul Regelui Carol al II-lea şi al Reginei-Mama Elena.

Din iunie 1930, după plecarea Reginei-mamă în exil, Regele Mihai a rămas în grija tatălui. A urmat cursurile unei şcoli organizate de acesta la palat, alături de copii reprezentând toate colturile ţării şi toate categoriile sociale, se arată pe site-ul familiaregala.ro.

În adolescenţă, Principele Moştenitor a făcut sport şi a început pregătirea militară. La  17 ani a devenit sublocotenent în armata română.

După decesul Regelui Ferdinand din 1927, şi ca urmare a faptului că Principele Carol a renunţat la statutul de Principe Moştenitor, Principele Mihai a fost proclamat Rege. Fiind minor, s-a instituit o Regenţă, compusă din Principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea şi Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie, Gheorghe Buzdugan.

La 8 iunie 1930, Principele Carol a revenit în ţară şi a preluat tronul. Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. În urma abdicării tatălui său, la 6 septembrie 1940, a devenit Regele Mihai I.

În timpul războiului, Regele i-a imbarbatat pe ostasii romani care au luptat pentru reintregirea tarii. Nu a fost insa de acord cu depasirea liniei Nistrului. In ciuda refuzului Maresalului Antonescu, la 23 august 1944 Regele a hotarat trecerea României alături de aliatii sai traditionali. Acest act de curaj a scurtat razboiul cu 6 luni si a crutat vietile a sute de mii de oameni.

Din 1944, Regele Mihai s-a opus  instaurării  comunismului în România. În cele din urmă, a fost obligat să abdice la 30 decembrie 1947.

Exilul Regelui Mihai şi al Reginei Ana a început odată cu revenirea de la nunta din Atena. Au locuit până la sfârşitul anului 1948 la vila Sparta, locuinţa Reginei-mame Elena. Din 1949, Regele Mihai si Regina Ana s-au mutat la Lausanne şi apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956.

Pentru a-şi câştiga existenţa, Regele şi Regina au construit o fermă de pui şi un mic atelier de tâmplărie.

Familia Regală s-a întors în Elveţia în 1956. Regele Mihai a semnat un contract cu compania aeriana „Lear Jeats and Co”, la Geneva. Familia s-a mutat la Versoix, un mic oras de pe malul lacului Léman, la cativa kilometri de Geneva. Aici a locuit peste patruzeci si cinci de ani si tot aici se afla, pentru moment, casa familiei.

În anul 1958, Regele a oprit colaborarea cu „Lear”, iar un an mai târziu, a înfiinţat o companie de electronică şi de mecanisme automate, pe care a vândut-o cinci ani mai târziu.

Din biroul său de la Versoix şi, începand cu 2001, din cel de la Bucureşti, Regele Mihai a militat pentru intrarea României în NATO şi în Uniunea Europeană. Majestatea Sa a încurajat respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piaţă, păstrarea culturii naţionale, respectarea adevărului istoric, respectarea şi garantarea proprietăţii private, consolidarea statului de drept şi a democraţiei în ţara noastră.

Regele Mihai şi Regina Ana locuiesc din 2004 la Aubonne, în Elveţia. .

 

Sursa material: TVR

Sursa foto: Familia Regală

Sursa video: TVR

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (5)

  1. […] DOC.// Regele Mihai s-a retras din viaţa publică, Principesa Margareta moşteneşte Coroana […]

  2. […] 2 martie 2016, Casa Regală a României a anunțat că regele Mihai se retrage din viața publică și că principesa Margareta devine Custodele Coroanei, care îl va reprezentata la toate […]

  3. […] DOC.// Regele Mihai s-a retras din viaţa publică, Principesa Margareta moşteneşte Coroana […]

  4. […] DOC.// Regele Mihai s-a retras din viaţa publică, Principesa Margareta moşteneşte Coroana […]

  5. […] DOC.// Regele Mihai s-a retras din viaţa publică, Principesa Margareta moşteneşte Coroana […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter