DOC.// 23-12-1989. Zi sângeroasă. Masacrul de la Otopeni. Nicolae şi Elena Ceauşescu ARESTAŢI


România, 23 decembrie 1989.

Unități militare și alte obiective strategice sunt, în continuare, atacate de grupuri diversioniste, înregistrându-se numeroși morți și răniți.

Este arestat cuplul Nicolae și Elena Ceaușescu.

Acțiunile forțelor diversioniste creează confuzie în rândurile populației, a forțelor militare și echipelor de cetățeni înarmați

 

 

23 decembrie 1989, în Bucureşti s-a împuşcat continuu

 

 

În această zi au avut loc incidente tragice dintre care două majore:

dimineața – soldați în termen și ofițeri de la o unitate militară din Câmpina (90 km nord de București) sunt trimiși, îmbarcați în trei autobuze, să apere Aeroportul Internațional Otopeni. În apropierea acestui obiectiv, trupele aflate în dispozitivul de apărare al aeroportului, necunoscând identitatea convoiului, deschid focul. Acțiunea se soldează cu 39 de morți și numeroși răniți. Câteva minute mai târziu, este atacat și un autocar al companiei aeriene TAROM, considerat a fi inamic.

seara – 7 ofițeri și subofițeri, între care și Gheorghe Trosca, șeful statului-major al Unității Speciale de Luptă Antiteroristă, sunt uciși într-un schimb de focuri cu militarii, care apărau sediul Ministerului Apărării Naționale. Membrii USLA fuseseră trimiși la sediul ministerului pentru a întări dispozitivul de apărare.

Ion Iliescu anunță, în jurul orei 17.00, la posturile de radio și televiziune arestarea cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu și punerea lui sub pază strictă. 

Timișoara – Sute de mii de oameni sărbătoresc în centrul orașului căderea lui Ceaușescu.

Continuă atacurile diversioniste asupra obiectivelor apărate de armată.

Sunt efectuate mai multe misiuni de recunoaștere deasupra orașului.

Târgoviște – ora 00.15: Persoane neidentificate deschid focul asupra unității militare unde erau deținuți Nicolae și Elena Ceaușescu.

Ora 4.30: Unitatea este survolată de două ținte aeriene care, fiind considerate ostile, sunt atacate de apărarea anti-aeriană.

Schimburi de focuri au loc în mai multe orașe din țară.

Personalități politice, diplomatice și culturale din întreaga lume salută înlăturarea dictaturii și exprimă sprijinul pentru instaurarea democrației în România. Transmit mesaje, printre alții George Bush, președintele SUA, Peter Mladenov, secretar general al CC al PC Bulgar, Ladislav Adamec, președintele PC Cehoslovac, Vaclav Havel, președintele francez, François Mitterand, ministrul de externe vest-german, Hans Dietrich Genscher, secretarul general al NATO, Manfred Wörner, premierul britanic, Margaret Thatcher. Liderul sovietic Mihail Gorbaciov informează Congresul Deputaților Poporului despre evenimentele din România.

 


La Chișinău, capitala RSS Moldovenești, în centrul orașului sunt aprinse mii de lumânări și se desfășoară o slujbă religioasă în memoria victimelor din România.

 

Iliescu-Gorbaciov-www-nasul-tv

 

 

Sursa material: AGERPRES / Irina Andreea Cristea

Sursa foto: EuroPolitics şi NaşulTV

Sursa video: TVR şi YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter