Diplomaţia de la Chişinău salută Rezoluţia Senatului SUA privind susţinerea integrității teritoriale a R. Moldova și consolidarea relațiilor bilaterale SUA-RM


Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene salută Rezoluţia (AICI documentul original) Senatului SUA din data de 23 iulie 2014, aprobată cu vot unanim și bipartizan, privind susținerea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova și consolidarea relațiilor bilaterale dintre SUA și R. Moldova. Totodată, în document este lansat apelul către Uniunea Europeană de a aprofunda integrarea sa politică și economică cu R. Moldova.

Rezoluția SR 500 a fost introdusă de către senatorul democrat Jeanne Shaheen, în colaborare cu senatorii Marco Rubio, Robert Menendez, Christopher Murphy, Richard Durbin, precum și senatorul republican John McCain și președintele Comisiei Helsinki, senatorul democrat Ben Cardin, care au vizitat R. Moldova în perioada aprilie-iulie curent. O rezoluție similară a fost aprobată anterior și în Comitetul pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților SUA, inițiatorul acesteia fiind congresmanul Joseph Pitts, co-președintele Grupului politic de sprijin al RM din Congresul SUA.

Astfel, în contextul noilor provocări regionale, Senatul SUA vine cu o serie de recomandări în adresa Federației Ruse de a se abține de la presiuni economice impuse R. Moldova, să înceteze susținerea mișcărilor separatiste pe teritoriul R. Moldova și să-și îndeplinească angajamentele asumate anterior privind retragerea forțelor militare și munițiilor sale de pe teritoriul recunoscut pe plan internațional al R. Moldova.

Pe dimensiunea colaborării bilaterale cu Statele Unite ale Americii, Senatul SUA sprijină Dialogul Strategic existent între ambele țări și încurajează președintele SUA şi Departamentul de Stat să intensifice relațiile de colaborare cu Guvernul și societatea civilă din R. Moldova, focusând asistență pentru implementarea reformelor interne și promovarea comerțului, oportunităților investiționale. Totodată, este încurajată intensificarea colaborării pe dimensiunea securității și sporirea schimburilor educaționale dintre ambele țări.

Cu privire la procesul de reglementare al conflictului transnistrean, Senatul SUA încurajează liderii din regiunea transnistreană să reia negocierile pe reglementare politică a conflictului și sprijină angajamentul constructiv și măsurile de consolidare a încrederii între Guvernul R. Moldova și autoritățile din regiunea transnistreană, în vederea asigurării unei soluționări pașnice și cuprinzătoare a conflictului, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale R. Moldova.

 

Sursa material: Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova

Sursa foto/video: www.romanialibera.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter