Diaspora română cere Ministrului Bogdan Aurescu demiteri la Ambasada şi ICR Paris: „este o rușine pentru România”


Federația asociațiilor de români din Europa (FADERE) cere ministrului de Externe Bogdan Aurescu demiterea personalului din cadrul Institutului Cultural Român pe care îl acuză de „corespondența rușinoasă de la Paris” în care invitați la întâlnirea din 10 februarie cu președintele Klaus Iohannis sunt numiți „indezirabil” sau scârbos”.

De asemenea, Federația cere demisia personalului din cadrul Ambasadei României de la Paris care a primit acest document și care, în opinia sa, „s-a complăcut în caracterizările celor de la ICR fără să reclame acest lucru la București”.

FADERE reamintește, într-un comunicat transmis Cotidianul.ro, că săptămâna aceasta unul dintre invitații la întâlnirea comunității românești cu președintele Klaus Iohannis, ce urmează să aibă loc pe data de 10 februarie, a primit un document în care conducerea ICR transmitea Ambasadei României pretențiile românilor din Paris, numindu-i scârboși, milogi, indezirabili.

„Această experiență este o rușine pentru România și pentru sutele de diplomați români care își fac munca cu onoare reprezentând țara cu cinste. Sperăm ca răspunsul Ministerului de Externe să fie imediat și să servească de exemplu tuturor diplomaților care încă nu înțeleg că ei sunt acolo ca să servească România și comunitățile românești din afara granițelor”, a declarat Daniel Țecu președintele FADERE, citat în comunicat.

Scriitorul Radu Portocală, unul dintre invitaţii la întâlnirea comunităţii româneşti cu preşedintele Iohannis, care urmează să aibă loc în 10 februarie la Paris, a primit, recent, o invitaţie de la ICR Paris care avea ataşat şi un document de uz intern ce conţinea aprecieri precum „indezirabil” sau scârbos” la adresa unor persoane.

Acesta i-a scris ambasadorului român la Paris, Bogdan Mazuru, iar scrisoarea sa a fost făcută publică de scriitorul Eugen Mihăescu, care a transmis-o site-ului Cotidianul.ro.

Ministerul de Externe a reacţionat, vineri, printr-un comunicat de presă în care anunţă că persoana responsabilă pentru acest incident a fost sancţionată cu avertisment, în comunicatul MAE nefiind menţionat însă niciun nume.

„Referitor la situaţia creată la Paris, prin transmiterea unor invitaţii însoţite, în mod eronat si regretabil, de un fişier de uz intern al Ambasadei României la Paris, MAE precizează că faţă de persoana responsabilă de comiterea faptei respective a fost deja aplicată măsura sancţiunii cu avertisment”, se arăta în comunicatul MAE.

Totodată, MAE a informat că a fost dispusă convocarea în Centrală a persoanei responsabile pentru a da explicaţii în faţa Corpului de Control şi Evaluare Diplomatică din cadrul instituţiei.

MAE a mai precizat că adnotările pe marginea documentului de uz intern „nu reflectă opinia sau aprecierile Ambasadei României la Paris, ci au caracter strict personal, motiv pentru care persoana responsabilă a şi fost sancţionată”.

Institutul Cultural Român (ICR) a precizat, la rândul său, că ceea ce s-a întâmplat la Paris nu intră sub incidenţa subordonării faţă de ICR, Ministerul Afacerilor Externe fiind responsabil pe linie administrativă.

„În conformitate cu legea de organizare şi funcţionare a ICR, reprezentanţele din străinătate au o dublă subordonare: faţă de Institut, în ceea ce priveşte programele culturale, şi faţă de MAE, pe linie administrativă – chiria spaţiilor, salarii, dotări logistice etc. Din această perspectivă, ceea ce s-a întâmplat la Paris nu intră sub incidenţa subordonării faţă de ICR. Prin urmare, nu putem emite un punct de vedere cu privire la un eveniment care nu ţine de atribuţiile ICR”, se arată într-un răspuns transmis, sâmbătă, la solicitarea Mediafax, de reprezentanţii Direcţiei de Comunicare a Institutului Cultural Român.

 

 

Pentru mai multe detalii, FlacăraTV recomandă şi:

Chiriţa la Parij… Ambasada României la Paris s-a făcut de râs pe toată planeta. Dle Aurescu, nu vă întristaţi, la instituţiile dvs din Chişinău e şi mai rău!

Revolta românilor DOMNI din diasporă faţă de troglodiţii “diplomaţi” de la Ambasada României şi ICR Paris

 

 

 

Sursa material: Cotidianul / Ioana Radu

Sursa foto: www.cotidianul.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter