Diaspora din Canada a ajutat 60 de copii, 22 de familii nevoiașe din R. Moldova cu daruri de preț și de mare folos


Cu adevărat, omul harnic, bun la inimă și mintios sfințește locul oriunde s-ar afla… Moldovenii noștri din Canada sînt o ilustrare perfectă a acestui proverb strămoșesc! Le mulțumim din toată inima, căci faptele lor nobile ajută nu doar la ridicarea din genunchii sărăciei și umilinței a bieților oameni din R. Moldova, dar și la sporirea bunului nostru nume printre străini, în lumea mare.

Din 10 martie și pînă pe 14 mai 2021, o echipă de conaționali stabiliți în Canada (ghidați de liderii comunităților din orașele Ottawa / Gatineau, Montreal, Toronto, Vancouver, Calgary), împreună cu cîțiva voluntari de la Chișinău, susținuți de Ambasada R. Moldova în Canada și Radio Moldova, au desfășurat Campania de caritate Dăruim din inimă, Ediția a II-a, 2021.

În această perioadă pandemică extrem de grea pentru Moldova și toată Omenirea, cei cu inima creștină și română din nordul Americii de Nord și-au dat mînă cu mînă și au adunat o sumă echivalentă cu 180 mii de lei (MDL, în 2020 cam tot atîta), pentru a pregăti daruri de Sf. Paști copiilor mai sărăcuți din satele Basarabiei, care nu aveau un calculator la îndemînă și nu-și puteau continua studiile on-line. Erau, deci, privați de dreptul constituțional la învățămînt, deși toți elevii ajutați în această Campanie învață bine și-s mari iubitori de carte, potrivit profeosrilor și primarilor locali, care s-au implicat în acest proiect al solidarității cu cei mai triști de lîngă noi.

 

 

Și-a propus să ajute 10 familii vulnerabile din R. Moldova, precum puteți observa pe posterul Campaniei de caritate Dăruim din inimă, dar diaspora din Canada s-a mobilizat și a donat mai mult, cît să ajungă pentru 22 de familii. Iată ce înseamnă Credința adevărată, unitatea de Neam în străinie și dragostea de Patrie, de pămîntul sfînt al părinților și bunicilor!

Exemplu să ne fie pentru fiecare, dar mai cu seamă oamenilor politici, care se ocupă de intrigi și scandaluri nesfîrșite, în loc să ajute populația, implicit copiii / elevii, să supraviețuiască acestei crize social-economice dezastruoase pentru statul nostru! De altfel, anume la inițiativa și insistența comunității noastre din Canada a fost declarat Doliu Național pe teritoriul R. Moldova întru cinstirea poetului Nicolae Dabija, Scriitor cu adevărat al Poporului!

 

Familia Brinister din satul Fîntinița, Drochia

Familia Stropșa din satul Secăreni, Hîncești

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Am urmărit cu viu interes această admirabilă acțiune de caritate, organizată firesc, cu dragoste și pricepere, fără tam-tam, fără publicitate și scop comercial, am susținut-o cu tragere de inimă pe rețelele de socializare, am adunat și arhivat material foto, video, audio pentru acest articol de bilanț, am pregătit pentru dvs și o statistică relevantă, care vorbește de la sine despre fapta măreață a fraților noștri din Canada.

Din cele 180 mii de lei – donați de 140 persoane din Canada și 11 din R. Moldova – au fost ajutate cu daruri valoroase 22 de familii din R. Moldova, apr. 100 de persoane, între care 60 de copii;

Au fost donate 12 calculatoare și 2 laptopuri (cîte apr. 600 dolari), cu sistemul de operare instalat și conectat la programele școlare, bani pentru cîteva luni de conexiune la internet, de asemenea, produse alimentare și industriale de strictă necesitate în valoare de 3000 – 5000 lei, în funcție de starea în care au fost găsite aceste familii;  

Au fost ajutați trei bătrîni: cu lemne de foc, două mașini de spălat rufe, construcția a două sisteme de apeduct și canalizare;

O familie cu mulți copii crescuți numai de tata a primit în dar procurarea unui mini-tractor (motocultor), care să le asigure pîinea cea de toate zilele;

O persoană cu dizabilități a fost ajutată cu ceea ce-și dorea mai mult – un scaun cu rotile.

Faptul că toate aceste mărfuri și produse au fost procurate pe teritoriul R. Moldova constituie încă o mînă de ajutor dată economiei statului moldovean!!!

 

Cărucior pentru familia Negru din Antoneuca, Drochia…

Lemne de foc pt. pensionara Liza Poiată, s. Țîpala, Ialoveni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Numele donatorilor le puteți citi pe bannerele alăturate, iar aici, ca mărturie a bunei-credințe a organizatorilor acestei minunate Campanii, vă oferim numele familiilor care s-au bucurat de aceste daruri de preț pînă la și după Sf. Înviere a Domnului, ultimele donații fiind duse la destinatari pe 13 și 14 mai 2021, de către colegii noștri de la Radio Moldova, Zina Izbaș și Vasile Mija:

Donația din MONTREAL – 2715 de dolari (canadieni)

 1. Familia Bălățel-Bucur, s. Drăgușeni, Strășeni (7 copii);
 2. Familia Zaharia, s. Cojușna, Strășeni (5 copii);
 3. Familia Stropșa din s. Secăreni, Hîncești (5 copii) + 100 euro de la prezentatorul Emilian Crețu din R. Moldova;
 4. Familia Costandachi din s. Lărguța, Cantemir (4 copii);

Donația din TORONTO – 1200 de dolari

 1. Familia Moscalu, s. Corlăteni, Rîșcani (3 copii) + 400 lei din partea dnei Ludmila Stavinschi din R. Moldova, care a dus darul în casa familiei Moscalu. (ascultă reportajul Radio Moldova în playerul AUDIO de sub prima foto)
 2. Familia Greitari, s. Misovca, Ialoveni (3 copii);

Donația din VANCOUVER4005 de dolari

 1. Familia lui Grigore Hanganu, s. Călimănești, Nisporeni (4 copii fără mamă), 1200 de dolari / 15327 MDL ajutor la procurarea unui motocultor (mini-tractor); (vezi prima foto și cea alăturată)
 2. Familia Savițchi din s. Balasinești, Briceni (3 copii), 1000 de dolari, construcția sistemului de canalizare și apeduct, mașina de spălat rufe, detergenți;
 3. Familia Balan din s. Balasinești, Briceni (3 copii), 1000 de dolari, construcția sistemului de canalizare și apeduct, mașina de spălat rufe, detergenți;
 4. Familia Cicansciuc, Pelinia, Drochia (3 copii orfani de ambii părinți), aflați în grija bunicii;

 

Copiii lui Grigore Hanganu bucuroși de mini-tractor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donația din ALBERTA – 2130 de dolari

 1. Liza Poiată din Țîpala, Ialoveni, pensionară, lemne de foc și produse alimentare în valoare de 500 de dolari;
 2. Familia Rotaru din Cimișeni, Criuleni (4 copii, unul invalid), laptop si produse alimentare;
 3. Familia Brinister din s. Fîntinița, Drochia (2 copii);
 4. Familia Negru din Antoneuca, Drochia (3 copii, unul cu dizabilități), scaun cu rotile si produse alimentare;
 5. Familia Gurduială, Antoneuca, Drochia, veteran de razboi cu dizabilități;

Donația din OTTAWA / Gatineau2510 de dolari

 1. Familia Calcatinge-Terentiev, s. Doroțcaia, Dubăsari (3 copii);
 2. Familia Anițoi, s. Ciuciuleni, Hîncești (3 copii), calculator + 50 $ de la Emilian Crețu, R. Moldova;
 3. Familia Curoșu, s. Gura-Căinarului, Florești (2 copii înfiați, în grija mamei vitrege);
 4. Familia Onofrei din Ștefan Vodă, ( 3 copii);
 5. Familia Anghelici din Bărboieni, Nisporeni (4 copii fără casă), laptop și produse alimentare;
 6. Alii Maria din s. Mileștii Noi, Ialoveni, fostă educatoare, invalidă;
 7. Familia Crețu din Mileștii Noi, Ialoveni ( 4 copii);

 

Ludmila Alexei, jurnalistă Radio Moldova

 

„Lacrimi, emoții tari și cuvinte puține! Din mila creștinului pentru bucuria celui neavut… Solidaritatea și spiritul civic, altruismul și empatia au consolidat Diaspora moldovenilor din Canada, prin Campania „Dăruim din inimă” și-au sporit sinergiile, apropiindu-i și mai mult de baștină și de faptele creștinești atît de necesare în aceste vremuri. Hristos a Înviat, dragii noștri din Moldova!”, scria de Sfînta Sărbătoare a Învierii Domnului colega noastră Ludmila Alexei, pe care o cunoașteți de la Radio Moldova, sufletul viu al Campaniei de caritate „Dăruim din inimă”.

Actualmente, Ludmila își desfășoară activitatea în capitala Canadei și astfel s-a implicat plenar în colectarea fondurilor și repartizarea donațiilor pentru Moldova, sprijinită în marea muncă organizatorică de echipa sa de oameni inimoși, care locuiesc de mai mulți ani în Țara arțarilor: Svetlana Pascaru-Cernețchi, Larisa Iordache, Galina Nistor, Dorin Ciupac, Viorica Luchian, Ala Mîndîcanu, Liuba Sârbu, Angela Tataru, Olga Dolghii, Veronica Exari, Lilia Sturza, Cristina Nacu, Aurelia Sorbală, Iuliana Drugaliov, Julia Țurcanu, Oleg Banariuc, Abel Strujenco.

AICI, din conferința online de bilanț a acestei Campanii de binefacere, îi puteți cunoaște mai bine pe organizatori și donatori:

Campania „Dăruim din inimă”, dialog, PARTEA I, 30 aprilie 2021

Campania „Dăruim din inimă”, dialog, PARTEA II, 30 aprilie 2021

 

Reprezentanți ai diasporei din Canada, Mai 2021

 

FELICITĂRI din toată inima, dragi colegi și prieteni din Canada, pentru Campania creștinească „Dăruim din inimă”, prin voi a lucrat Harul Domnului, voi ați reușit să aduceți Lumina chiar și în casele fără ferestre, bucurînd zeci de copii cu daruri de Paști, zeci de familii cu încrederea că totul va fi bine și în viața lor, Minunile Lui Dumnezeu se săvîrșesc și în zilele noastre! Nu cred că există fericire mai mare decît să-l faci să rîdă pe un copil care plînge, or, voi anume asta ați făcut..! Vă MULȚUMIM!

Hristos a Înviat! Acum și în Veac!

 

Cu prețuire și admirație,

Luminiţa Dumbrăveanu

 

 

Diaspora MD în Canada – „Dăruim din inimăpentru Moldova, Campanie de caritate, Sf. Pasti 2021

 

 

Reportaj TVM, ediția Mesager din 13 mai 2021:

Cu sprijinul diasporei din Canada visul a devenit realitate pentru copiii unei familii din Misovca, Ialoveni

 

 

Calculatorul din Canada ajuns la fam. Moscalu din Corlăteni

Familia Moscalu din satul Corlăteni, Rîșcani

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gînduri și impresii ale organizatorilor și voluntarilor Campaniei de caritate „Dăruim din inimă:

Ludmila Alexei, Ottawa: „Întristați de gîndul că tot mai mulți copii din mediul rural din Moldova trăiesc în sărăcie, iar părinții lor nu le pot pune uneori nici pîine pe masă, darmite un calculator, pentru că, vezi, Doamne, pandemia ne-a schimbat brusc viața și cu toate nevoile abătute peste Moldova și școala a luat o altă cale – studierea în sistem online, un grup de moldoveni din Canada, uniți în ideea de a tămădui rănile celor neajutorați, au desfășurat Campania de caritate „Dăruim din inimă” ediția a doua, în luna martie-aprilie 2021. Donațiile acumulate au ajuns în cîteva familii vulnerabile, cu venituri reduse, familii monoparentale cu mulți copii, oropsite de traiul sărăcăcios, dar cu speranța că ziua de mîine le va fi mai bună.

Angela Tataru, Montreal: „Cei 3 copii din familia Anițoi, satul Ciuciuleni, Hîncești, în fiecare zi măturau curtea casei. Au vopsit și copacii cu var. Mereu erau cu ochii la poartă, știau că vor primi daruri din Canada și așteptau cu sufletul la gură cadourile. Și darurile au venit din Ottawa”.

„Trist și îndurerat am fost să văd cum se înghesuie 7 suflete întro singură odaie”, spune actorul Emilian Crețu, care s-a alăturat Campaniei de caritate, contribuind la suma donației și implicându-se în livrarea unui calculator și a mai multor produse alimentare în familia Stropșa din satul Secăreni, Hîncești”.

Vasile Mija, jurnalist, Radio Moldova: „Pentru Grigore Hanganu, tatăl care își crește singur 4 copii minori, banii oferiți de moldovenii din Vancouver în sumă de 15 000 de lei, pentru a-și procura un motocultor, ajutorul a venit ca o mană cerească, pentru că de sărăcie nu mai știe omul ce să facă, iar motocultorul îi va hrăni familia”.

Lilia Sturza, Calgary: „Dnei Liza Poiată din satul Țîpala, Ialoveni i-am adus lemne de foc și produse alimentare în valoare de cîteva mii de lei. Sărmana femeie plângea, pentru că niciodată nu a văzut atâtea bunătăți în curtea casei”.

Larisa Iordache, Montreal: „Scopul campaniei a fost de a ajuta copiii străduitori de la sate, a le oferi un calculator pentru studiile online. Donația de 600 de dolari canadieni pentru fiecare familie a fost un dar omenesc și o bucurie imensă în preajma Sfintelor Sărbători de Paște”.

Liuba Sârbu, Laval: „Datorită donațiilor conaționalilor din Montreal, încă un calculator și multe produse alimentare au ajuns la Gura-Căinarului, Florești, prin intermediul lui Dorin Galben căruia îi mulțumesc din inimă pentru receptivitate și spiritul de voluntar”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Cu sprijinul diasporei, visul a devenit realitate pentru copiii unei familii din Misovca

„Dăruim din inimă”: Moldoveni din Canada în ajutorul famililor social-vulnerabile

Campania de Paşte Dăruim din inimă, în plină desfășurare

 

Moldovenii din Canada solicită ca 14 martie să fie declarată zi de Doliu Naţional întru cinstirea poetului Nicolae Dabija

DEMERSUL Diasporei din Canada, către PREȘEDINTELE Republicii Moldova, dna MAIA SANDU

Solicitări adresate autorităților pentru a declara ziua în care va fi înmormântat Nicolae Dabija zi de doliu național

 

Gala Teatrului Radiofonic la Radio Moldova, află cine-s actorii și regizorii premiați

Lica Melnic de la Chișinău apreciată la Vilnius cu distincție de stat pentru merite în fața Lituaniei

 

Canada// Ambasada Moldovei şi diaspora au aprins „Focul din Vatră” în America de Nord

De Sf. Paşti, Ambasada Moldovei în Canada a prezentat vinurile, tradiţiile, muzica Neamului

Canada// Creaţia pictorului moldovean Vasile Moșanu expusă la „Gallery 200” din Ottawa

Diaspora noastră din provincia Quebec, Canada, a urat lumii „Hai, noroc!” și a dansat cu foc!

Eminescu omagiat la Montreal de diaspora Moldovei şi României, animată de Victor Socaciu, artist şi consul

Victor Socaciu, Ala Beleavschi, Doina Uricariu între premianţii diasporei din Canada

La Ottawa, cetăţenii moldoveni îşi doresc o comunitate după modelul celor din Montreal şi Toronto

 

Primul turneu Int. Flacăra Film: cu artiştii Eugen Doga şi Vasile Iovu – Canada şi SUA (15-18 august 2015)

Flacăra Film, serial de filme în PREMIERĂ! 100 români celebri născuţi în Moldova: „Eugen Doga”

TV Moldova 1: Eugen Doga şi-a încheiat primul turneu în America de Nord, participând la Festivalul Limbii Române

TVM: Dialog cu Eugen Doga, Luminiţa Dumbrăveanu şi Teodor Guţu despre recentul turneu în Canada şi SUA

Radio Plai. Dialog despre Festivalul Limbii Române în Canada şi SUA, susţinut de ICR New York

TVR Moldova de Ziua Limbii Române, cu Eugen Doga şi Luminiţa Dumbrăveanu

 

Medalia „Unirii” din Canada pentru E. Doga, V. Iovu, L. Dumbrăveanu, T. Guțu; „Eminescu” pt. P. Bălan și N. Avram

 

 

Sursa material: Studioul Flacăra TV & Film Chișinău

Sursa foto: Diaspora din Canada, voluntarii din R. Moldova

Sursa audio: Radio Moldova

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (3)

 1. Ludmila Alexei
  16 mai. 2021, 04:26 · Răspunde

  Un articol plin, valoros si interesant, dealtfel ca si toate articolele pe care le scrii cu inima, stimata colega si animatoare a saitului Flacara.tv – Luminita. Stii sa-ti alegi ca un giuvaer subiectele pentru reportaje. Iar asta inseamna stil, gust, intuitie a valorilor valabile nu doar pentru un grup restrins de oameni, pentru toti care pretuiesc frumosul si-l plasmuiesc cu sufletul.

  • Flacara TV
   20 mai. 2021, 01:11 · Răspunde

   Mulțumim frumos, dragă Ludmila, pentru apreciere! Sînt atît de puține evenimente de suflet în cotidianul nostru împovărat de „senzații tari” și publicitate ieftină, că nu se putea să nu observăm frumusețea Campaniei voastre cu adevărat de Caritate, desfășurată cu bună-credință întru ajutorarea elevilor, dar și a mai multor familii nevoiașe din Moldova. Acest material realizat de echipa noastră nu este altceva decît o oglindă a faptelor bune săvîrșite de diaspora noastră in Canada și un semn de recunoștință de la Chișinău pentru jertfa voastră, bucuria, lumina aduse acasă, în Moldova, de Sfînta Înviere a Domnului. Sănătate, energie creatoare pentru noi evenimente pline de noblețe și noi emisiuni frumoase la Radio Moldova, mulți ani tuturor alor noștri din Canada! Hristos a Înviat!

 2. […] Diaspora din Canada a ajutat 60 de copii, 22 de familii nevoiașe din R. Moldova cu daruri de preț … […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter