Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Maria Codreanu


Artista Maria Codreanu este una dintre Mariile binecuvântate ale întreg Neamului românesc.

Supranumită fata cu părul de aur, Maria Codreanu a fost şi rămâne a fi un nume de legendă al muzicii uşoare şi populare din Basarabia postbelică.

S-a născut la 23 august 1949, în s. Truşeni, o suburbie a mun. Chişinău, şi locuieşte din anul 1978 la Moscova. Este Artistă a Poporului din R. Moldova şi Artistă Emerită a F. Ruse, cântă până în prezent în limbile română, rusă, germană, italiană, japoneză.

Dialogul radiofonic cu artista Maria Codreanu, pe care-l difuzăm astăzi la rubrica Dialoguri la Focul din Vatră a fost realizat de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu în cadrul emisiunii Focul din Vatră din 13 iunie 1998, un program cu şi despre diaspora noastră, dar şi despre viaţa românilor din jurul României.

 

 

Repere ale dialogului: de ce a plecat din Moldova; cenzurarea repertoriului ei pentru pronunţia românească; despre compozitorii Petre Teodorovici şi Eugen Doga; activitatea ei în Rusia, Austria, Israel, Italia, Spania, Japonia; romanţele pe versurile lui Mihai Eminescu; familia şi cei doi copii ai ei; dorinţa de a concerta în Moldova şi România ş.a.

La mijlocul dialogului veţi putea asculta un florilegiu muzical de 8 minute din repertoriul admirabil al Mariei Codreanu, veţi reauzi cântece ale celebrei artiste, care au fost şi rămân a fi şlagăre nemuritoare, Istorie.

 

La mulţi şi binecuvântaţi ani, draga noastră Mărioară!

Audiţie plăcută!

 

Maria Codreanu-captura YouTube 1-600px

Maria Codreanu, Artista a Poporului din R. Moldova si Artista Emerita a Federatiei Ruse

 

 

Scurt istoric al emisiunii „Focul din Vatră” de la Radio Moldova (03-01-1998 – 24-02-2001)

„Focul din Vatră” a fost şi rămâne a fi una dintre cele mai populare emisiuni din istoria Radiodifuziunii Naţionale, titulatura fiind preluată din creaţia poetului-martir Dumitru Matcovschi.

„Focul din Vatră” este prima emisiune dedicată românilor de pretutindeni din Basarabia ocupată de sovietici în 1940, fiind lansată şi realizată săptămânal la postul Naţional Radio Moldova (sâmbătă, ora 21:00-22:00), timp de trei ani, de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu.

„Focul din Vatră” a fost „stins”/suprimat de partidul comuniştilor lui V. Voronin de două ori: în octombrie 2000 (pentru două luni) şi în 24 februarie 2001, în sâmbăta alegerilor parlamentare, emisiunea fiind interzisă şi scoasă definitiv de pe postul Radiodifuziunii Naţionale.

Autoarea emisiunii, Luminiţa Dumbrăveanu a refuzat orice colaborare cu regimul comunist, fiind primul şi singurul jurnalist din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, care a demisionat şi condamnat cenzura comunistă, încheindu-şi Declaraţia oficială/publică, din 27 februarie 2001, astfel: „interzic utilizarea emisiunilor şi a vocii mele până la apusul guvernării comuniste!”

Multe dintre aceste emisiuni, arhivate în Fonoteca Radio Moldova, au fost distruse de comunişti şi slugile lor din radio, dar graţie unor oameni de treabă, profesionişti şi preţuitori ai patrimoniului audiovizual, au fost salvate vreo 25 ore/ediţii plus alte câteva zeci păstrate în arhiva autoarei emisiunii.

Parte dintre aceste emisiuni şi/sau dialoguri salvate veţi putea asculta, rând pe rând, la compartimentul „Focul din Vatră” al site-ului Flacăra TV.

 

 Studioul Flacăra

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (4)

 1. Guzun silvia
  25 aug.. 2017, 19:03 · Răspunde

  Imi amintesc de aceasă emisiune. Mătușa mea nu făcea nimic în acel interval de timp-doar asculta. Îm amintesc și de un interviu cu Eugen Doga…

  • Flacara TV
   29 aug.. 2017, 13:24 · Răspunde

   Va multumim din inima pentru amintiri placute impartasite cu noi, dna profesoara Silvia Guzun. Emisiunea „Focul din Vatra” de la Radio Moldova a fost una cu mare influenta tocmai pentru ca era ascultata de majoritatea populatiei, cu mic cu mare, inclusiv de matusa dvs scumpa. Va dorim sanatate si inca multi, multi discipoli mintiosi, cu demnitate, cu dragoste de Neam, ca-n ei e nadejdea si salvarea! Doamne, ajuta!

 2. […] Maria Codreanu cîntă De-aş avea cu ansamblul Bucuria în genul muzicii folclorice, cu elemente de muzică uşoară, prelucrarea şi aranjamentul muzical aparţinînd lui A. Biriukov. O puteţi asculta în playerul AUDIO alăturat. […]

 3. […] Maria Codreanu cîntă De-aş avea cu ansamblul Bucuria în genul muzicii folclorice, cu elemente de muzică uşoară, prelucrarea şi aranjamentul muzical aparţinînd lui A. Biriukov. O puteţi asculta în playerul AUDIO alăturat. […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter