Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Margareta Ivănuș


Cunoscuta artistă din R. Moldova Margareta Ivănuș, interpretă de muzică de cameră, ușoară, romanțe își sărbătorește astăzi, 13 septembrie, ziua naștere, prilej luminos pentru a-i ura: La Mulți Ani cu sănătate și încă multe, multe cîntece minunate de-acum încolo, căci Muzica nu are nici timp, nici anotimp, este nemărginită!

În această zi aniversară, noi, cei de la Studioul Flacăra Chișinău, i-am pregătit o surpriză legată de biografia familiei sale și anume actualizarea unei arhive radiofonice, nemuzicale: dialogul din 22 august 1998, realizat de jurnalista Luminița Dumbrăveanu în cadrul emisiunii Focul din Vatră de la Radio Moldova, dedicată românilor de pretututindeni, ediție specială despre Protocolul adițional secret al Pactului Molotov-Ribbentrop și consecințele tragice ale acestuia pentru noi.

Destinul Margaretei Ivănuș, româncă în pașaport, născută în URSS, școlită la București, este unul dramatic, la fel ca și Istoria noastră, adevărat subiect de film: a apărut pe lume în GULAG, satul Nijniisimcean, raionul Srednekansk, regiunea Habarovsk, mama, Daria, fiind rusoaică din Irkutsk, iar tatăl, Vasile Ivănuș, român (fiul unui comunist român romantic din anii `30, Constantin Ivănuș, prieten cu Roza Luxemburg), ajuns din România în Germania, apoi la Moscova, sub oblăduirea Nadejdei K. Krupskaia, apoi, în anul 1938, a fost condamnat politic, ca „spion străin”, apoi s-a stabilit în Gomel, Belarusi, apoi a revenit la București, apoi, în 1984, a venit la Chișinău, la fiică…

În această emisiune Focul din Vatră Margareta Ivănuș a vorbit public pentru prima dată despre istoria dramatică a familiei sale, cu atît mai prețioasă prezenta arhivă radiofonică!

 

Audiție de folos!

 

După concertul de autor al maestrului Eugen Doga pentru românii noștri din Cernăuți, anul 1984

 

 

Scurt istoric al emisiunii „Focul din Vatră” de la Radio Moldova (03-01-1998 – 24-02-2001)

„Focul din Vatră” a fost şi rămîne a fi una dintre cele mai populare emisiuni din istoria Radiodifuziunii Naţionale, titulatura fiind preluată din creaţia poetului-martir Dumitru Matcovschi.

„Focul din Vatră” este prima emisiune dedicată românilor de pretutindeni din Basarabia ocupată de sovietici în 1940, fiind lansată şi realizată săptămînal la postul Naţional Radio Moldova (sîmbătă, ora 21:00-22:00), timp de trei ani, de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu.

„Focul din Vatră” a fost „stins”/suprimat de partidul comuniştilor lui V. Voronin de două ori: în octombrie 2000 (pentru două luni) şi în 24 februarie 2001, în sîmbăta alegerilor parlamentare, emisiunea fiind interzisă şi scoasă definitiv de pe postul Radiodifuziunii Naţionale.

Autoarea emisiunii, Luminiţa Dumbrăveanu a refuzat orice colaborare cu regimul comunist, fiind primul şi singurul jurnalist din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, care a demisionat şi condamnat cenzura comunistă, încheindu-şi Declaraţia oficială/publică, din 27 februarie 2001, astfel: „interzic utilizarea emisiunilor şi a vocii mele pînă la apusul guvernării comuniste!”.

Multe dintre aceste emisiuni, arhivate în Fonoteca Radio Moldova, au fost distruse de comunişti şi slugile lor din radio, dar graţie unor oameni de treabă, profesionişti şi preţuitori ai patrimoniului audiovizual, au fost salvate vreo 25 ore/ediţii plus alte cîteva zeci păstrate în arhiva autoarei emisiunii.

Parte dintre aceste emisiuni şi/sau dialoguri salvate veţi putea asculta, rînd pe rînd, la compartimentul Focul din Vatră” al site-ului Flacăra TV.

 

 Studioul Flacăra

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter