Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Gheorghe Zamfir, urmaşul zeului Pan (1999, PARTEA II)


La mulţi, mulţi şi rodnici ani!, maestre Gheorghe Zamfir şi toţi plini de lumină şi îngeraşi păzitori, precum este muzica naiului dvs!

Radio Moldova. Emisiunea „Focul din Vatră” din 5 iunie 1999, PARTEA II:

Jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu în dialog cu artistul Naţional şi Universal, Gheorghe Zamfir, pe care francezii l-au încoronat în 1970 cu titlul „Regele Naiului” şi aprecierea „Zeul Pan reîncarnat”.

Emisiunea dedicată românilor de pretutindeni este ţesută cu fire muzicale din repertoriul instrumentistului, dar şi cu multe dezvăluiri din culise, cu istorioare captivante privind viaţa şi creaţia sa.

Audiţie plăcută şi de folos!

 

PARTEA I AICI

 

Gheorghe Zamfir și Luminiţa Dumbrăveanu, autoarea dialogului, Chișinău, 28 mai 1999

 

 

Scurt istoric al emisiunii „Focul din Vatră” de la Radio Moldova (03-01-1998 – 24-02-2001)

„Focul din Vatră” a fost şi rămâne a fi una dintre cele mai populare emisiuni din istoria Radiodifuziunii Naţionale, titulatura fiind preluată din creaţia poetului-martir Dumitru Matcovschi.

„Focul din Vatră” este prima emisiune dedicată românilor de pretutindeni din Basarabia ocupată de sovietici în 1940, fiind lansată şi realizată săptămânal la postul Naţional Radio Moldova (sâmbătă, ora 21:00-22:00), timp de trei ani, de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu.

„Focul din Vatră” a fost „stins”/suprimat de partidul comuniştilor lui V. Voronin de două ori: în octombrie 2000 (pentru două luni) şi în 24 februarie 2001, în sâmbăta alegerilor parlamentare, emisiunea fiind interzisă şi scoasă definitiv de pe postul Radiodifuziunii Naţionale.

Autoarea emisiunii, Luminiţa Dumbrăveanu a refuzat orice colaborare cu regimul comunist, fiind primul şi singurul jurnalist din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, care a demisionat şi condamnat cenzura comunistă, încheindu-şi Declaraţia oficială/publică, din 27 februarie 2001, astfel: „interzic utilizarea emisiunilor şi a vocii mele până la apusul guvernării comuniste!”

Multe dintre aceste emisiuni, arhivate în Fonoteca Radio Moldova, au fost distruse de comunişti şi slugile lor din radio, dar graţie unor oameni de treabă, profesionişti şi preţuitori ai patrimoniului audiovizual, au fost salvate vreo 25 ore/ediţii plus alte câteva zeci păstrate în arhiva autoarei emisiunii.

Parte dintre aceste emisiuni şi/sau dialoguri salvate veţi putea asculta, rând pe rând, la compartimentul Focul din Vatră” al site-ului Flacăra TV.

 

Studioul Flacăra

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (5)

  1. […] Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Gheorghe Zamfir, urmaşul zeului Pan… […]

  2. […] Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Gheorghe Zamfir, urmaşul zeului Pan… […]

  3. […] Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Gheorghe Zamfir, urmaşul zeului Pan… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter