Dezvăluiri despre V. Putin făcute de președintele Israelului, Shimon Peres, puțin înainte de moarte


Înainte cu trei săptămâni de a se stinge, Shimon Peres a dat ultimul interviu scriitorului şi jurnalistului David Samuels, unul dintre interlocutorii săi preferaţi.

Dialog spumos (întrebări non-conformiste, răspunsuri foarte interesante), desfăşurat în engleză şi ivrit, citabil în întregime.

Am ales să decupez paragrafele referitoare la Vladimir Putin. Fiindcă vin din partea unui om care l-a cunoscut bine, pe care Putin l-a respectat şi l-a consultat, la fel cum au făcut preşedinţii Xi şi Obama.

Ce spunea Shimon Peres:

Sunt foarte bun prieten cu Putin şi o să-ţi relatez, pe scurt, conţinutul uneia dintre discuţiile noastre recente.

I-am spus: Ai 63 de ani, eu am 93. Spune-mi, ce vrei să realizezi în următorii 30 de ani? Pentru ce lupţi? Speri să enervezi America? Mi-a răspuns: Nu. Vrea America o bucată din Rusia? l-am întrebat. Nu. Ai probleme să discuţi cu Obama? De ce mă întrebi? a replicat. Uite, nu sunt spion, orice ar fi spune-mi. M-a întrebat: Tu ce crezi? Şi i-am spus: America va câştiga, indiferent ce faci. De ce? m-a întrebat. Pentru că ei sunt norocoşi şi tu nu!”.

Samuels consemnează în paranteză că Peres izbucneşte în râs.

I-am mai spus: Când un american se trezeşte dimineaţa, ce vede? În sud, Mexic – ei îi accept pe mexicani în ţara lor. În nord, Canada – cu canadienii sunt cei mai buni prieteni din lume. Iar pe dreapta şi pe stânga – peşti în ocean. De ce şi-ar face Obama griji? Tu, tu te trezeşti dimineaţa şi pe cine ai? Japonia, China, Afganistan? O, Doamne! Ruşii ştiu că ai o mulţime de pământ şi nu le dai o leţcaie. Ai 20 la sută din apa dulce, şi nu le dai nimic. Aşa că, atunci când se va topi zăpada în Siberia, primul lucru pe care îl vor vedea acolo vor fi chinezii. Pentru că sunt o mulţime de chinezi în est şi prea puţini ruşi.

Al doilea lucru pe care i l-am spus: America are cel mai bun raport între mărimea suprafeţei şi numărul locuitorilor. Aici, în Rusia, e cum nu se poate mai rău. Douăzeci de milioane de kilometri pătraţi. Dumnezeule! Dar nu ai oameni. Oamenii tăi sunt pe moarte. Nu fi impresionat de aplauze şi de ceea ce-ţi spun unii. Oamenii nu te vor ierta. De ce ruşii trăiesc în medie 62 de ani, iar americanii 82? Te comporţi ca un ţar! Ce-au făcut ţarii? Au dezvoltat două oraşe, St. Petersburg şi Moscova, de exemplu. Orice doreşti, găseşti acolo. Restul Rusiei e ca Nigeria acoperită de zăpadă. Oamenii tăi agonizează. Nu le dai viaţă. Crezi că te vor ierta? De ce e mare America? Pentru că dă. De ce e Europa în necaz? Pentru că e apucătoare. America dă; lumea zice fiindcă e generoasă. Eu cred că e înţeleaptă. Dacă dai, îţi faci prieteni. Cea mai benefică investiţie e să-ţi faci prieteni. America a avut curajul să croiască Planul Marshall, o mare bucată din produsul intern  brut pe care a dat-o Europei muribunde. Şi, în felul ăsta, au arătat că e cea mai bună investiţie din lume. Nu e ţară europeană să nu fi luat un imperiu. Francezii şi britanicii, portughezii, toţi. Şi ce s-a întâmplat? Au fost aruncaţi de acolo şi au plecat cu nimic. Anglia, cel mai mare imperiu de la soare-răsare la soare-apune, toate oceanele, şi delicaţii, non-violenţii indieni i-au azvârlit afară lăsându-i cu nimic în afara a trei insuliţe cu care nu ştiu ce să facă. Crede-mă, i-am spus lui Putin, duşmanii şi duşmăniile sunt cele mai mari irosiri în viaţă. Investeşti într-un lucru prostesc. Ai văzut America venind în Orientul Mijlociu, după plecarea Marii Britanii, nu  chiar ca un imperiu, ci cu siguranţă ca un garant al acordurile între state, iar acum vezi America… nepărăsind regiunea în întregime, dar valul a trecut. Vreau să spun că îţi poţi permite, fiindcă investiţia în prietenie încă mai există. Ai NATO. Ai Europa, ceea ce înseamnă 600 de milioane de oameni care încă mai sunt cu tine.

 

shimon-peres-si-vladimir-putin-2-zimbio-com-600px

 

Putin mi-a replicat: Ascultă, ce vrei de la mine? La ce vă trebuie NATO? Uniunea Sovietică nu mai există. Tratatul de la Varşovia a fost destrămat. Sunt gata să fiu membru NATO, ca voi! Dar de ce au nevoie de Georgia în NATO? De ce au nevoie de România în NATO? Vor să meargă în Europa, să se ducă în Europa. Dar cu ce armată vor ei să lupte? Apoi, mi-a spus: Crezi că n-am ştiut că Crimeea e rusească şi că Hruşciov a făcut-o cadou Ucrainei? Nu mi-a păsat, până când aţi avut nevoie de ucrainieni în NATO. Pentru ce? Nu m-am atins de ei. Au vrut să meargă în Europa, am spus: Excelent, duceţi-vă în Europa. Dar de ce ce aveţi nevoie de ei în NATO?

Putin mi-a spus că a vorbit cu Obama. I-a zis: Ştii ce? Sunt gata să mă alătur vouă în Orientul Mijlociu. Economic, nu militar. Am investit 4 miliarde de dolari în Libia, lucrăm pentru o tranziţie acolo. Apoi, într-o dimineaţă, am citit că Obama a tăiat legăturile cu Libia. Am pierdut 4 miliarde. Aşa că l-am întrebat: De ce-ai făcut asta? Te-ai gândit ce se va întâmpla acolo după aceea?

Poate că Obama era cu gândul în altă parte… I-am spus lui Putin: Uite, în ciuda tuturor acestor lucruri, de ce nu faci ce fac americanii? Construieşte o altă cârmuire sau un organism de conducere care să permită dezvoltarea întreprinderilor. N-ai decât un guvern, în guvern ai cele mai ambiţioase persoane, ele sunt corupte, îi corup pe alţii, sunt corupte oricum, nu sunt loiale. Ia companiile şi lasă-le să facă ce fac companiile americane. Ei bine, ce propui? M-a întrebat. I-am spus: Avem un milion de vorbitori de rusă în Israel. Suntem cei mai buni sau printre cei mai buni în ştiinţă. Suntem gata să vă ajutăm. Lucrează în afara guvernului. Sau abandonează-l, e corupt oricum. Altfel nu vei câştiga”.

Aici, Peres a râs din nou.

Putin mi-a spus: OK, să încercăm. Şi asta încercăm acum. Iar absurditatea acestei poveşti este că au existat unele companii americane care au investit în Rusia şi acum au probleme mari. M-au rugat să le ajut”.

De ce am transcris această lungă confesiune? Ca să pricepem nu pe surse, nu din teorii conspiraţioniste, ci de la prima mână, cum se învârte istoria.

 

shimon-peres-si-vladimir-putin-3-zimbio-com-600px

 

 

Sursa material: Gândul

Sursa foto: Zimbio.com şi Alarmy.com

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter