Dezvăluiri// Constantin Oboroc, autorul iniţiativei din 27-04-1995 de oficializare a Limbii Române în Constituţie


La 27 aprilie 1990, primul Parlament al R. Moldova, ales pe cale democratică, a adoptat Tricolorul Naţional (albastru-galben-roşu) ca drapel de stat al R. Moldova.

La 27 aprilie 1995, al doilea Parlament al R. Moldova, dominat de agrarieni (Partidul Democrat Agrar) a examinat şi respins iniţiativa Preşedintelui R. Moldova, Mircea Snegur, de modificare a art. 13 al Constituţiei, prin eliminarea sintagmei limba moldovenească şi înlocuirea acesteia cu sintagma limba română în calitate de „Limbă de stat (oficială) a R. Moldova”.

Se ştie că autorul şi motorul acestei iniţiative de oficializare a Limbii Române în Legea Fundamentală a statului moldav a fost consilierul prezidenţial de atunci, Constantin Oboroc, ex-prim-viceprim-ministru în guvernele  de la Chişinău Mircea Druc şi Valeriu Muravschi.

În 11 aprilie 2016, la funeraliile renumitului savant Anatol Ciobanu, lingvist, academician, care, alături de scriitorul Ion Ciocanu, a fost consultant în elaborarea acestei iniţiative legislative, dl Constantin Oboroc a făcut nişte dezvăluiri de-a dreptul întristătoare: Preşedintele R. Moldova, Mircea Snegur, care în 1994 îi susţinuse pe agrarieni la adoptarea Constituţiei cu tot cu legitimarea neadevărului ştiinţific – limba moldovenească, a ezitat până în ultimul moment să vină în Parlament cu iniţiativa de corectare a acestei grave erori istorice atât în Lege, cât şi în cariera sa politică.

A se reţine faptul că Preşedintele R. Moldova, Mircea Snegur, şovăia să vină în Parlament chiar dacă avea la îndemână Hotărârea Academiei de Ştiinţe a Moldovei din 1994 şi Hotărârea Curţii Constituţionale din 1995, care argumentau clar că DENUMIREA CORECTĂ A LIMBII NOATRE ESTE LIMBA ROMÂNĂ.

E un subiect extrem de important din Istoria noastră recentă, pe care trebuie să-l cercetăm cu atenţie, complex, inlusiv prin confruntarea documentelor de mai jos, a afirmaţiilor dlui Constantin Oboroc, a mărturiilor altor personalităţi în viaţă, cu Memoriile primului Preşedinte al R. Moldova. Numai printr-o asemenea documentare temeinică, Adevărul, la fel ca şi falsificările de documente, vor ieşi la suprafaţă…

 

Dumnezeu să ierte şi să mântuiască sufletul Omului Bun şi savantului cu Dreptate, Anatol Ciobanu. Lumină Lină

 

Constantin Oboroc la funeraliile acad. Anatol Ciobanu// Dezvăluiri despre Mircea Snegur

 

25-04-1995-Oboroc-Snegur-Initiativa Limba Romana in Constitutie-pagina 7-900px

25-04-1995-Oboroc-Snegur-Initiativa Limba Romana in Constitutie-pagina 8-900px

25-04-1995-Oboroc-Snegur-Initiativa Limba Romana in Constitutie-pagina 9-900px

25-04-1995-Oboroc-Snegur-Initiativa Limba Romana in Constitutie-pagina 10-900px

Sursa material: FlacăraTV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: captură video de la a doua Mare Adunare Naţională, 27 august 1991

Sursa video: Constantin Oboroc şi Flacăra Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (5)

  1. […] Dezvăluiri// Constantin Oboroc, autorul iniţiativei din 27-04-1995 de oficializare a Limbii Român… […]

  2. […] Dezvăluiri// Constantin Oboroc, autorul iniţiativei din 27-04-1995 de oficializare a Limbii Român… […]

  3. […] Dezvăluiri// Constantin Oboroc, autorul iniţiativei din 27-04-1995 de oficializare a Limbii Român… […]

  4. […] Dezvăluiri// Constantin Oboroc, autorul iniţiativei din 27-04-1995 de oficializare a Limbii Român… […]

  5. […] Dezvăluiri// Constantin Oboroc, autorul iniţiativei din 27-04-1995 de oficializare a Limbii Român… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter