De astăzi, teroriştii din Transnistria vor mânca şenile de tank, bombe, gaz, iar la desert bancnote de dolari şi euro


Liderul separatist de la Tiraspol Evgheni Şevciuk a emis un decret prin care începând cu astăzi, 26 decembrie 2014, taxele vamale la importul de mărfuri în regiune vor fi plătite în dolari sau euro.

Anterior, persoanele fizice puteau achita taxele vamale şi în “ruble transnistrene”.

Documentul a fost semnat după ce săptămâna aceasta, liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a recunoscut la o conferinţă de presă că regiunea are probleme în asigurarea regiunii cu valută.

“Este adevărat că există probleme mari în asigurarea regiunii cu valută lichidă. Dar ele există şi în Moldova şi în Ucraina. Însă aceste probleme au fost create pe cale artificială”, a declarat atunci Şevciuk.

Potrivit lui, deficitul de valută s-ar datora reducerii abrupte a veniturilor vamale de pe urma impozitării mărfurilor importate prin Ucraina, dar şi din cauza imposibilităţii de a introduce valuta pe teritoriul regiunii.

“În prezent noi nu avem posibilitate de a aduce valută, pentru că la solicitarea Republicii Moldova, Ucraina a închis toate conturile băncilor de la Tiraspol din instituţiile financiare ucrainene”, a precizat Şevciuk.

Centrul Expert-Grup constată în ultimul numărul al “Revistei Economice Regionale: regiunea transnistreană” că situaţia din regiune este foarte dificilă, iar în anul 2015 aceasta se va confrunta cu o recesiune economică de 3-5%.

“Deprecierea rublei rusești a erodat mult puterea de cumpărare a familiilor migranților, fapt agravat de menținerea artificială a cursului de schimb dintre „rubla transnistreană” și dolarul SUA”, menţionează experţii.

 

Sursa material: Moldova.ORG / Diana Preaşcă

Sursa foto: www.123rf.com

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter