Cu Eminescu în Casa Mare, Ziua Culturii Române a fost sărbătorită, în premieră, şi în Sudul Basarabiei


În localitatea Erdek-Burnu (Utkonosovka), raionul Ismail din regiunea Odesa, s-a desfășurat, duminică, 18 ianuarie 2015, prima ediție a Zilei Culturii Române în Sudul Basarabiei, în cadrul căreia a avut loc un spectacol tematic dedicat aniversării a 165 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, se arată într-un comunicat de presă al Asociației “Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa.

În cadrul manifestării și-au dat concursul artiștii din Ansamblul Folcloric DOR BASARABEAN, unicul ansamblu promotor al valorilor tradiționale românești din sudul Basarabiei, cu mai bine de 70 de păstrători de tradiții populare, din toate categoriile de vârstă.

După deschiderea manifestării, oferită de ansamblul-gazdă, pe scenă au urcat invitații speciali ai evenimentului – Ansamblul Etno-Folcloric “Ștefan Vodă” din Căpriana, raionul Strășeni, condus de maestrul Tudor Ungureanu, artist emerit al poporului din Republica Moldova. Deși s-a desfășurat într-o sală de spectacole neîncălzită, a avut loc un veritabil spectacol de folclor autentic românesc – fundament al culturii române, într-o formulă plină de tradiție și patriotism, primit cu inimile deschise de românii din Erdek-Burnu. 

 

 

 

În cadrul spectacolului, ansamblurilor participante le-au fost înmânate diplome de excelență pentru contribuția deosebită adusă promovării folclorului românesc, a culturii și limbii române în comunitățile tradiționale românești din Sudul Basarabiei, de către organizatorul manifestării, Asociația Național-Culturală “Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa, președinte Anatol Popescu.

18-01-2015-Basarabia Sud-Eminescu sarbatorit in sat Erdek-Burnu-OdesaDe asemeni, la final de spectacol, publicul ridicat în picioare a aplaudat-o în continuu pe una dintre cele mai valoroase profesoare de limbă română din regiunea Odesa, doamna Ludmila Arnăut de la școala din Erdek-Burnu, căreia i-a fost conferită diploma Institutului Cultural Român, finanțator principal al manifestării. Timp de aproape trei decenii, elevii doamnei Arnăut sunt participanți și câștigători ai olimpiadelor regionale de limbă română, precum și ai diverselor concursuri tematice pentru românii de pretutindeni, organizate cu sprijinul statului român.

Asemănător altor evenimente culturale venite în sprijinul comunității istorice românești din sudul Basarabiei, Ziua Culturii Române a fost sărbătorită în premieră pentru această zonă, încadrându-se deplin în seria de manifestări culturale inițiate și organizate de Asociația “Basarabia”, începând cu anul înființării acesteia – 2006.

Dintre cele mai însemnate manifestări, desfășurate preponderent în comunitățile românești sud-basarabene putem enumera: Ziua Națională a României, Ziua Românilor de Pretutindeni, zilele culturii române în Ucraina, cele trei ediții ale Caravanei teatrului și folclorului românesc ale Institutului Cultural Român, Ziua Limbii Române și, nu în ultimul rând, turneele prin comunitățile rurale românești ale Ansamblului Folcloric “Dor Basarabean” – ansamblu fondator al Asociației “Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa.

 

 

Sursa material: portalul TOCpress (TOC – Transcarpatia-Odesa-Cernăuţi)

Sursa foto: fb Asociația “Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter