Crimele comunismului ruso-sovietic. Filmul „Masacrul de la Fântâna Albă – 1 aprilie 1941”

Harta-colaj-moldova-basarabia1940-deportari-radioiasi-400px

Astăzi, 1 aprilie, de Ziua Națională a Memoriei Românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ţinutul Herţa, Nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie (instituită de Parlamentul României în 10 mai 2011), vă îndemnăm să cinstim eroii şi martirii Neamului românesc exterminaţi de holocaustul roşu, şi prin vizionarea unui film documentar zguduitor, producţie a Televiziunii Române (TVR), în colaborare cu Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) al Ministerului Afacerilor Externe al României.

Este vorba de filmul documentar Masacrul de la Fântâna Albă – 1 aprilie 1941, realizat, în 2014, de jurnalista şi cineasta Lucia Hossu Longin, pe care, cei mai mulţi dintre dvs, o cunoaşteţi din serialul de documentare TVR Memorialul Durerii.

Masacrul de la Fantana Alba-Troita cu clopt-plan apropiat gidorimania.ro

SINOPSIS TVR:

La 1 aprilie, 1941 un grup de peste 3000 de oameni din mai multe sate de pe valea Siretului (Pătrăuții-de-Sus, Pătrăuții-de-Jos, Cupca, Corcești, Suceveni), purtând în față icoane, prapuri și cruci din cetină, a format o coloană pașnică și s-a îndreptat spre noua graniță sovieto-română, la Fântâna Albă.

În poiana Varnița, la circa 3 km de granița română, grănicerii sovietici i-au somat să se oprească. După ce coloana a ignorat somația, sovieticii au tras în plin cu mitraliere, încontinuu, secerându-i. Supraviețuitorii au fost urmăriți de cavaleriști și spintecați cu sabia.

După masacru a fost declanșată o operațiune vastă de represalii. Astfel, în noaptea zilei de 12 spre 13 iunie 1941, peste 13.000 de români au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia și Kazahstan.

 

Troita-pentru-victime-fantana-alba-ridicata la Putna in 2011Aşadar, urmează:

un film de Lucia Hossu Longin

consultant – Vasile Ilica, istoric

director de imagine – Sorin Chivulescu

asistent de imagine – Tache Cristea

montaj – Sebastian Chelu

regia muzicală – Mihaela Constantinescu

redactor – Doina Teodoru

documentare şi secretariat – Georgiana Dumitru

producător – Alexandru Munteanu

 

 

Filmul documentar „Masacrul de la Fântâna Albă – 1 aprilie 1941”

de Lucia Hossu Longin, TVR, 2014

 

 

 

Să nu uităm NICIODATĂ acest genocid comis de nkvd-ul şi kominternul de la Moscova faţă de noi, românii!

Lumină Lină şi Memorie Veşnică martirilor Neamului din nordul Bucovinei

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Crimele comunismului ruso-sovietic: 74 ani de la holocaustul românilor de la Fântâna Albă, Bucovina de Nord

 

 

Sursa material: Flacăra TV / TVR

Sursa foto: Radio Iaşi / www.gid-romania.com  

Sursa video: YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md