Consulatul României în Transcarpatia, Ucraina, îşi va deschide uşile pe 31 octombrie 2016


Consulatul  României la Slatina – o opțiune  mai veche a  românilor din Transcarpatia  – a fost  inaugurat  festiv în prezența  Ministrului de Externe al României  și  președintelui administrației  regionale Transcarpatia, Ghenadi Moskal în data de 6 mai 2016.  Va deveni, însă, funcțional din 31 octombrie 2016 după îndeplinirea tuturor formalităților adiacente, încheierea procesului de dotare a sediului Consulatului. S-a convenit,  că  la sfârșitul lunii Consulul Gabriel Nicola  va  dispune de posibilitatea  de a-și  exercita  atribuțiile de  bază drept șef al misiunii diplomatice a României în Transcarpatia.

Înainte de a  deschide ușile  Consulatului pentru  miile  de vizitatori, petenţi de vize  şi de permise pentru  micul traffic, dl Consul Gabriel Nicola a avut o întrevedere  la Ujgorod cu  dl  Ghenadi Moskal, președintele ARS Transcarpatia și Iosif Borto, vicepreședintele Radei  regionale.

În cadrul întâlnirii a fost pus în discuție un spectru larg  de probleme  referitor la aprofundarea colaborării dintre Ucraina și România, Transcarpatia și județele de frontieră, Satu Mare și Maramureş. S-a subliniat, că pentru ca cetățenii regiunilor de frontieră să poată beneficia de liberul acces în țara vecină pe bază de permise de mic trafic e strict necesar de a deschide noi puncte de control și trecere a frontierei, cele două de la Slatina-Sighetul Marmației si Diacovo – Halmeu  nu pot face  față  fluxului de turiști sau doritori de a-și vizita rudele. Ambele părți au convenit asupra faptului, că vor face demersuri pentru a le redeschide pe cele vechi, cum ar fi  Teacev – Teceul Mic, Hija – Tarna Mare si  altele, care au funcționat anterior, unele până la cea de a doua conflagrație mondiala, iar altele până la marile inundații, care au afectat  localitățile de o parte și de alta a frontierei. S-a subliniat necesitatea contactării localităților de  pe un mal și celălalt al Tisei la proiecte cu finanțare europeană, ceea ce va contribui la prosperarea  popoarelor noastre.

 

Flacăra TV recomandă şi:

România are un nou Consulat în Ucraina, la Slatina, Transcarpatia (Maramureşul Istoric)

Micul trafic la frontieră. România cere Ucrainei urgentarea deschiderii Consulatului său la Slatina

În sfârşit! Românii din Maramureşul Istoric / Transcarpatia vor avea consulat românesc

 

 

Sursa material: Radio Cernăuţi

Sursa foto: BucPress.eu

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter