Consătenii din satul Mana, Orhei, vor crea Muzeul „Paul Goma”


Din dor de marele lor consătean Paul Goma, oamenii din satul de baştină al scriitorului – Mana, Orhei, au organizat mai multe acţiuni, prilejuite de aniversarea a 80-a de la naşterea scriitorului stabilit la Paris. În localitate va fi inaugurat un Muzeu „Paul Goma”.

În cadrul simpozionului Paul Goma – simbolul demnităţii orheiene, preşedintele raionului, Tudor Golub i-a înmânat Raisei Saviţchi, directorul viitorului Muzeu „Paul Goma” din Mana un exponat preţios: decizia Consiliului raional de a-i acorda scriitorului titlul de Cetăţean de Onoare al raionului.

„Puţine sate din Republica Moldova se pot lăuda cu astfel de băştinaşi. De fapt, destinul lui Paul Goma e destinul Basarabiei. Ocupaţia din ’40, apoi din ’44 a marcat destinul nu doar al lui Paul Goma, dar a mii de familii”, afirmă Tudor Golub, președintele raionului Orhei.

Melodiile interpretate de Raisa Bîrnaz din Tabăra, Orhei, cântecele şi versurile recitate de elevi, comunicările scriitorilor au adus în actualitate mai multe detalii despre scriitorul anticomunist.

Împreună cu parohul Bisericii „Înălţarea Domnului”, oamenii din Mana s-au rugat pentru sănătatea scriitorului Paul Goma.

Prietenii din copilărie ai lui Paul Goma îşi amintesc cu drag de fostul lor coleg de şcoală.

„Paulică învăţa bine, nu degeaba a ajuns aşa om mare. Mi-i dor să-l văd, vreau să vină acasă”, spune Alexandru Tudor, coleg.

Respectul, competenţa, dragostea cu care a fost omagiat Paul Goma la baştină l-au făcut pe Vladimir Beşleagă să aprecieze evenimentul drept unul deosebit. „Epocal, frumos eveniment care are loc la Mana. O întâlnire de mare frumuseţe. Dorinţa mea este ca ceea ce s-a întâmplat aici să ajungă mai curând la cunoştinţa sărbătoritului. Să-i dea Dumnezeu sănătate, forţe creatoare”, susține scriitorul.

Paul Goma s-a născut pe 2 octombrie 1935, la Mana, Orhei. În 1944 s-a refugiat cu familia în România. A desfăşurat o activitate literară prodigioasă, a făcut închisoare în România, deoarece a luptat împotriva regimului comunist. Din 1977 este stabilit la Paris, unde a continuat să scrie cărţi anticomuniste, de mare valoare.

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea de la TV Moldova 1 din 12 octombrie 2015

 

 

 

Mai jos, câteva fotografii realizate de Nicolae Răileanu duminică, 11 octombrie 2015, la Mana, Orhei, unde au avut loc mai multe manifestări consacrate scriitorului disident Paul Goma, inclusiv o slujbă de sănătatea marelui luptător anticomunist, oficiată la Biserica din sat în care a fost botezat (vezi prima foto). La eveniment au participat şi scriitorii: Bladimir Beșleagă, Nicolae Popa, Vasile Malanețchi, Vitalie Răileanu:

 

Paul Goma cinstit de consateni la Mana-preotul-scriitorul VMalanetchi-11 oct 2015-600px

 

Paul Goma cinstit de consateni la Mana-enorasii-11 oct 2015-600px

 

Paul Goma cinstit de consateni la Mana-scriitorii-11 oct 2015-600px

 

 

 

Sursa material: Ştiri TRM

Sursa foto: blog Lecturi Incitante şi Nicolae Răileanu

Sursa video: TV Moldova 1

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter