Congresul Diasporei Unioniste. În Parlamentul României au fost cinstiţi astăzi deputaţii Sfatului Ţării de la Chişinău


La Bucureşti, în Parlamentul României, şi-a deschis astăzi lucrările primul Congres al Diasporei Unioniste, în cadrul căruia s-au reunit peste 100 de reprezentanţi ai Diasporei României şi R. Moldova, dar şi o seamă de personalităţi politice, de cultură şi ştiinţă de la Chişinău, Cernăuţi, din Serbia, Bulgaria, Ungaria.

Preşedintele Platformei Unioniste  Acţiunea 2012, George Simion, a subliniat că dezideratul principal al congresului rămâne a fi reunificarea celor două state româneşti – Republica Moldova şi România – până în anul 2018, când se vor împlini 100 de ani de la votarea de către Sfatul Ţării a Actului Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918.

Ion_Costas-infoprut.ro„Indiferent de poziţia ţărilor şi puterilor străine, noi trebuie să avem un proiect al nostru, al românilor, de reunificare a R. Moldova cu România, pe care să-l promovăm insistent în plan intern şi extern. Nu numai Rusia nu doreşte această Unire, nici Germania, nici Franţa nu doreşte ca România să fie o ţară mare şi puternică…”, a declarat în cadrul primei sesiuni a Congresului, generalul Ion Costaş, fost ministru de Interne şi al Apărării din R. Moldova (1990-1992).

Generalul Costaş regretă că statul român nu are nicio strategie privind reunificarea celor două state româneşti şi crede că trebuie elaborată în regim de urgenţă. În opinia sa, această strategie trebuie să conţină neapărat două politici distincte: 1.) pentru Basarabia şi 2.) pentru Diasporă, care ar face lobby în ţările-gazdă. În acest sens, crede dl general Ion Costaş, trebuie concepută o diplomaţie specială pentru fiecare ţară.

Ana_Gutu-infoprut.roCu propuneri concrete a venit la Congresul Diasporei Unioniste şi dna profesoară universitară Ana Guţu, fostă deputată liberală în Parlamentul R. Moldova (2009-2014): 1.) cât mai multă carte românească de folos în bibliotecile R. Moldova; 2.) mai multe posturi de RadioTV în limba română; 3.) proiecte social-economice mixte, în special de infrastructura, în stânga Prutului; 4.) activitate intensă de lobby în ţările şi cancelariile occidentale.

Fosta şefă a Comisiei parlamentare pentru Politică Externă a Parlamentului de la Chişinău, Ana Guţu e conştientă de faptul că guvernarea de la Chişinău este ostilă ideii Unirii, dar a observat că în anul 1918 situaţia nu a fost mai simplă, mai uşoară… În opinia sa, războiul hibrid din Ucraina şi corupţia care bântuie clanurile politice din R. Moldova creează momente propice Unirii, care este în interesul populaţiei din stânga Prutului.

Alecu Renita-agerpres.roDupă o evocare emoţionantă a deputaţilor Sfatului Ţării de la Chişinău, care, la 27 martie 1918, au votat Actul Unirii Basarabiei cu România, – omagiu adus de Alecu Reniţă, jurnalist şi deputat care a votat Independenţa R. Moldova, participanţii la Congresul Diasporei Unioniste au ţinut un moment de reculegere în memoria înfăptuitorilor Unirii de acum aproape 100 de ani.

Potrivit unui comunicat de presă al Platformei Unioniste Acţiunea 2012, organizatoarea evenimentului, Congresul Diasporei Unioniste îşi va ţine lucrările pănă duminică, 5 aprilie 2015, şi se va încheia cu o Rezoluţie finală, care va fi făcută publică în amfiteatrul Nicolae Iorga al Facultății de Istorie a Universităţii de la București.

 

 

Sursa material: FlacăraTV

Sursa foto: www.infoprut.ro / www.agerpres.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter