Cernăuți// Pomenirea Mucenicilor Neamului masacrați în Lunca Prutului din ținutul Herța (1941)


În contextul împlinirii a 77 de ani de la masacrul care a avut loc pe 7 februarie 1941 în Lunca Prutului, ținutul Herța, pe locul unde grănicerii sovietici au secerat circă 600 de persoane nevinovate, între care 304 au fost copii, la inițiativa locuitorilor comunei Mahala și a primarului Elena Nandriș, duminică, 11 februarie, a fost oficială o slujbă de pomenire lângă noua troiță de piatră.

Printre cei aproximativ 150-200 de oameni, care au venit să aprindă o lumânare și să se roage pentru așezarea sufletelor nevinovate în ceata mucenicilor, și-au făcut prezența: doamna Tatiana Gliboceanu, primul locțiitor al Administrației Raionale de stat Herța, domnul Ionel Ivan, ministru consilier la Consulatul General al României la Cernăuți, cu soția Mioara Ivan, primarii localităților Ostrița, Vasile Țurcan, Lunca, Dumitru Lupu și Târnauca, Ion Pantea, istoricul bucovinean Petru Grior, profesorul de istorie Ana Gostiuc, precum și oaspeți din Rădăuți, Bercheșești (România), Australia și mulți alții. Totodată la manifestare a participat și starostele satului Rarancea, domnul Vasile Cornețchi, însoțit de o delegație numeroasă.

 

Masacrul din Lunca Prutului Cernauti-11 febr 2018-2

 

Pomenirea celor răposați a început cu un Te Deum săvârșit de un sobor de preoți  în frunte cu Dumitru Miţiţei, duhovnicul raionului Noua Suliță, preot paroh al Bisericii „Sf. Ștefan cel Mare” din Buda-Mahala, însoțit de părintele Gheorghe Buzenco, părintele Eugen și părintele Marian de la Lunca.

După încheierea serviciului divin, primarul comunei Mahala, doamna Elena Nandriș, le-a mulțumit tuturor pentru prezența la acțiunea de comemorare, menționând că suferința celor masacrați va fi păstrată veșnic în inimile și memoriile românilor din regiune.

Evenimentul a continuat cu depunerea unor jerbe și coroane de flori la Troița închinată memoriei victimelor masacrului. Spre finalul acțiunii de pomenire a martirilor Neamului, corul satelor Mahala și Rarancea au prezentat un scurt program de cântec în memoria celor trecuți la Domnul.

 

Masacrul din Lunca Prutului Cernauti-11 febr 2018--3

 

Masacrul din Lunca Prutului Cernauti-11 febr 2018-4

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

La Lunca Herței a avut loc o manifestare de doliu în memoria martirilor neamului românesc
CANDELA MEMORIEI VA ARDE TOT MAI VIU LA CRUCEA MARTIRILOR DIN LUNCA PRUTULUI
Masacrele sângeroase de la Lunca şi Varniţa din iarna şi primăvara anului 1941

05-02-2018 // Românii din s. Mahala, reg. Cernăuți, au pomenit martirii Neamului împușcați de grănicerii sovietici

  

Sursa material: publicația „Libertatea Cuvântului” / Sergiu Barbuța
Sursa foto: Sergiu Barbuța

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] 2018 // Pomenirea Mucenicilor Neamului masacrați în Lunca Prutului din ținutul Herța (1941) […]

  2. […] // Pomenirea Mucenicilor Neamului masacrați în Lunca Prutului din ținutul Herța (1941) 2017 // Pe Valea Plângerii de pe Prut au fost comemoraţi martirii Neamului împuşcaţi de […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter