Cernăuţi// Pe Valea Plângerii de pe Prut au fost comemoraţi martirii Neamului împuşcaţi de sovietici în 1941


Pe Valea Plângerii din lunca Prutului, an de an se adună românii pentru a aprinde o lumânare, pentru a aduce un omagiu martirilor neamului românesc seceraţi de gloanţele grănicerilor sovietici la 7 februarie 1941.

Sute de români, bătrâni şi tineri, părinţi şi copii din comuna Mahala, regiunea Cernăuţi şi din alte sate din preajmă au încercat în acel an îndoliat să se refugieze în Patria-mamă, pentru a-şi salva viaţa de regimul bolşevic. Dar, zădarnice au fost speranţele lor că vor trăi în libertate.  Gloanţele grănicerilor sovietici le-au spulberat visele, distrugându-le destinele şi ciuruindu-le corpurile fără nici o milă. Majoritatea şi-au găsit sfârşitul pe Valea Plângerii, pe malul Prutului, în apropiere de satul Lunca, ţinutul Herţa.

Acum un an, în 2016, la iniţiativa doamnei primar Elena Nandriş, susţinută de locuitorii comunei Mahala, în lunca Prutului, la locul masacrului a fost ridicată o Troiţă în memoria martirilor Neamului românesc, care în 1941 au căzut sub gloanţele sovieticilor.

În cea de-a 12-a zi a lunii februarie 2017, românii din regiunea Cernăuţi s-au adunat în ţinutul Herţa la locul masacrului, unde un sobor de preoţi în frunte cu protopopul de Storojineţ, Vasile Covalciuc şi alte înalte feţe bisericeşti au oficiat un serviciu divin, înălţând rugăciuni la Ceruri pentru odihna sufletelor românilor nevinovaţi, care au murit acum 76 de ani în lunca Prutului.

 

Lunca-parastas Martirilor Neamului-foto Vasile Acatrini-Preotul Vasile Covalciuc-12 febr 2017-DSC_0578

Protopopul de Storojineţ, Vasile Covalciuc

Lunca-parastas Martirilor Neamului-foto Vasile Acatrini-Elena Nandrish-12 febr 2017-DSC_0601

Primarul comunei Mahala, Elena Nandriş

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reprezentanţi ai autorităţilor locale, lideri ai asociaţiilor naţional-culturale româneşti, români de bună credinţă din regiunea Cernăuţi şi-n mod special locuitorii satului Mahala, raionul Noua Suliţă, împreună cu doamna Elena Nandriş, primarul comunei au venit pentru a le aduce un pios omagiu acestor martiri.

 

Lunca-parastas Martirilor Neamului-foto Vasile Acatrini-plan general-12 febr 2017-DSC_0573

 

Au fost alături de comunitatea românească din Ucraina şi reprezentanţii Consulatului General al României la Cernăuţi, doamna Eleonora Moldovan, Consul General, domnul Ionel Ivan, ministru consilier împreună cu soţia, doamna Mioara Ivan, domnul Aurelian Rugină, Consul la instituţia diplomatică română acreditată la Cernăuţi, care au transmis un mesaj românilor din Ucraina, exprimând rudelor martirilor rămaşi pentru totdeauna în lunca Prutului, în amintirile noastre, în inimile românilor de pretutindeni.

 

Lunca-parastas Martirilor Neamului-foto Vasile Acatrini-Elena Nandrish-Eleonora Moldovan-12 febr 2017-DSC_0558

Primarul Elena Nandris alaturi de Eleonora Moldovan, Consul al Romaniei la Cernauti, si colegii ei

 

Memorie eternă martirilor Neamului românesc din nordul Bucovinei

Lumină din Lumină sufletului lor

 

Lunca-parastas Martirilor Neamului-foto Elena Nandrish-martora-12 febr 2017

Martori…

 

O amplă Galerie FOTO puteţi privi pe blogul cronicarului Vladimir Acatrini

 

Secvenţe VIDEO de Vladimir Acatrini (12 febr 2017)

 

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

Cernăuţi// Troiţa martirilor de la Lunca a fost sfinţită şi de stareţul Mănăstirii Putna

Cernăuți// Bucovina TV a lansat un documentar despre masacrul românilor de la Lunca, ținutul Herța (1941)

La Cernăuţi a fost lansată „Cartea Durerii” – holocaustul roşu de la Fântâna Albă şi Lunca

 

 

Sursa material: Radio Cernăuţi şi BucPress.eu

Sursa foto: Vladimir Acatrini şi Elena Nandriş

Sursa video: Vladimir Acatrini

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (4)

  1. […] 2017 // Cernăuţi// Pe Valea Plângerii de pe Prut au fost comemoraţi martirii Neamului împuşcaţi de so… […]

  2. […] 2017 // Cernăuţi// Pe Valea Plângerii de pe Prut au fost comemoraţi martirii Neamului împuşcaţi de so… […]

  3. […] Mucenicilor Neamului masacrați în Lunca Prutului din ținutul Herța (1941) 2017 // Pe Valea Plângerii de pe Prut au fost comemoraţi martirii Neamului împuşcaţi de sovietici în 1… 2016 // Bucovina TV a lansat un documentar despre masacrul românilor de la Lunca, ținutul Herța […]

  4. […] // Pomenirea Mucenicilor Neamului masacrați în Lunca Prutului din ținutul Herța (1941) 2017 // Pe Valea Plângerii de pe Prut au fost comemoraţi martirii Neamului împuşcaţi de sovietici în 1… 2016 // Bucovina TV a lansat un documentar despre masacrul românilor de la Lunca, ținutul Herța […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter