Cernăuţi// Decizia de închidere a trei şcoli medii româneşti din r-nul Noua Suliţă suspendată de judecată


Decizia consiliului comunei Mămăliga privind lichidarea a trei școli românești din satele Bălcăuți, Nesvoia și Stălinești din raionul Noua Suliță și transformarea lor în filiale ale școlii mixte ucraineano-române din comuna Mămăliga a fost suspendată de o judecătorie din regiunea Cernăuți (Judecătoria raională Noua Suliță).

În urma adoptării deciziei consiliului local Mămăliga, în cele trei sate au apărut mari nedumeriri și nemulțumiri în rândul părinților, elevilor și profesorilor. Un grup de părinți, etnici români, care se opun acestei „reforme locale”, au dat în judecată consiliul local Mămăliga, fiind asistați juridic de Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți. Grupul de părinți a precizat că li se încalcă o serie de drepturi și libertăți, iar hotărârea consilierilor locali este ilegală .

Prima ședință judiciară va avea loc în data de 30 august 2016, iar realizarea prevederilor hotărârii privind reorganizarea acestor școli a fost suspendată până la adoptarea unei hotărâri finale de către instanță. În fapt, aceasta înseamnă că elevii din cele trei sate locuite de români vor continua să frecventeze școlile lor în mod normal, până când instanța nu va pune unele puncte pe „i” în această confruntare dintre părinții elevilor și conducerea comunei nou create.

BucPress aminteşte, că în data de 30 mai 2016 în satul Mămăliga a avut loc sesiunea Consiliului local. Pe ordinea de zi a şedinţei s-a numărat chestiunea privind închiderea claselor 10-11 (superioare) în şcolile cu limba română de predare din satele Bălcăuţi, Nesvoia şi Stălineşti – sate care intră în componența comunei Mămăliga – şi transformarea acestor instituţii de învăţământ în filiale ale Şcolii mixte ucraineano-române de Cultură Generală din satul Mămăliga. Din păcate, decizia Consiliului local nu a luat în calcul părerile românilor din cele trei sate – comuna Mămăliga „a înghițit” trei școli românești, iar cele trei filiale, foste școli pur românești, au devenit automat mixte, adică acolo pot să apară clase cu limba ucraineană de predare fără să mai fie întrebați părinții sau profesorii.

Consiliul comunei Mămăliga a introdus unele modificări la 8 iulie 2016 în decizia din 30 mai, cu scopul de a calma situația și neliniștea socială, însă modificările au fost în mare parte cosmetice.

În timpul unei adunări a satului Stălinești, a fost criticată dur această „reformă locală”. Discuțiile au fost destul de încinse, sătenii neînțelegând de ce procesul de descentralizare a început în localitatea lor cu școala și nu cu economia, drumurile și alte probleme arzătoare. În pofida promisiunilor reprezentanților autorităților locale despre faptul că lucrurile se vor schimba spre bine, localnicii scandau că nu își doresc ca școala medie din satul lor, școală românească, să devină filială a școlii ucraineano-române din satul Mămăliga.

 

Flacăra TV recomandă şi:

S.O.S. de la Cernăuţi! La Mămăliga se pune la cale închiderea claselor româneşti din trei sate ale comunei

La şefia României mai sunt români?! TREI şcoli româneşti PIERDUTE azi la Mămăliga, reg. Cernăuţi!

BucovinaTV pentru Salvarea şcolilor româneşti din Stălineşti, Nesvoia şi Balcăuţi – Noua Suliţă

Trei sate românești din reg. Cernăuți strigă în disperare: „Nu ne închideți școlile!” // REPORTAJ

Cernăuți// Oamenii din Stălinești au protestat contra închiderii școlii medii românești din sat

 

 

Sursa material: BucPress.eu

Sursa foto: Radio Cernăuţi

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter