Cernăuţi// Daruri de Craciun pentru puişorii de daci de la diplomaţii români în nordul Bucovinei


A devenit o frumoasă tradiţie ca în ajunul sfintelor sărbători de Crăciun, Consulatul General al României la Cernăuţi să deschidă larg porţile în faţa păstrătorilor de datini şi obiceiuri strămoşeşti, în faţa colindătorilor bucovineni, sosiţi din diferite localităţi ale regiunii Cernăuţi, dar şi din centrul regional, care prin frumoasele lor colinde, aduc an de an mesaje de felicitare întregului corp diplomatic acreditat la Cernăuţi.

Excelenţa Sa Doamna Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuţi, împreună cu domnul Ministru-consilier Ionel Ivan, domnii consuli Edmond Neagoe şi Aurelian Rugină, ceilalţi reprezentanţi ai Consulatului, i-au întâmpinat cu multă bucurie pe colindătorii, adunaţi în cete numeroase, care prin frumoasele colinde interpretate, vesteau marea sărbătoare a Naşterii Domnului.

Anul acesta, spre deosebire de anii precedenţi, numărul colindătorilor, care au venit să le ureze diplomaţilor români din Cernăuţi multă sănătate, succese şi realizări frumoase în Noul An – 2017, a crescut cu mult. În mesajele lor, colindătorii din Cernăuţi transmiteau prin mesagerii statului român din nordul Bucovinei gânduri şi urări de bine întregului popor român.

 

cernauti-consulat_craciun_-_bucpress_eu-foto-grup-copii-2

 

La rândul lor, gazdele au fost foarte ospitaliere, care după datina străbună le-a oferit tuturor colindătorilor dulciuri, mere, cărţi, dar şi bănuţi, mulţumindu-le pentru colindele strămoşeşti şi pentru că au binevoit să treacă pragul Consulatului în ajunul Sfintelor sărbători de Crăciun şi să împărtăşească marea bucurie a Naşterii Domnului împreună cu membrii corpului diplomatic român acreditat la Cernăuţi.

Printre primii colindători din acest an au fost studenţii universităţii cernăuţene, urmaţi de elevii şi profesorii şcolilor de cultură generală nr. 10, 13 şi 17, dar şi a Gimnaziului românesc nr. 6 din oraşul Cernăuţi. O ceată numeroasă de colindători a sosit la Consulat şi din partea Asociaţiei Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, în frunte cu doamna preşedinte Lilia Govornean.

Pentru prima dată au venit să-i colinde pe diplomaţii români de la Cernăuţi un grup de tineri jurnalişti, membri ai Ligii Tineretului Român „Junimea” şi ai Centrului Media „BucPress” din Cernăuţi, care au reprezentat Radio Cernăuţi, portalul de ştiri BucPress, Radio „Bucovina” şi Radio „Ucraina-Internaţional”, redacţia emisiuni în limba română.

 

cernauti-consulat_craciun_-_bucpress_eu-foto-grup-jurnalisti

 

Şi tot pentru prima dată de când s-a încetăţenit o asemena tradiţie de a-i primi pe colindători la Consulatul General al României la Cernăuţi în ajunul Sărbătorilor de Crăciun, anul acesta au venit să le ureze sărbători fericite prin frumoasele colinde, cei mai mici colindători de la Gradiniţa nr. 1 din oraşul Cernăuţi, unde activează singura grupă românească din centrul regional şi unde acum patru zile micii românaşi au primit un minunat cadou din partea membrilor corpului diplomatic român de la Cernăuţi. Până seara târziu răsunau colindele strămoşeşti la Consulatul General al României la Cernăuţi, întrucât au venit să împărtăşească această bucurie a sărbătorilor de iarnă şi membrii Ansamblului etno-folcloric de la Ropcea, raionul Storojineţ, condus de doamna Victoria Costinean, Corul popular „Dragoş Vodă”, membrii Ansamblului etnofolcloric „Fetele din Bucovina”, elevii Şcolii populare de Artă din Cernăuţi, elevii şi profesorii de la şcoala de cultură generală din comuna Pătrăuţi, raionul Storojineţ, membrii Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” şi ai altor asociaţii naţional-culturale  din nordul Bucovinei.

A  fost o sărbătoare frumoasă şi un prilej de bucurie pentru toţi diplomaţii români de la Cernăuţi, dar şi pentru românii din nordul Bucovinei, unii dintre care pentru prima dată au trecut pragul acestei instituţii diplomatice.

Crăciun binecuvântat, dragi români români!

La mulţi ani!

 

BucPress TV prezintă câteva secvenţe video de la Sărbătoarea Crăciunului la Consulatul General al României din Cernăuţi, colindaţi de copilaşii de la Grădiniţa nr. 1, Cernăuţi

 

 

 

Sursa material: Radio Cernăuţi

Sursa foto: Vitalie Zâgrea şi Nicolae Hauca

Sursa video: BucPress TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Cernăuţi// Daruri de Craciun pentru puişorii de daci de la diplomaţii români în nordul Bucovin… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter