Cernăuţi// Dacă nu reuşesc să închidă şcolile românilor, atunci nu le dau „Abecedare” şi manuale


Au trecut deja două săptămâni de la deschiderea oficială în Ucraina a noului an de învăţământ 2016-2017. Dacă autorităţile regionale declară sus şi tare că instituţiile de învăţământ din regiunea Cernăuţi sunt asigurate cu manuale în proporţie de peste 90 la sută, noi vom spune însă că situaţia e cu totul alta. Părinţii, nemulţumiţi de faptul  că odraslele lor nu sunt asigurate cu manuale în şcolile în care învaţă s-au adresat portalului de ştiri BucPress pentru a-i ajuta să soluţioneze această problemă.

Ce-i drept, nici noi nu putem face prea multe de unii singuri. Ne-am deplasat în unele instituţii de învăţământ din regiune, am discutat telefonic cu directori de şcoli, profesori, metodişti  etc. pentru a afla care este situaţia reală, întrucât cifrele care au ieşit din birourile mai marilor de la Cernăuţi şi au ajuns la Ministerul de Învăţământ şi Ştiinţă din Kiev, nici pe departe nu corespund adevărului. Am constatat în unele instituţii de învăţământ că atât profesorii, cât şi conducerea şcolii sunt speriaţi, unii ne-au spus chiar că şcoala lor e asigurată pe deplin cu manuale şi nu duc lipsă de nimic. Să fie, oare, adevărat? Dar poate da, întrucât acea instituţie de învăţământ se află în unul din centrele raionale ale regiunii Cernăuţi.

Groaza cea mai mare e că jurnaliştii noştri au aflat că în unele şcoli cu limba română de predare micuţii din clasa întâi nu au încă niciun Abecedar, din cele noi, care sunt necesare conform programei şcolare. Ba şi mai mult, în unele şcoli copiii din clasa întâi nu au încă manuale de matematică, manuale de limba ucraineană, ştiinţe ale naturii. Neasigurându-i cu manuale, oare pot ei să înveţe şi să fie la acelaşi nivel cu semenii lor din şcolile ucrainene, când vorbim de testări independente, care, chipurile, din cauza nivelului scăzut de cunoştinţe ale elevilor români şi a rezultatelor slabe obţinute la testări, regiunea Cernăuţi se numără printre cele de la coadă, lucru declarat deschis de către conducerea Departamentului de Învăţământ din cadrul Administraţiei regionale de Stat Cernăuţi.

Mulţi dintre profesorii de la şcolile cu limba română de predare din regiune ne-au rugat să nu facem referinţă la numele lor pentru a evita răzbunarea şefilor de la învăţământ, care nu vor să recunoască că există probleme serioase în şcoli… dar datul din umeri nu ne salvează!

Văzând că situaţia e scăpată de sub control şi e destul de gravă, unii părinţi declarând că îşi vor lua copiii de la şcolile româneşti şi-i vor da în şcolile ucrainene, întrucât acolo astfel de probleme nu sunt chiar atât de serioase, ne-am adresat deputatului poporului în Rada Supremă a Ucrainei, dl Grigore Timiş. Dumnealui era deja la curent cu această problemă, întrucât în timpul emisiunii televizate „Studioul de seară” de la TV Bucovina din data de 12 septembrie 2016, unii părinţi i-au solicitat direct domniei sale ajutor.

„Datorită alegătorilor mei, părinţilor, copiii cărora învaţă în şcolile cu limba română de predare din regiunea Cernăuţi, am aflat că datele statistice care au sosit la Kiev din partea regiunii Cernăuţi nu corespund realităţii, ne-a spus domnul Timiş. Dacă cifrele ar fi cele prezentate de doamna Oxana Paliiciuk, şefa Departamentului de Învăţământ şi Ştiinţă din regiunea Cernăuţi, (97 la sută din şcolile cu limba ucraineană de predare din regiune şi 92,5 la sută din şcolile cu limba română de predare sunt asigurate cu manuale), atunci această lipsă de manuale în toate şcolile din regiunea Cernăuţi nu ar fi fost atât de pronunţată”.

Care ar fi soluţia? Reeditarea manualelor, revenirea la cele vechi sau să cerem Ministerului Învăţământului şi Ştiinţei, Departamentului Învăţământ şi Ştiinţă din regiunea Cernăuţi să nu ignore şcolile româneşti şi pe micii românaşi, care şi ei sunt cetăţeni ai Ucrainei şi au acelaşi drept la învăţământ în limba maternă ca şi semenii lor din ţară? Sau poate ar fi cazul să cerem ajutorul  României? Că această „sărăcie” de manuale din şcolile noastre îi sărăcesc de cunoştinţe şi pe copiii noştri. Unii părinţi ne-au spus că sunt de acord să le cumpere personal copiilor aceste manuale, doar că ele sunt de negăsit. Am pornit şi noi în căutarea lor. Unele abecedare sunt în vânzare la Piaţa Kalinovska din Cernăuţi, însă autorul manualului nu e cel acceptat de Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei de la Kiev. La librăria situată pe teritoriul Institutului postuniversitar regional de perfecţionare a cadrelor didactice din oraşul Cernăuţi, (str. Franko) am găsit un depozit foarte mare de cărţi, sute de titluri de manuale de la clasele 1 până la clasa a XI-ea, dar niciun manual nu era în limba română. L-am întrebat pe domnul librar, dacă sunt în vânzarte şi manuale în limba română. A strâns din umeri şi ne-a spus că în acea librărie spaţioasă nu are nici un manual în limba română şi nici nu ştie unde pot fi găsite acestea”.

Am ieşti dezamăgiţi de acolo. Oare, unde, bieţii părinţi şi profesori pot face rost de manuale în limba română? Manuale, care  de fapt, trebuiau să fie puse la dispoziţia şcolilor de Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei de la Kiev…

Ne întrebăm, aşadar, cât va dura această „sărăcie” în şcolile româneşti din regiunea Cernăuţi?

 

 

Sursa material: portalul BucPress.eu

Sursa foto: Radio Cernăuţi

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter