Cernăuţi// Curtea de Apel Viniţa: Cele trei şcoli medii din Mămăliga NU VOR FI ÎNCHISE!


Şcolile cu limba română de predare din satele Bălcăuţi, Nesvoia şi Stălineşti, raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi, nu vor fi lichidate, iar iniţiativele de reorganizare forţată a lor sunt în afara legii – aceasta este hotărârea Curţii de Apel de la Viniţa, care a examinat în data de 1 martie 2017 problema şcolilor româneşti din regiunea Cernăuţi – informează corespondentul BucPress.

Informaţia a fost făcută publică în cadrul unei conferinţe de presă, moderată de Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, în incinta Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, la care au mai participat  Arcadie Moisei, directorul Departamentului Învăţământ şi Ştiinţă din cadrul centrului amintit şi juristul Iosif Cernuşcă, avocatul care a reprezentat părinţii în timpul şedinţelor de judecată referitoare la şcolile din Bălcăuţi, Nesvoia şi Stălineşti.

După ce Judecătoria raională Noua Suliţă a luat o hotărâre în interesul părinţilor, care se judecau cu primăria comunei Mămăliga – iniţiatoarea procesului de reorganizare / lichidare a celor trei şcoli –, procesul a continuat la Curtea de Apel, deoarece hotărârea de judecată primară a fost atacată de primarul de Mămăliga Arcadie Şova. Aşadar, la 1 martie 2017, Curtea de apel de la Viniţea a oferit cel mai fericit „mărţişor” românilor din Cernăuţi – şcolile cu limba română de predare din satele amintite vor continua să existe, iar primăria Mămăliga este obligată să respecte hotărârea Curţii.  

BucPress TV oferă un video-reportaj de la conferinţa de presă, care a avut loc la 2 martie 2017, cu participarea jurnaliştilor români din regiunea Cernăuţi.

BucPress TV: Şcolile cu limba română de predare din satele Bălcăuţi, Nesvoia şi Stălineşti, raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi, nu vor fi lichidate (PARTEA 1)

 

BucPress TV: Şcolile cu limba română de predare din satele Bălcăuţi, Nesvoia şi Stălineşti, raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi, nu vor fi lichidate (PARTEA 2)

 

BucPress TV: Şcolile cu limba română de predare din satele Bălcăuţi, Nesvoia şi Stălineşti, raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi, nu vor fi lichidate (PARTEA 3)

 

 

 

Sursa material: BucPress.eu

Sursa foto: Radio Cernăuţi

Sursa video: BucPress TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter