Cenaclul Flacăra: Alexandru Zărnescu şi Adrian Păunescu – „Dor de Eminescu” (Într-o lume relativă…)


Suntem la umbra Arborelui Eminescune troienesc cu drag aduceri aminte

Să ne amintim şi de faptul că la 15 iunie 1985, de ziua comemorării Poetului poeţilor, regimul comunist din România a interzis Cenaclul Flacăra, fenomen artistic de masă lansat în 17 septembrie 1973, care a ţinut aprinsă flacăra Limbii Române, Istoriei Neamului, Libertăţii de gândire şi în Basarabia ocupată de URSS.

În cadrul acestui legendar Cenaclu de poezie şi muzică folck şi rock, cu o audienţă fără precedent în istoria României – milioane de spectatori, ascultători şi telespectatori, a fost lansat şi cântecul Dor de Eminescu, cunoscut şi cu titlul Într-o lume relativă, pe versurile lui Adrian Păunescu.

 

Este un cântec foarte cunoscut şi îndrăgit în Basarabia, pe care-l fredonam în cor, în perioada Mişcării de Renaştere Naţională (1988-1991), la mitingurile anticomuniste, alături de Limba Noastră a părintelui Mateevici, Cât trăim pe-acest pământ… de Nicolae Dabija ş.a.

Vă mai amintiţi cum cântam aceste versuri după 1990, la Teatrul de Vară din Chişinău, ridicaţi în picioare, cuprinşi frăţeşte şi cu mii de făclii de ziare aprinse în mâini?!

 

El Moldovei îi e fiul

Şi Munteniei – nepot

L-a-nfiat întreg Ardealul,

Eminescu-i peste tot.

Într-o lume relativă,

Mai avem un nume sfânt,

Eminescu-i România

Tăinuită în Cuvânt.

 

Acum, să dăm glas arhivelor istorice din România anii ’80, pe care le adunăm, rând pe rând, la rubrica de pe site-ul Flacăra TVCenaclul „Flacăra”:

 

Cenaclul Flacăra: Alexandru Zărnescu şi Adrian Păunescu – Dor de Eminescu (Într-o lume relativă…) 

 

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Carpaţi

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (4)

  1. […] Cenaclul Flacăra: Alexandru Zărnescu şi Adrian Păunescu – „Dor de Eminescu” (Într-o lume … […]

  2. […] este un fel de a spune, pentru că e vorba, de fapt, de o seamă de urări ale artiștilor Cenaclului Flacăra (1973-1985), adresate spectatorilor din mai multe orașe ale României, pe unde susțineau […]

  3. […] Cenaclul Flacăra: Alexandru Zărnescu şi Adrian Păunescu – „Dor de Eminescu” (Într-o lume … […]

  4. […] Cenaclul Flacăra: Alexandru Zărnescu şi Adrian Păunescu – „Dor de Eminescu” (Într-o lume … […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter