CEDO a condamnat Rusia, stat agresor/ocupant al regiunii transnistrene, pentru crima împuşcării lui Vadim Pisari


Astăzi, 21 aprilie 2015, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a pronunțat Decizia Pisari contra Moldovei și a Federației Ruse.

Potrivit Deciziei, Rusia este responsabilă de violarea art. 2 al Convenției Europene – dreptul la viață – sub aspect procedural.

Federația Rusă trebuie să plătească reclamanților, în termen de trei luni, 40.580 euro, precizează Asociaţia Promo-LEX.

Amintim că, la 1 ianuarie 2012, în jurul orelor 07.15 minute, la postul trilateral nr. 9 din Zona de Securitate, amplasat în apropierea satului Pîrîta, un militar în termen pacificatori-Transnistriaal Forțelor de pacificare ruse, a efectuat împușcături din arma de dotare în direcția automobilului VAZ-2101, la volanul căruia se afla tânărul moldovean Vadim Pisari, născut în 1993.

În consecință, șoferul automobilului, Vadim Pisari, a decedat la spitalul de urgență din municipiul Chișinău.

Deși au fost inițiate anchete penale pe acest caz, niciuna dintre ele nu a fost finalizată. Societatea civilă a organizat mai multe proteste împotriva Forțelor de pacificare ale Federației Ruse, care au provocat moartea lui Vadim Pisari.

Vadim Pisari-foto de la inmormantare-400pxAvocații Promo-LEX, care au reprezentat rudele victimei la CEDO, au menționat că o problemă care
apare în legătură cu incidentul din 1 ianuarie 2012 este că locul amplasării posturilor de pacificare urmează a fi revizuit astfel încât acestea să fie amplasate în zonele unde este necesară prezența lor. „Or, amplasarea postului de pacificare la intrare în mun. Chișinău nu este reușită, locul postului fiind în imediată apropiere a obiectivelor militare ale regiunii”, spune Alexandru Postica, Directorul Programului Drepturile Omului al Asociației Promo-LEX.

 

FlacăraTV vă recomandă vizionarea filmului documentar Eugen Doga, realizat de Flacăra Film în 2013, în care am înveşnicit chipul tânărului Vadim Pisari împuşcat de ruşi pe podul de la Nistru, ca dovadă a crimelor săvârşite de armata Fedearţiei Ruse, care, în urma unui sângeros război declanşat în 1992 contra R. Moldova, a ocupat regiunea transnistreană a Moldovei şi a luat ostatic jumătate de milion de moldoveni.

Lumină Lină pentru tânărul cu demnitate Vadim Pisari, care, considerând că se află în ţara sa – Moldova, nu a dorit să se supună interdicţiilor de circulaţie impuse de ocupantul rus, fugit la Moscova imediat după comiterea crimei, iar Procuratura Generală de la Chişinău stă şi acum cu apa-n gură luată de-atunci… mai bine şi-ar pune un chiperi iute, poate s-ar reanima…

 

Vadim-Pisari-in sicriu-mama plange

 

 

 

Sursa material: portalul Moldova.ORG

Sursa foto: www.moldova.org / www.promolex.md

 

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter