Cannes 2017 // Regizorul român Cristian Mungiu va fi preşedinte al juriului pentru scurtmetraje


Cunoscutul regizor de film, Cristian Mungiu, va fi preşedinte al juriului pentru scurtmetraje la cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, care se va desfăşura în Franţa în perioada 17 – 28 mai 2017.

La această ediţie, Cristian Mungiu va fi, totodată, preşedinte al Cinéfondation, o fundație aflată sub egida Festivalului de Film de la Cannes ce a fost creată pentru a inspira și ajuta noile generații de cineaști.

Iată opinia cineastului Cristian Mungiu despre Cinéfondation, citat de Ziarul Metropolis:

Valoarea și originalitatea nu au fost niciodată ușor recunoscute în cinematografie. În plus, este chiar și mai greu să recunoști valoarea și originalitatea regizorilor foarte tineri. Însă Cinéfondation este recunoscută pentru că a reușit să facă tocmai acest lucru. Cinéfondation le-a oferit mereu tinerilor regizori ajutorul și recunoașterea de care aveau nevoie la început de carieră, astfel încât aceștia au putut să se exprime cu curaj și să-și găsească propria lor voce. Sper ca acest lucru să continueși să aibă același impact. Este un efort la care sunt mândru să particip.”

 

Cristian Mungiu este un nume cu renume în cinematografia europeană. În 2007 a câştiagat trofeul Palme d’Or al Festivalului de Film de la Cannes cu lungmetrajul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile. În 2012 a fost distins cu premiile Cel mai bun scenariu şi Cea mai bună actriţă (Cosmina Stratan și Cristina Flutur) pentru filmul După dealuri, iar anul trecut, la acelaşi prestigios Festival, talentatul cineast român s-a bucurat de premiul Cannes 2016 Cea mai bună regie pentru noul său film – Bacalaureat.

 

Regizorul Cristian Mungiu, reprezentant de referinţă al Noului Val din cineamtografia românească, s-a născut la Iaşi, părinţii săi având rădăcini basarabene.

 

Cristian Mungiu pe site-ul Cannes 2017

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi: 

Cristian Mungiu, primul cineast român care ar putea juriza premiile Oscar

Cannes 2016// Palme d’Or – regizorului Ken Loach, Premiul pentru regie – Cristian Mungiu şi Olivier Assayas

La 27 mai 2007, Cristian Mungiu câştiga la Cannes primul Trofeu Palme d’Or din istoria României, pentru film artistic

La 17 mai 1957, celebrul regizor Ion Popescu Gopo câştiga la Cannes Marele Premiu Palme d’Or

 

 

Sursa material: Flacăra TV & Film

Sursa foto: TVR

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Cannes 2017 // Regizorul român Cristian Mungiu va fi preşedinte al juriului pentru scurtmetraje […]

  2. […] Cannes 2017 // Regizorul român Cristian Mungiu va fi preşedinte al juriului pentru scurtmetraje […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter