Campania BOICOTEAZA RUSIA. Benzina îndoită cu sânge și politica murdară Lukoil în estul Europei


Evaziune fiscala, contrabanda, coruptie, privatizari trucate. Panoplia infractiunilor pentru care Lukoil este  investigata in aceasta parte a Europei este de-a dreptul impresionanta.

Insa Lukoil, desi este companie privata, actioneaza in primul rand ca agent al statului rus, stat care, in ultimul an, are pe constiinta moartea a cel putin 6.000 de persoane in timpul conflictului din estul Ucrainei. Cand spunem ca Lukoil este agent al statului rus nu aruncam cu cuvinte. In Ucraina, serviciul de securitate investigheaza compania rusa, despre care sustine ca prin firmele controlate a finantat terorismul si revolta separatista.

Putintica istorie a infractiunilor Lukoil in Ucraina.

Infractiunile Lukoil din Ucraina sunt mai vechi, dar anchetarea si trimiterea in judecata a vinovatilor a fost permanent blocata in Ucraina in vechiurile regimuri. Abia de anul trecut SBU a reusit sa demaste mecanismul de coruptie din jurul companiei Lukoil.

Tranzactia Oriana

Potrivit SBI, compania rusă „Lukoil” a dobândit ilegal proprietatea deplină asupra complexului petrochimic „Oriana” din Ucraina, aducand un prejudiciu de milioane de dolari la bugetul de stat al Ucrainei.

Investigatia SBU a relevat ca, în anul 2000, Kievul a vrut sa privatizeze complexul petrochimic Oriana care inregistra pierderi. În acest scop, Oriana s-a asociat cu „Lukoil Neftochim”, cele doua infiintand societatea mixta „Lukor SA”.Compania Lukoil a participat la capitalul social al noii firme subscriind actiuni proprii in valoare de 100 de milioane de dolari.

Ulterior, SBU a constatat că valoarea reală a actiunilor Lukoil subscrise reprezenta doar 27 milioane de dolari. Prin urmare, statul a suferit un prejudiciu important.

Apoi, prin contractul de asociere, investitorul Lukoil s-a angajat să ramburseze împrumutul in valoare de 170 milioane de euro contractat de Oriana de la o banca occidentala. Lukoil nu si-a indeplinit aceasta pormisiune, creditul fiind stins integral prin finantari de la bugetul de stat, sustin investigatorii SBU. Pentru aceasta a fost pusa la punct o retea complexa de coruptie, care includea functionari de la Fondul de proprietate, angajati de la Oriana și Lukoil. Ulterior, prin aceleasi ”relatii” la nivel statal, intregul pachet al actiunilor Oriana a fost transferat ilegal unei noi entitati juridice, o alta subsidiara Lukoil. Ca urmare, statul ucrainean a pierdut orice control asupra acestei intreprinderi de importanță strategică.

Matrapazlâcuri românesti

Cine a uitat, le reamintim, la inceputul lunii octombrie 2014, impotriva Lukoil a pornit o investigatie si in Romania. Serviciul Roman de Informatii a descoperit atunci ca firma ruseasca a facut evaziune fiscala si a spalat bani, aducand un prejudiciu statului roman de peste 200 milioane de euro.

Pana aici nimic exceptional. Adica, ok. Si de ce e benzina Lukoil e îndoita cu sânge?

In Romania inca nu este. Dar in Ucraina….e o alta poveste.

Benzina, Lukoil si separatistii

La inceputul acestui an, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a iniţiat procedurile penale într-un alt dosar vizand un grup de firme controlat de Lukoil. Este vorba despre dosarul de contrabanda si finantare a activitatilor teroriste prin entitati economice contolate de „Lukoil” și „SEPEK”. Informatia a fost comunicata pe 15 ianuarie de catre Markiyan Lubkivsky, consilier al președintelui SBU.

Reprezentantul Serviciul de Securitate al Ucrainei susţine ca firmele in cauza nu doar ca faceau contrabanda cu produse petroliere în Ucraina, dar utilizau veniturilor ilegale astfel obtinute pentru finanțarea terorismului și a formatiunilor ilegale DNR” și LNR” (Republicile populare din Donetk si Lugansk – n.r.).

Este important sa stim cum proceda Lukoil in Ucraina, pentru ca, la vremea lor si ucrainenii, la fel ca Victor Ponta in octombrie anul trecut, cand a luat apararea Lukoil, se bucurau ca un investitor strategic important de talia Lukoil investeste in piata de productie si distributie de produse petroliere locala. Ce a iesit?

În timpul anchetei, SBU a constatat că, în perioada 2013-2014, adica chiar cu putin timp inainte de declansarea razoiului din Ucraina, reprezentantii conducerii Lukoil au realizat o retea de contrabanda cu produse petroliere prin terminalele maritime Teodosia, Herson, Izmail, Nikolaev și Odesa. Totodata, hidrocarburile ilegale erau traficate de Lukoil și prin punctele de trecere a frontierei terestre din vestul tarii și la frontiera cu Belarus.

Astfel, folosind firme controlate (Lukoil, FDI LukoilUcraina, Rafinaria de la Odesa, „Pervaia Toplivnaia Kompania șialtele), in perioada mentionata a fost organizata contrabanda şi vanzarea a peste doua milioane de tone de produse petroliere în valoare totală de aproximativ doua miliarde de dolari.

Important este ca veniturile nu erau folosite in totalitate pentru imbogatirea celor implicati in retea.

Veniturile ilegale erau transferate în conturile firmelor controlate de Lukoil sub forma unor contracte fictive. Ulterior, banii erau folositi pentru finanțarea activităților teroriste ale DNR și LNR„  afirma SBU.

Intre timp, Ucraina a inceput procedurile la Curtea Internațională de Justiție cu o cerere de recunoaștere a Rusiei ca țară care finanțează terorismul, iar Lukoil si-a facut bagajul si a fugit din Ucraina, realizand in aceasta tara poate cea mai rapida tranzactie de tip exit din istoria sa.

Ne intrebam de ce Victor Ponta tine atat de mult la Lukoil si daca, Doamne fereste, razboil vine peste noi, cine ne garanteaza ca benzina Lukoil nu va fi indoita si cu sange romanesc?

Peste jumatate din bugetul Rusiei este alimentat din incasarile din vanzarile de hidrocarburi. Practic, europenii dar si noi, romanii, cumparand benzina si motorina de origine ruseasca ( chiar daca e fabricata la Petrotel), gaze de la Gazprom, finantam agresiunea ruseasca, suntem partasi la masina de razboi care in 2008 a omorat mii de georgieni, iar acum distruge vieti in estul Ucrainei (inclusiv vieti de romani din Bucovina).

Benzina pe care companiile rusesti o vand in Romania este amesteca cu sange. Gandeste-te la asta atunci cand alimentezi la benzinariile Lukoil sau Gazprom.

 

 

Sursa material: Pagina de Rusia / Oleg Cojocaru

Sursa foto: www.paginaderusia.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter