Cronica BucPress.eu: protestele românilor din Ucraina, „Întâlnirea observatorilor OSCE cu protestatarii de la Ostriţa Herţei”


Autostrăzile din regiunea Cernăuţi continuă să fie blocate. Populaţia protestează împotriva mobilizării parţiale anunţate oficial de Kiev, neînţelegând de ce tinerii din Nordul Bucovinei, cu o importantă comunitate românească, trebuie să fie antrenaţi în operaţiuni militare din estul Ucrainei.

Protestele continuă şi în satul Ostriţa. Locuitorii au blocat autostrada Cernăuţi-Herţa, susţinând că vor o garanţie de la autorităţi privind faptul că înrolarea în armată va ocoli minoritatea românească din Cernăuţi.

Protestele românilor din ţinutul Herţa au nimerit în centrul atenţiei observatorilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa, care desfăşoară o misiune la Cernăuţi. Observatorii OSCE au dat asigurări populaţiei băştinaşe că vor lua în considerare opiniile protestatarilor în timpul formulării raportului de activitatea a misiunii privind situaţia din regiunea Cernăuţi.

În ştire este integrat un comentariu al observatorului misiunii OSCE în Cernăuţi (în limba engleză, traducere în ucraineană).

 

Urmăriţi şi alte ştiri privind evenimentele din Nordul Bucovinei, difuzate de BucPress, portal de ştiri al colegilor din Cernăuţi:

 

Stigăte de disperare ale românilor din localitatea Ţureni, regiunea Cernăuţi

126 de locuitori ai satelor Ţureni, Mamorniţa Românească şi Radgospovca erau pe listele întocmite de comisariatul militar raional Herţa-Hliboca pentru a fi mobilizaţi în Estul Ucrainei. Înainte de a ajunge vestea la tineri, mamele acestora au ieşit în stradă, anticipând, într-un fel, procesul de mobilizare a feciorilor din sat,  blocând circulaţia şi scandând “Nu vrem război!”, “Lăsaţi-ne copiii acasă!”.

Deja de trei zile lacrimile mamelor nu se mai usucă pe feţele lor arse de soare şi brăzdate de ani. Ele nu pot fi împăcate cu gândul că odraslele lor vor pleca la război. Unii dintre părinţii şi buneii tinerilor de astăzi din Ţinutul Herţa ştiu ce înseamnă război, foamete, deportări… Din toate au gustat câte puţin în frageda lor copilărie. Pentru a atrage atenţia opiniei publice internaţionale herţenii a treia zi la rând au intrerupt circulaţia pe drumul central, care leagă satele româneşti din ţinutul Herţa cu centrul regional Cernăuţi.

Alături de protestatarii din Ţureni şi din satele vecine, corespondentul nostru a întâlnit-o şi pe domnişoara Lilia Iastremsca, primarul comunei Ţureni, solicitându-i opinia sa şi a altor mame îngândurate şi nemulţumite de vestea care a “cutremurat” întregul sat – mobilizarea tinerilor (înregistrare AUDIO).

AICI Galerie FOTO

 

Românii din Herţa de două zile îşi spun durerile şi nemulţumirile în stradă

De două zile românii din ţinutul Herţa îşi spun durerile şi nemulţumirile printre lacrimile care sunt vărsate de mamele, soţiile şi fiicele tinerilor care au fost chemaţi la comisariatele militare din raioanele regiunii Cernăuţi pentru a fi mobilizaţi în Estul Ucrainei, unde de mai multă vreme se dau lupte grele pentru apărarea integrităţii teritoriale a statului ucrainean.

Nemulţumirea a trezit nelinişte în momentul în care zeci şi sute de locuitori ai regiunilor Doneţk şi Lugansk au părăsit locul de conflict, stabilindu-se cu traiul în regiunile de vest ale Ucrainei şi obţinând statut de refugiat. Aceştia din păcate “se fac tot mai comozi la noi acasă”, spun protestatarii şi refuză astăzi să  se mai întoarcă la casele lor şi să lupte alături de tinerii din toată ţară pentru eliberarea de separatiştii proruşi a regiunilor lor, pe când tinerii din regiunea Cernăuţi, români şi ucraineni sunt mobilizaţi şi trimişi “la război”, câte o sută şi chiar mai mulţi din fiecare localitate.

“Cine şi cu cine luptă în Estul Ucrainei?”, se întreabă românii din ţinutul Herţa. Exemplul lor l-au urmat şi locuitorii din celelalte sate româneşti ale regiunii Cernăuţi, care au ieşit în stradă şi au intrerupt circulaţia pe drumurile principale din nordul Bucovinei. Astăzi, centrul regional Cernăuţi este “paralizat”, fiind izolat de raioanele Herţa, Hliboca şi Noua-Suliţă. Drumurile spre satele româneşti ale regiunii sunt închise, acces având doar ambulanţele şi pompierii, în caz de necesitate. Locuitorii din cele trei raioane ale regiunii Cernăuţi au blocat de două zile şi circulaţia pe drumul E86, care duce spre România, Republica Moldova şi capitala Ucrainei.

Întâlnirile care le-au avut protestatarii cu autorităţile locale, reprezentanţii şi conducerea comisariatelor regional şi raionale, în cele două zile de când neliniştea în rândul populaţiei paşnice din regiunea Cernăuţi se face tot mai simţită,  n-au dus la o înţelegere comună, ceea ce îi determină pe oameni să rămână în stradă şi să aştepte un răspuns oficial din partea Preşedintelui Ucrainei Petro Poroşenko. “Vom sta atâta timp în stradă până când vom fi auziţi şi înţeleşi corect!”, ne-a spus doamna Marina Gociu din satul Godineşti, raionul Herţa, o mamă cu ochii înlăcrimaţi care îşi aşteaptă de patru luni feciorul să se întoarcă acasă de la război. “Numai aşa suntem în siguranţă că tinerii noştri nu vor fi mobilizaţi şi duşi la război”, a continuat  gândul doamna Bilea din comuna Pasat, regiunea Cernăuţi.

Vă propunem să ascultaţi vocea poporului, opiniile oamenilor din ţinutul Herţa, care sunt nemulţumirile lor şi ce i-a determinat pe ei să iasă în stradă?

La secţiunea FOTO găsiţi imagini surprinse de reporterul BucPress în timpul protestelor care au loc în localităţile din ţinutul Herţa, regiunea Cernăuţi.

 

La 200 metri de Cernăuţi românii au blocat drumul spre Herţa şi cel european 86

De trei zile cernăuţenii nu mai au acces cu mijloacele de transport pe autostrada Cernăuţi- Herţa. Speriaţi de valul mobilizării, românii din satele herţene au ieşit în stradă blocând drumul central, astfel asigurându-se că tinerii din localităţile de pe valea Prutului nu vor fi înrolaţi în armată şi duşi în Estul Ucrainei. Locuitorii din ţinutul Herţa s-au adresat Preşedintelui ţării, Parlamentului, Ministrului Apărării, conducerii regiunii şi altor instituţii superioare din ţară cu rugăminte să anuleze acel ordin de mobilizare a tinerilor, menţionând că românii din regiunea Cernăuţi întotdeauna au fost oameni paşnici şi nu doresc ca în Ucraina să fie vărsare de sânge.

Herţenii sunt dispuşi să stea în stradă atâta timp până când vor primi un răspuns oficial din partea conducerii statului, răspuns care să satisfacă cerinţele protestatarilor. Dar ce vor protestatarii din Herţa, care sunt aşteptările lor după trei zile şi nopţi aflate pe baricade? Răspuns la aceste întrebări a aflat corespondentul portalului de ştiri BucPress.eu, solicitând câteva opinii:

AUDIO BucPress:  Opiniile românilor din Ţinutul Herţa… Care sunt aşteptările lor după trei zile şi nopţi aflaţi pe baricade?

 

Sursa materiale: portalul de ştiri BucPress din Cernăuţi

Sursa foto/video: www.bucpress.eu

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter