BO Rusă va cinsti încă 9 sfinți români, iar BO Polonă va introduce în Calendar peste 40 sfinți ai românilor


9 sfinți români vor fi introduși din 2019 în Calendarul Bisericii Ortodoxe Ruse. Decizia a fost luată în aceste zile de episcopii ruși în urma invitației pe care le-a făcut-o Patriarhia Română. Deși salută demersul bisericii surori, unii dintre teologii români sunt de părere că până la a trece „testul de comuniune” dintre cele două este cale lungă.

Daniil Sihastru, Domnitorul Neagoe Basarab, cuvioasa Teodora de la Sihla și Constantin Brâncoveau sunt câțiva dintre cei nouă sfinți români adoptați de curând de Biserica Rusă, pe lângă alți peste cincizeci de sfinți străromâni sau români existenți deja.

Numele sfinților români vor fi introduse începând cu noua ediție a Calendarului Ortodox local. Mitropolitul Ilarion a fost cel care a prezentat și susținut la ședința Sfântului Sinod a Bisericii Ortodoxe Ruse propunerea trimisă anul trecut de Patriarhul Daniel tuturor întâistătătorilor bisericilor ortodoxe surori.

În luna martie 2017, printr-o scrisoare, Patriarhul Daniel le aducea la cunoștință canonizările făcute de Biserica Ortodoxă Română în perioada 1950-2017 și le propunea să-i includă pe unii dintre aceștia în calendarele locale.

Potrivit teologilor români, demersul rușilor este firesc. Există însă câteva nuanțe…

Și Biserica Ortodoxă a Poloniei a răspuns propunerii Patriarhiei Române și va introduce peste 40 de sfinţi români în calendarul local.

 

TVR, reportaj de la Moscova: 9 sfinți români vor fi introduși în calendarul Bisericii Ortodoxe Ruse

 

Sursa material: TVR
Sursa foto: Basilica.ro
Sursa video: TVR

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter