Blajinii Neamului cinstiți cu flori și Tricolor la Cimitirul Central din Chișinău – o scenă imensă sub bolta Domnului


Paştele Blajinilor – zi de pomenire a tuturor celor dragi, dar şi a marilor personalităţi, luptătoare pentru Identitatea Naţională, oameni de ştiinţă, cultură, faptele cărora ne înnobilează viaţa. Cea mai mare parte dintre aceste personalităţi ilustre îşi dorm somnul de veci la Cimitirul Central din capitală.
Lumânări aprinse şi flori proaspete au fost puse şi pe mormântul lui Anton Crihan, unul dintre membrii Sfatului Ţării, care în primăvara anului 1918 a votat Unirea Basarabiei cu România.
„Anton Crihan a trăit în SUA până la 100 de ani şi când a decedat a lăsat ca testament că vrea să fie înmormântat în Basarabia, noi i-am îndeplinit dorinţa. Mormântul lui se află lângă cel a lui Ion Vatamanu, a spus Nadejda Brânzan, deputat în primul Parlament.

Blajini-Cimitir Central-Ion Vatamanu-Anton crihan-TVM-16 apr 2018

Nu departe de locul de veci al lui Anton Crihan arde candela în memoria martirului Alexandru Usatiuc.
„Tatăl meu, Alexandru Ustaciuc, împreună cu Gheorghe Ghimpu, au luptat în 1972 pentru tricolor, limba română şi au fost duşi la puşcărie. Tata a stat șapte ani în lagăr şi cinci ani în exil, de tot 12 ani”, susține Victoria Pană-Usatiuc, fiica acestuia.
Cimitirul Central este un adevărat Panteon, afirmă președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Gheorghe Duca.
„Cred că Adrian Păunescu a avut dreptate că în subteran e o lume de oameni minunaţi de cultură, de ştiinţă, care pe parcursul anilor au contribuit la dezvoltarea ţării noastre, la determinarea identităţii, la descoperiri și suntem datori să nu-i uităm”, a menționat acad. Gheorghe Duca.

Blajini-Cimitir Central-Alexei Mateevici-TVM-16 apr 2018

„E un muzeu istoric în aer liber. Îi găsim aici pe toţi înaintaşii noştri. Plimbându-te prin cimitir poţi să înveţi multe, ne amintim de faptele lor, de tot ce au făcut pentru neamul nostru”, a afirmat președintele Curții de Conturi, Veaceslav Untilă.
La cele mai proaspete morminte, precum e cel al maestrului Vladimir Curbet, urmează să apară monumente.
„Am lucrat în ansamblul JOC mulţi ani. Aşa cum a prezentat el dansul popular în scenă, cum l-a scos din anonimat, nu a făcut-o nimeni. El a ridicat dansul popular la nivel scenic”, a specificat coreografa Marina Suruceanu.
„Aici e o scenă adevărată. Când vin încoace, nici nu ştiu pe unde să merg. Trec pe la toţi, unul mai mare decât altul ca talent, ca personalitate. Sunt foarte mulţi aici, pot să fac şi excursii, aşa de bine cunosc cimitirul”, a spus Artista Popoului, Lidia Botezatu.

Blajini-Cimitir Central-Mihai Dolgan-TVM-16 apr 2018

Cimitirul Central din capitală a fost inaugurat în 1811. De la începuturi aici îşi afla locul de veci aristocraţia basarabeană, iar de-a lungul anilor în acest spaţiu sunt înmormântate marile personalităţi, care au dat culoare și valoare Neamului.

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Moldova 1 TV

Flacăra TV & Film recomandă şi:
Tatiana Stepa – „Colind de Paști!” (de Paște proclamați Iubirea), versuri Adrian Păunescu
Întru veşnica amintire a Blajinilor noştri, Tudor Gheorghe – „Lumină Lină”, versuri Ioan Alexandru

Reportaj 2016 // Personalităţi ale Neamului evocate de TVM astăzi, de Paştele Blajinilor
Troiţa Blajinilor sfinţită la Ghiduleni, satul artistei Aurica Basarabeanca

„Focul din Vatră” cu părintele Pavel Borşevschi: Credinţă, Patrie, Blajinii Neamului (PARTEA 1)
„Focul din Vatră”, vocile Blajinilor: V. Petrache, V.Cupcea, I.Vatamanu, L.Istrati, Ion-Doina-Petre (PARTEA 2)

Sursa material: Moldova 1 TV
Sursa foto: capturi video
Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter