Beatriz Pavlicenco, violonista şi profesoara din Chişinău, care educă noua generaţie de muzicieni germani


Cu adevărat talentată, de rară inteligenţă şi fineţe artistică, Beatriz Pavlicenco, eroina schiţei TV de mai jos, este singurul copil al familiei Sergiu şi Vitalia Pavlicenco, nume cunoscute în ştiinţa şi politica din R. Moldova.

Ne bucurăm mult pentru performanţele artistice atinse peste hotare de Betty, dar astăzi dorim s-o felicităm în mod special pentru cea mai mare reuşită a vieţii ei – cea de a fi MAMĂ admirabilă.

Cu prilejul aducerii pe lume, în 29 ianuarie 2015, a două fetiţe gemene, echipa Studioului Flacăra (unii dintre membrii căreia o cunosc pe Betty din fragedă copilărie) îi doreşte multă sănătate, dragoste şi armonie sufletească în casa frumoasei ei familii: soţul Aleks şi fiica de patru anişori Christiana Beatrice. Dragă Betty, fii fericită şi să te vedem mereu bucuroasă de Viaţă! Dumnezeu să fie întru MULŢI ANI cu tine, familia şi tot neamul tău din Moldova, Macedonia şi Germania.

Betty Pavlicenco si tata prof univ Sergiu PavlicencoCu ocazia zilei de naştere, îi spunem LA MULŢI ANI! şi bunicului celor trei fetiţe, profesorului universitar Sergiu Pavlicenco: sănătate, împliniri profesionale, recunoştinţa miilor de studenţi şi discipoli, bucurii de la minunatele nepoţele, la mai mult şi la mai mare!

Să urmărim mai jos schiţa cu elemente de interviu şi reportaj, realizată de colegii de la Televiziunea Naţională Moldova 1 în cadrul emisiunii „Moldovenii de pretutindeni”, ediţia din 25 ianuarie 2015:

 

De multe ori se întâmplă ca tinerii talentaţi din Moldova să fie aplaudaţi pe scenele de peste hotare. Este şi cazul unei violoniste perseverente, care a ocupat un loc bine meritat în societatea germană.

Beatriz Pavlicenco a absolvit Conservatorul din Chişinău, iar pentru masterat a mers în Germania, la Hamburg. Deşi şi-a întemeiat acolo o familie, gândul îi este mereu la baştină. Care sunt succesele basarabencei, aflaţi din materialul realizat de echipa emisiunii „Moldovenii de Pretutindeni”.

Beatriz Pavllicenco cu mama Vitalia PavlicencoProtagonista a plecat foarte devreme de acasă, la 15 ani a mers la studii în România, după trei ani a revenit în Moldova și a făcut Conservatorul din Chișinău. Fiind dornică să cunoască mai mult, tânăra a aplicat pentru un masterat la cinci instituții de profil din Germania. Nu a stat prea mult la poarta așteptărilor, în scurt timp, a devenit studentă la Școala Superioară de Muzică și Teatru din Hamburg. „Studenții veniți depun mai mult efort, la școala la care studiam erau mai mulți ruși, ucraineni, belaruși, români și fiecare se străduia să obțină ceva. Este o concurență sănătoasă, iar dacă ești perseverent, tenace și sârguincios – ești acceptat”, a subliniat Beatriz Pavlicenco.

Beatriz Pavllicenco-sotul si fiica CristianaIntegrarea în societatea germană nu este un lucru ușor, pentru a-și asigura existența Beatriz a cântat în stradă, la biserici, la diverse ceremonii, expoziții. La scurt timp a primit oferte avantajoase: șapte ani a cântat în orchestra simfonică a Teatrului din Lubeck, iar acum e liberă-profesionistă, îmbinând activitatea de violonistă cu cea pedagogică la gimnaziu, liceu și conservator. „Hamburg e un oraș cu multe posibilități, chiar și pentru liberi-profesioniști. Recent am început să cânt la un teatru foarte mic, sunt înscenate opere clasice, dar numărul de artiști este unul foarte redus. Mai sunt invitată la orchestra simfonică de la Hamburg”, a mărturisit artista.

Deși este implicată activ în viața culturală germană, cel mai mult timp Beatriz îl dedică discipolilor cărora le predă vioara, iar mulți dintre ei ocupă locuri de frunte la diverse concursuri.

Violonista din Moldova este o adevărată profesionistă pentru că se dedică profesiei, iar aceste calități au fost remarcate de germani. Astfel Beatriz le-a câștigat respectul și încrederea.

 

TVM: Violonista din Moldova care predă muzica copiilor germani (secvenţă din emisiunea „Moldovenii de Pretutindeni”, ediţia din 25 ianuarie 2015)

 

 

 

 

Sursa material: ştiri TRM

Sursa foto: blog Vitalia Pavlicenco

Sursa video: Televiziunea Naţională Moldova 1

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter