Aurel Manolescu – „Cântec de leagăn” contra „tiranilor măturaţi de Istorie”


Valorificăm astăzi creaţia unui muzician basarabean, care s-a afirmat în Canada… Completăm rubrica Muzica Neamului cu un cântec patriotic neordinar, aşa cum neordinară a fost şi viaţa autorului versurilor, melodiei, interpretării, Aurel Manolescu, basarabean născut în 10 mai 1922, la Costeşti (azi r-nul Râşcani), plecat la Domnul în 1996.

Cu regret, numele artistului, scriitorului, profesorului Aurel Manolescu este puţin cunoscut în R. Moldova şi România, deşi a fost prizonier de război şi a făcut 6 ani de GULAG (1943-1949) pentru eliberarea Basarabiei, a fost şef de orchestră, dirijor, compozitor, interpret şi unul dintre cei mai activi membri ai diasporei din Canada (emigrase din România în 1979), care s-a dedicat continuu luptei pentru ieşirea Basarabiei şi a României de sub comunism.

Cântecul de leagăn al lui Aurel Manolescu contra „tiranilor măturaţi de Istorie”, scris în 1993, este parte a manifestului vieţii sale. E dedicat copiilor, ca să priceapă maturii, mai exact, croitorii de hărţi ai lumii…:

Voi, tirani, măturaţi de Istorie,
Câţi copii aţi ucis pentru glorie?
Glorie” a fost oare un cuvânt potrivit,
Când cei mari pe cei mici i-au zdrobit?!
 
Toţi copiii au nevoie de cântece,
Nu de vrajbă, minciuni şi descântece!
Toţi copiii au nevoie de o patrie a lor –
Să le dea aripi tari viselor!”

 

Am descoperit acest răscolitor cântec şi astă voce bărăbtească frumoasă graţie jurnalistului Alexandru Dorogan, fostul director Radio Moldova, care a avut norocul să-l întâlnească pe prof. dr. Aurel Manolescu în Canada, prin 1993, reuşind să menţină o relaţie frumoasă până la plecarea artistului… şi, iată, să-i valorifice, promoveze postum cântecele aduse de peste ocean…

Vă mulţumim, dle Alexandru Dorogan pentru aceste comori muzicale, le vom difuza, rând pe rând, pe FlacăraTV.md!

Audiţie de folos!

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Ziare Live

Sursa audio: Alexandru Dorogan

 

 

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter