AUDIO// Expoziţia ,,Paul Goma la 80 ani”, inaugurată astăzi la Biblioteca Naţională a R. Moldova


La Biblioteca Naţională din capitală a fost vernisată azi expoziţia ,,Paul Goma la 80 ani”.

Este cel care în opera memorialistică şi literară a oglindit realitatea crudă din perioada totalitară de pe ambele maluri ale Prutului. Originar din judeţul Orhei, în iunie 1940, se refugiază în România, de unde în 1967 e nevoit să plece în Franţa, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Oratorii au reiterat propunerile de deschiderea unui centru de documentare la Chişinău şi un muzeu la baştină, ce ar purta numele scriitorului. „Paul Goma este actual, este omul de care avem nevoie fiecare să ne împărtășim la opera sa literară, dar și la acea politică de nesupunere, El este cel mai mare anticomunist din România și probabil că este unicul care a mers până în pânzele albe. Din acest motiv Paul Goma nu este bine văzut nici azi”, a declarat Andrei Ţurcanu, doctorul habilitat.

Un alt cercetător, Aliona Grati, a îndemnat tânăra generaţie prezentă la vernisaj să lectureze opera scriitorului nonconformist. „Problema cunoașterii lui Paul Goma intervine odată cu generația care nu a cunoscut momentele de istorie pe care generațiile mai învârstă le cunosc. Este vorba de anii în care s-au produs cele două anexări ale Basarabiei la Imperiul Rus”, a declarat ea.

De menţionat că, acum un an, scriitorul Paul Goma a primit cetăţenia Republicii Moldova unde este aşteptat să revină, dar, deocamdată, e prezent doar prin opera sa literară şi istorică.

 

În înregistrarea AUDIO, veţi asculta o scurtă declaraţie a scriitorului Andrei Ţurcanu.

 

 

Sursa material: Radio Moldova

Sursa foto: Paul Goma

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter