Ştefan Petrache – „Hora Mare”, muzică Eugen Doga, versuri Gheorghe Vodă (1981)


Ca biografă a compozitorului Eugen Doga, credeam că nu există pagini din opera sa, pe care să nu le cunosc, cel puţin elementar.

Dar, iată, că nu e chiar aşa! Nebănuite-i sînt cărările creaţiei şi cele ale genurilor muzicale practicate…

Şi-n loc să mă întristez, că nu ştiam de acest cîntec, mă bucur enorm, ca un copil, de descoperirea mea de astăzi – ziua naşterii artistului Ştefan Petrache, personalitate, care a lăsat urme adînci în muzica uşoară (de estradă) românească din Basarabia postbelică.

Marea mea descoperire se numeşte Hora Mare sau Hora păcii, cum a fost tradus în limba rusă acest splendid cîntec, o înregistrare memorabilă de la TV Centrală din Moscova, realizată la cel mai mare spectacol muzical al anului din URSS – Cîntecul… 1980.

Împărtăşesc cu dvs această mare revelaţie trăită astăzi, e un cîntec admirabil, plin de ritm şi de viaţă, de cuvinte simple, dar cu semnificaţii infinite, realizat în ritm occidental şi cîntat în chiar inima URS-ului (astfel numeau românii din Ţară URSS-ul).

Aşa Patriotism, DA, fraţilor! Deci, oamenii de treabă puteau scrie, cînta opere moldoveneşti / româneşti în Moscova, fără „gheaghea lenin” şi fără „trăiască comunismul luminos” etc!

Să vizionăm împreună acest clip extraordinar de VIU şi molipsitor, care străbate decenii în şir, realizat în baza cîntecului scris de Eugen Doga şi Gheorghe Vodă, care sînt şi autorii imnului oraşului Chişinău (1971), interpretat haiducește de faimosul artist Ştefan Petrache!

Vizionînd clipul, să-i aducem un Omagiu şi artistei Georgeta Ciorici, care îl acompaniază (back vocal) pe Ștefan Petrache, că tare devreme a plecat de aici buna şi duioasa noastră prietenă, Georgeta, născută şi ea în această lună minunată, la 6 mai…

 

 

Ștefan Petrache cîntă cu Formația „NOROC”, redenumit de cenzorii sovietici „Contemporanul”

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

„Mi-a mai rămas să trăiesc și să mor…” Drum Lin la Hristos, maestre Ștefan Petrache! // Reportaj TVM

 

Eminescu – „De-aş avea”, cântec în 3 versiuni: Maria Codreanu, Ştefan Petrache, Cătălin Josan

Ștefan Petrache – „Chemarea casei părintești”, muzică Valentin Dânga, versuri Anatol Ciocanu

Ștefan Petrache și NOROC – „Ce te legeni, codrule?”

Ștefan Petrache – „Și dacă…”

 

Filmul muzical despre legendara formaţie NOROC: „Contemporanul” (Moldova-Film, 1980)

Filmul artistic „Luceafărul” de Emil Loteanu şi Eugen Doga (1986), (Ștefan Petrache în coloana sonoră a filmului, episodul cu Barbu Lăutarul din partea finală)

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: captură video

Sursa video: YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter