Artistul Mihai Dolgan omagiat de familie şi prieteni la 75 de ani din ziua naşterii


În copilărie a fost deportat în GULAG, împreună cu familia, iar mai târziu, la doar 25 de ani, a fondat legendara formaţie „Noroc”, care şi la cinci decenii de activitate îi cântă melodiile. Este vorba despre patriarhul muzicii uşoare, Mihai Dolgan, de la naşterea căruia se împlinesc astăzi 75 de ani.

De ziua compozitorului, în troleibuze a răsunat muzica lui Mihai Dolgan, spre bucuria călătorilor, dar şi a celor care muncesc.

„Foarte plăcut, călătorii ascultă. Și nou ascultăm permanent muzica maestrului, pentru că avem mult respect faţă de un aşa compozitor”, a declarat o taxatoare.

O slujbă de pomenire a fost oficiată la locul de veci al compozitorului din Cimitirul Central, la care au fost prezenți mai mulți muzicieni.

Pentru mine Mihai Dolgan a însemnat o pistă de decolare spre muzica mare”, a mărturisit Iurie Sadovnic, Artist al Poporului.

„El a fost cel care, într-o bună zi, după ce am fredonat câteva melodii care-i aparţineau, printre care şi „Dor, dorule” mi-a zis „Vino mâine la Filarmonică, vrei să cânţi în Noroc?” Bineînţeles că datorită lui Mihai Dolgan am devenit cel care sunt acum”, a spus cu recunoștință interpretul Ion Surceanu, Artist al Poporului.

După ce a lansat volumul „Rock-ul, Noroc-ul şi noi”, scriitorul-cineast, Mihai Poiată, finalizează acum a doua carte. „Probabil se va numi „Mihai Dolgan: Ce-a fost nu s-a uitat”. Destinul lui Mihai Dolgan este un fenomen cu totul special în cultura noastră. Creaţia lui a fost pentru noi prima şansă de modernizare, ne-a insuflat că noi merităm altceva”, a afirmat scriitorul Mihai Poiată.

„Mihai Dolgan a scris primul cântec antisovietic „Basarabia”, în 1987, şi l-a şi cântat public împreună cu Dumitru Matcovschi, deci era nu doar un artist cu har, dar şi un mare patriot, un om curajos”, a menționat scriitoarea Luminița Dumbrăveanu.

O bucurie printre lacrimi au trăit astăzi soţia şi fiul lui Mihai Dolgan.

„Mulţumesc Domnului că el mi-a dat şansa să mă nasc în familia asta, să realizez de la o vârstă tot ce înseamnă artă, valoare”, a spus liderul formației „Noroc” de astăzi, Radu Dolgan.

Vedeţi ce zi frumoasă e astăzi, aşa cum a fost Mihai Dolgan, ca om, ca personalitate, compozitor! Mihai a fost unul din primii compozitori care a dus faima ţării în Europa. Noi am mers în Europa cu 50 de ani în urmă şi peste ocean am fost şi mă mândresc cu asta, a afirmat soția regretatului compozitor, Lidia Botezatu, Artistă a Poporului.

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Moldova 1 TV

  

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV

Sursa foto: Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Artistul Mihai Dolgan omagiat de familie şi prieteni la 75 de ani din ziua naşterii […]

  2. […] Artistul Mihai Dolgan omagiat de familie şi prieteni la 75 de ani din ziua naşterii […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter