Artistul Mihai Dolgan omagiat azi, la 10 ani de la trecerea la cele vesnice // Reportaj TV


Astăzi, 14 martie, e ziua în care s-a născut celebrul compozitor Mihai Dolgan, fondatorul legendarei formaţii NOROC, plecat în eternitate acum 10 ani, la 16 martie 2008. La locul de veci din Cimitirul Central au fost depuse flori. Oamenii şi-au amintit despre cel care a fost şi rămâne a fi Mihai Dolgan. Totodată, pe parcursul zilei, în transportul public au răsunat cele mai îndrăgite melodii, semnate de regretatul compozitor.

„E foarte, foarte plăcut în amintirea regretatului Dolgan… Dumnezeu să-l ierte, a fost talentat. El, iată, nu mai este, dar muzica rămâne”, spun oamenii.

„E foarte plăcut şi pentru noi.  Mai este câte vre-un pasager care poate să-ţi strice dispoziţia de dimineaţă, dar cu aşa muzică trece răul şi vine binele…”, a spus o taxatoare de troleibuz.

Prin melodiile sale, Mihai Dolgan a împrimăvărat şi a adus spiritul inovativ în muzica de estradă, în sufletele melomanilor și interpreţilor pe care i-a lansat.

2-Mihai Dolgan-foto si pe placa de mormint

Mihai DOLGAN, compozitor (14 martie 1942 – 16 martie 2008)

„Cu anii înţeleg că Mihai Dolgan, muzica lui, a fost un adevărat fenomen. Nemuritoare sunt „De ce plâng chitarele”, „Dor, dorule”, „Mamă”, „Primăvara” şi multe melodii care au devenit şlagăre. El ne-a lăsat o bogăţie enormă, din creaţia lui se inspiră tinerele talente”, a spus Ion Suruceanu, Artist al Poporului.

Artistul Gheorghe Țopa a povestit că își amintește de Mihai Dolgan ca fiind primul artist care a ridicat publicul în picioare la concertele sale.

„Momentul când am cântat „Basarabia” îl țin minte ca acum. Mihai la pian, iar eu cu Lidia Botezatu cântam cu vocea. A fost prima dată când am văzut și noi că lumea se ridică în picioare la spectacol. Pe timpul acela, fără comanda celor de sus, nu se ridică lumea în picioare”, a povestit Gheorghe Țopa.

„Cred că această muzică este eternă, pe care am iubit-o mereu. A fost muzica tinereții mele și prin această muzică a lui Dolgan suntem veșnici tineri”, a adăugat Iurie Bârsă.

Melodiile lui Mihai Dolgan, prestaţia formaţiei pe scenele de la noi, din fosta Uniune Sovietică şi din străinătate i-au adus faimă formației Noroc, dar şi interdicţii din partea diriguitorilor timpului.

La trei ani de la fondare, în 1970, ansamblul a fost desfiinţat, iar artiştii s-au reunit pe alte meleaguri cu numele „Contemporanul” și doar în 1986 au revenit la titulatura „Noroc”.

„Formația Noroc va exista întotdeauna. Întotdeauna va există NOROC”, a spus Radu Dolgan, fiul regretatului artist. „Numai acum simt golul acela artistic. Nu mai avem, din păcate, aşa un live precum îl aveam cu taică-meu, nu mai avem aşa un sound. Noroc-ul are viitor? Noroc-ul niciodată n-o să dispară, chiar dacă n-o să existe în timp real”, a spus acesta.

„Din păcate acuma suntem într-o derivă, nu-i angajată toată formaţia. Eu nu am dreptul moral să mor până când nu va fi toată formaţia reangajată la muncă”, a spus Lidia Botezatu, soția regretatului compozitor.

Vieţii şi activității lui Mihai Dolgan, dar şi destinului legendarei formaţii „Noroc”, îi sunt consacrate cărţi, filme documentare şi muzicale, iar melodiile sunt solicitate, preluate de alte generaţii noi de interpreţi.

 

Reportajul telejurnalistei Silvia Hodorogea pentru Televiziunea Națională

 

 

Mihai Dolgan: „Cântă un Artist” – Omagiul Flacăra Film adus legendarului compozitor

 

 

 

2-Mihai Dolgan-compozitor Moldova-14-03-2017-Cimitir Central Chisinau

 

3-Mihai Dolgan-sotia Lidia Botezatu si fiul Radu Dolgan-14-03-2017-Cimitir Chisinau

 

4-Mihai Dolgan-compozitor Moldova-14-03-2017-Cimitir Central Chisinau7

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

foto / videoCLIPe de la parastasul întru cinstirea Omului și Artistului Mihai Dolgan
Mihai Dolgan: „Cântă un Artist” – Omagiul Flacăra Film
Muzica nemuritoare a Artistului Mihai Dolgan va răsuna în transportul public din Chișinău
La 50 de ani, NOROC-ul lui Mihai Dolgan e tânăr și plin de viață ca Primăvara, nemuritor ca Mărțișorul

NOROC-ul lui Mihai Dolgan şi Dumitru Matcovschi: Basarabia, primul cântec antisovietic pe scena din Chişinău (1987)
Dialoguri la „Focul din Vatră”. Luminiţa Dumbrăveanu – Mihai Dolgan, fondatorul legendarei formaţii NOROC
Emisiunea DOR de Silvia Cărăuş: Mihai Poiată şi generaţia NOROC-ului (ultima filmare a Silvicăi)
Mihai Poiată a lansat o nouă carte despre formația NOROC – „Mihai Dolgan: De ce au plâns ghitarele?”

Ziua Limbii Române la TVM: Lidia Botezatu şi Radu Dolgan – „Basarabia”
Lidia Botezatu şi formaţia NOROC: „Primăvara” (1974)
Filmul muzical despre legendara formaţie NOROC: „Contemporanul” (Moldova-Film, 1980)

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV
Sursa foto: Flacăra TV & Film 2017
Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter