Artistul epocă Eugeniu Ureche evocat la 100 de ani de la naştere, pe care i-ar fi împlinit astăzi


A fost şi rămâne o legendă a teatrului naţional care s-a afirmat în diverse domenii: a fost cântăreţ de operă, a interpretat melodii populare, a fost sculptor, pictor, maestru-giuvaiergiu. Vorbim despre un spirit temerar în vremuri de teroare ideologică, Eugeniu Ureche, de la naşterea căruia se împlinesc astăzi, 20 martie 2017, o sută de ani.

„Vocea lui sună şi astăzi şi va suna veşnic inconfundabil. Am avut şi eu norocul, fiind tânăr actor, să facem împreună un spectacol. Atunci i-am văzut măreţia vulcanică, ca un munte era de talentat. A fost puntea de legătură între Teatrul Naţional, înfiinţat în 1920, şi cel de mai târziu”, a declarat directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă.

Potrivit istoricului literar Iurie Colesnic, memoria lui Eugeniu Ureche merită a fi perpetuată pe potriva faptelor sale.

Noi nu avem o stradă Eugeniu Ureche în Chişinău, deşi eu am propus. Consider că ar fi un act de justiţie, fiindcă trebuie să-i dăm cezarului, ce-i a cezarului. El a fost primul solist al operei, actor marcant al secolului XX”, a declarat Iurie Colesnic.

„Noi am zis că tot anul acesta o să-l dedicăm marelui Eugeniu Ureche. Pregătim o expoziţie în acest sens, care va fi deschisă de Ziua Internaţională a Teatrului, de Ziua Unirii – pe 27 martie”, a mai menționat Petru Hadârcă.

Potrivit lui, în cadrul expoziţiei vor fi prezentate afişe şi fotografii din spectacole, dar şi lucrări de artă plastică, sculptură şi bijuterii realizate de Eugeniu Ureche.

 

Personalitatea complexă a Artistului Eugeniu Ureche evocată de colega Silvia Hodorogea şi interlocutorii ei:

actorul Petru Hadârcă şi scriitorul Iurie Colesnic

 

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV

Sursa foto: capturi video TVM

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter