Arcaşii lui Ștefan cel Mare cinstiţi în Codrii Cosminului din ţinutul Herţa, Cernăuţi


La stejarul din Codrii Cosminului au fost pomeniți arcașii lui Ștefan cel Mare și Sfânt căzuți aici pentru Țară, Limbă și Credință.

În multe localități din nordul Bucovinei a doua zi de Paște este ziua pomenirii adormiţilor, ziua când lumea iese la cimitir pentru a-și pomeni rudele trecute în rândurile celor Drepți.

De peste 20 de ani, români din acest colț de țară vin în inima Codrilor Cosminului, acolo unde și anul acesta a mai slobozit muguri verzi impunătorul stejar al lui Ștefan cel Mare și Sfânt. El dăinuie aici de peste 500 de ani, de atunci când viteazul Domn al Moldovei a bătut pe aceste meleaguri șleahta leșească a lui Ian Albert, care a venit cu sabie asupra țării.

Codrii Cosminului-pomenire de Pasti-Stefan cel Mare cu lacrima-foto Nicolae Hauca-000IMG_2041E un loc de spiritualitate românească ce se va „menține atâta timp cât va slobozi stejarul muguri, iar el va înmuguri atâta timp cât noi vom veni aici pentru a ne ruga pentru odihna sufletelor arcașilor lui Ștefan căzuți pentru Țară, Limbă și Credință. Îngrijorător este că unele ramuri s-au uscat, ceea ce urmează să ne pună pe gânduri și în sensul direct și cel indirect al faptului”, – a spus în cuvântul său de învățătură părintele protoiereu mitrofor Ioan Gorda, protopopul raionului Hliboca, după ce împreună cu un sobor de preoți și coriștii de la bisericile din Voloca și Hrușăuţi, au oficiat parastasul de pomenire a oștenilor căzuți aici, acum jumătate de mileniu.

Peste o sută de persoane s-au adunat aici luni, 2 mai  2016, în a doua zi de Paști, printre care conducători ai societăților românești, lideri ai unor partide politice din raion și regiune, deputați de toate nivelurile, dar nu în ultimul rând, pur și simplu buni creștini, oameni simpli.

Corul „Dragoș Vodă” și Corul copiilor din Mahala au interpretat mai multe cântece de suflet bine primite de publicul prezent.

 

 

 

 

La stejarul din Codrii Cosminului al lui Ștefan cel Mare și Sfânt – 2016 (17 secvenţe)

 

 

Codrii Cosminului-pomenire de Pasti-Troita-foto Nicolae Hauca-000IMG_1929

 

Codrii Cosminului-pomenire de Pasti-Pasca-lumanari-foto Nicolae Hauca-0IMG_1090

Codrii Cosminului-pomenire de Pasti-Preoti Tricolor-foto Nicolae Hauca-0IMG_1111

Codrii Cosminului-pomenire de Pasti-Elena Nadris-primar Mahala-foto Nicolae Hauca-0IMG_1122

Codrii Cosminului-pomenire de Pasti-grup-copii-foto Nicolae Hauca-600px

Codrii Cosminului-pomenire de Pasti-Cruce-fetitza-foto Nicolae Hauca-00IMG_1935

Codrii Cosminului-pomenire de Pasti-Cruce-preot-foto Nicolae Hauca-00IMG_1942

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

La Cernăuţi s-a desfăşurat Festivalul tradiţiilor pascale

Festivalul „Moştenite din străbuni” continuă să descopere noi talente în Ucraina, România şi Republica Moldova

 

 

Sursa material: EuroMedia Bucovina

Sursa foto: Nicolae Hauca

Sursa video: EuroMedia Bucovina / Nicolae Hauca

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter