Angel Tîlvăr cheamă la iertare, iar Eugen Tomac cere Parlamentului şi un document privind crimele de la Fântâna Albă


Liderul Partidului Mişcarea Populară, deputatul Eugen Tomac, a cerut Parlamentul României crearea unei comisii speciale pentru cercetarea obiectivă a tragediei din 1 aprilie 1941, când militarii Armatei Roşii şi NKVD-iştii sovietici au împuşcat mai mult de trei mii de cetăţeni români în Nordul Bucovinei.

După cum notează agenţia „Ukrinform”, Eugen Tomac s-a referit la masacrul de lângă Fântâna Albă, de la care s-au împlinit 74 de ani.

În adresarea deputatului român Eugen Tomac se menţionează: „Avem nevoie de un document care să stea drept mărturie cu privire la crimele de la Fântâna Albă. Cred că este necesar ca statul român să facă lumină în acest caz, iar românii să nu uite că, așa cum alte popoare din Europa au avut de suferit în urma regimului diabolic stalinist, am avut și noi martirii noștri și avem obligația să le păstrăm vie memoria și să o cinstim așa cum se cuvine”.

La 1 aprilie 1941, regimul sovietic a împuşcat peste trei mii de români, care, cu drapelul alb al păcii, prapuri şi icoane, se îndreptau spre frontiera cu România, dorind să părăsească Uniunea Sovietică, care ocupase prin ultimatum Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, pentru a se stabili cu traiul în patria istorică.

 

Masacrul de la fantana Alba-film Amintiri scaldate in sange-captura ProTV

 

 

Mesajul ministrului delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, în memoria victimelor de la Fântăna Albă

Fântâna Albă este un loc al durerii românilor de pretutindeni.

Pe 1 aprilie 1941 mii de români din Nordul Bucovinei au fost uciși când încercau să treacă în România, fugind din partea de țară ocupată de soviete. Exodul românilor bucovineni a fost o fugă din fața terorii – a unei terori fără limite, în fața căreia valoarea vieții umane, dreptul neamurilor de a trăi în vetrele părinților și strămoșilor nu aveau nici o valoare, a unei terori capabile oricând să recurgă la crimă individuală sau colectivă pentru a-și atinge scopurile.

Oameni neînarmați, purtând în frunte steagul alb al păcii, tineri și bătrâni, bărbați și femei, copii au fost, în acea zi tristă, mitraliați fără milă, fără nici o diferențiere, iar trupurile lor au fost aruncate în gropi comune, pentru ca nu doar viețile să le fie luate ci și numele și amintirea.

Una dintre tradițiile poporului român este pomenirea celor plecați dintre noi – se crede că ei trăiesc veșnic dacă nu sunt uitați. Nu-i putem uita pe cei care au căzut victime ale terorii – pentru că puterea lor de a înfrunta loviturile cu demnitate hrănește puterea noastră de a ierta și privi cu inima deschisă către ceilalți.

 

Masacrul de la fantana Alba-cuvinte de vesnica neuitare-captura video

 

 

 

 

Sursa material: BucPress Cernăuţi

Sursa foto: www.eugentomac.ro / capturi ProTV România

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter